Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200705-06-2007: Συναντήσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα και Υπογραφή Συμφωνίας Αστυνομικής...

05-06-2007: Συναντήσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα και Υπογραφή Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας των δυο χωρών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από 4 έως 8-6-2007 στην Κίνα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, το Πανεπιστήμιο «Police University», όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Li Gianhe.
 
Ο κ. Υπουργός παρουσίασε στον κ. Αντιπρόεδρο την Ελληνική Αντιπροσωπεία, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Gianhe για την υποδοχή και την ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο  κ. Υπουργός εξήρε την άριστη συνεργασία των δύο χωρών, ενόψει και της υπογραφής της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας.
 
Ακολούθως, απογευματινές ώρες, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας κ. Zhou Yongkang, με τον οποίο και υπέγραψε Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών.
 
Η Συμφωνία επικαιροποιεί την προηγηθείσα όμοια Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και καλύπτει, σε επίπεδο κυρίως πληροφοριών, τους ακόλουθους τομείς:
 
  • Καταπολέμηση τρομοκρατίας.
  • Καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος.
  • Καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
  • Καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν το εμπόριο όπλων συμπεριλαμβανομένου των χημικών, βιολογικών και ραδιοβιολογικών όπλων.
  • Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων ( trafficking ).
  • Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, του διεθνούς οικονομικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
  • Στην ανταλλαγή πληροφοριών για εντοπισμό αγνοουμένων – εξαφανισθέντων και καταζητουμένων ατόμων.
  • Στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη διακίνηση έργων τέχνης και ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Στην εκπαίδευση και περαιτέρω επιμόρφωση των Αστυνομικών των δύο χωρών, μέσω της ανταλλαγής αστυνομικών αντιπροσωπειών στις σχολές εκπαίδευσης, θέμα που συζητήθηκε από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως με τον Αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Police University κατά την συνάντησή τους.
 
Υπεύθυνες Εθνικές Υπηρεσίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας ορίσθηκαν οι Διευθύνσεις Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας των Υπουργείων των δύο χωρών.
 
Στη συνάντηση κατά την οποία υπεγράφη η Συμφωνία, από Κινεζικής πλευράς παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, ο Executive Vice President της Επιτροπής Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνου (BOCOG), ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνου, καθώς και ανώτατοι Αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών-Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.
 
Από ελληνικής πλευράς, παρευρέθησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Πεκίνο κ. Μιχαήλ Καμπάνης, ο βοηθός του Πρέσβυ κ. Απόστολος Μπαλτάς, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Πρέσβυς ε.τ. κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Σύμβουλός του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Ιωακείμ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργάνωσης Νομοθεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Αστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Στάθης.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κίνας κ. Zhou Yongkang καλωσόρισε τον Έλληνα Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και την Ελληνική Αντιπροσωπεία και τόνισε ότι σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας. Σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, που θα αναπτυχθεί περισσότερο. Τόνισε επίσης, ότι η Κίνα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και εξήρε την Ελλάδα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. 
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, αφού ευχαρίστησε τον ομόλογο του, είπε χαρακτηριστικά:
 
« Είμαι ενθουσιασμένος για τις συνομιλίες […] Θαυμάζω από μικρό παιδί την Κίνα, για τη σοφία της και τώρα για τα καταπληκτικά επιτεύγματά της […].
 
Γνωρίζω ότι συνομιλώ με Επιτελείς μιας μεγάλης χώρας, μιας μεγάλης δύναμης […] Το ίδιο εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την επίσκεψη του στη Χώρα σας. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας με την Κίνα, που εμείς οι Υπουργοί εφαρμόζουμε με ενθουσιασμό […] Χαίρομαι που επισημαίνετε ότι σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος Κίνας. Φιλοδοξώ να είναι η συμφωνία που θα υπογράψουμε μια καινούργια ¨επέτειος¨ για πάρα πολλά χρόνια. Επιθυμούμε να προσφέρουμε στο πλαίσιο της ασφάλειας […]
 
Γνωρίζουμε ότι η βούληση της Κίνας και της Ελλάδας να συνεργαστούν επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα. Εσείς, ως μεγάλη χώρα, και μεγάλη δύναμη και εμείς, ως παλαιά χώρα, ευρωπαϊκή χώρα και πολιτισμός, είμαστε σοβαροί συντελεστές μαζί σας […]
 
Είμαι εντυπωσιασμένος από την βασική φιλοσοφία του Προέδρου σας που πρεσβεύει την αρμονική κοινωνία. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες συνθέσεις […]
 
Η αρχαία ελληνική σκέψη πίστευε στην αρμονία […] η οποία είναι η συνύπαρξη των μικρών και των μεγάλων […] ».
 
Ακολούθως, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, απευθυνόμενος στον ομόλογο του, αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και τόνισε χαρακτηριστικά:
 
«Ήμουν στην τελετή λήξεως των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Για το Πεκίνο ήταν τελετή έναρξης […] Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από την πρόγευση της Κίνας […] Επέδειξε υψηλή ποιότητα, εξαιρετική αισθητική και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για όλους […] Εμείς διοργανώσαμε τους πρώτους Αγώνες του νέου Millenium. Δικαιωματικά η Κίνα, η μεγάλη χώρα, θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
 
Στη σκέψη μου είναι δύο σημεία […] Πρώτον, η υπογραφή της Συμφωνίας και δεύτερον, πώς η Ελλάδα θα είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
 
Το πρώτο, το έχουμε κανονίσει με το κείμενο που θα υπογράψουμε. Για το δεύτερο, λέω το εξής: θέτω τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, στη διάθεσή σας. Αυτά ήλθα να σας μεταφέρω και κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή […]
 
Στα Συμβούλια των ομολόγων μου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχω, όλοι εύχονταν καλή επιτυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Εγώ σημείωνα ότι θα βοηθήσουμε όλοι και θα έχουμε τους καλύτερους αγώνες στο Πεκίνο. ».
 
Συνεχίζοντας ο κ. Πολύδωρας, ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογο του ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είχε τη δυνατότητα να ανανεώσει την ολυμπιακή τεχνογνωσία με την εκδήλωση των μέτρων ασφαλείας κατά την διεξαγωγή του τελικού Champions League στις 23-5-2007 στην Αθήνα.
 
Ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε επίσης, ότι κατά το τριήμερο διεξαγωγής του Τελικού, επισκέφθηκαν την Αθήνα 50% περισσότεροι επισκέπτες απ’ όσους είχαν επισκεφθεί τη χώρα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε την ένταση των επισκεπτών, τον χαρακτήρα και την διαφορετικότητα αντίληψης του φιλάθλου του ποδοσφαίρου, κατ’ αντιδιαστολή προς τον φίλαθλο του στίβου ή των Αγώνων.
 
Απαντώντας ο Κινέζος Υπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Πολύδωρα για την παρουσίασή του και τόνισε ότι η Κίνα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις αποδίδοντας μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά και πολιτιστικά.
 
Ακολούθως ο κ. Zhou Yongkang συνεχάρη τον κ. Πολύδωρα για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και του Τελικού Champions League και σημείωσε ότι η Κινεζική Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση Ελλάδας-Κίνας, εξαιτίας του ιδιαίτερου πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας.
 
Σημείωσε επίσης, ότι η νέα συμφωνία απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και τόνισε ότι θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης, προκειμένου οι Αρχές των δύο χωρών να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο στην ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, trafficking κ.λπ.
 
Ακόμη, ευχαρίστησε τον ομόλογό του Έλληνα Υπουργό για την πολύπλευρη υποστήριξη της Ελλάδος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και σημείωσε ότι από κινεζικής πλευράς, έχουν μεταβεί πολλά στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών στην Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσουν τεχνογνωσία, στο πλαίσιο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
 
Κλείνοντας την εισήγηση του, ζήτησε από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως να μεταβιβάσει τις ευχές του στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις ευχαριστίες της Κυβερνήσεως της χώρας του προς την Ελληνική Κυβέρνηση για σειρά θεμάτων πολιτικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την Κίνα.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, στην αντιφώνησή του, σημείωσε ότι οι σκέψεις του ομολόγου του χαρακτηρίζονται από σοφία και παραστατικότητα. Και δήλωσε χαρακτηριστικά:
 
« […] Ως προς την συμφωνία, θα αποτελέσει νέα αφετηρία για συνεργασία σε όλους τους τομείς […] Το πρωί, που ήμουν στο Πανεπιστήμιο, δεσμεύτηκα για εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Χρειαζόμαστε την κινεζική σκέψη […] Ίσως έχουμε κάτι να προσφέρουμε και εμείς. Υποδεχόμαστε ανθρώπους και κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη.
 
Η Συμφωνία μας καλύπτει την νέα εποχή και θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα υποδεχθούμε τον Κινέζο έμπορο, επιχειρηματία, ταξιδιώτη […]
 
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα Ολυμπιακής ασφάλειας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε ότι για αυτά θα ακολουθήσει εκτενής συνομιλία, κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Executive Vice President της Επιτροπής Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο (BOCOG).
 
Καταλήγοντας το κ. Υπουργός σημείωσε ότι:
 
« […] Η Κίνα στέλνει μήνυμα ειρήνης και βεβαιότητας. Ειρήνης, όπως ήταν στην Αρχαία Ελλάδα, μαζί με την παράλληλη αρχή να σταματάει κάθε πόλεμος όταν διενεργούνται Ολυμπιακοί Αγώνες. ».
 
Ο κ. Υπουργός προσκάλεσε τέλος, τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα ως επίσημος προσκεκλημένος του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και ζήτησε από τον Κινέζο Υπουργό να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Κίνας τις ευχές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για καλή διακυβέρνηση και επιτυχία των στόχων του.
 

Υπογραφή Μνημονίου Αστυνομικής Συνεργασίας
 
Φωτογραφία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΟΓΛΟΥ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Ελληνική Πρεσβεία Πεκίνου

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 5/6/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις