Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200703-06-2007:Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών εγκαινίασαν την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

03-06-2007:Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών εγκαινίασαν την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 03/06/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης εγκαινίασαν σήμερα την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μετρό Κατεχάκη.
 
Με την ευκαιρία των εγκαινίων ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Καινούργιο ξεκίνημα για μία νέα οδική συμπεριφορά, μια νέα τροχαία συμπεριφορά. Θα επιμείνουμε με τον Μιχάλη τον Λιάπη και τα δύο Υπουργεία με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθώς θα ξέρετε και θα σας έχει πει ο Υπουργός Μεταφορών. Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης. Συνεχούς ενημέρωσης και όταν εξαντλείται η ενημέρωση, που δεν εξαντλείται ποτέ θα έχουμε και αυτό το προληπτικό ότι σε περιμένει και ένα πολύ βαρύ πρόστιμο. Όχι για το Υπουργείο Οικονομικών αλλά για να οργανώσουμε την οδική συμπεριφορά.
 
Θέλω να σας πω ειδικώς από πλευράς Τροχαίας ότι εμείς θα είμαστε δίκαιοι. Δίκαιοι οι τροχονόμοι. Oι οδηγίες μας είναι να τηρείται ο Νόμος και να έχουν και την ευθύνη να δίνουν λογαριασμό στην κοινωνία περισσότερο και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών. Ένα ειδικότερο που συζητήσαμε με την Τροχαία είναι ότι : δεν θα είναι μια επικαιρότητα που θα περάσει, αλλά θα είναι μια συνεχής επίμονη διαδικασία τηρήσεως του Κώδικα.
 
Π.χ Oσάκις εγκαταλείπεται η υπόθεση του κράνους σε μια εβδομάδα "κυνηγητό", ύστερα όλοι κυκλοφορούν χωρίς κράνος. Να ξέρουν οι "μηχανόβιοι" "συνάδελφοι μου" ότι με το κράνος θα οδηγούμε, με τη ζώνη θα οδηγούμε και φυσικά δεν θα παραβιάζουμε ποτέ το κόκκινο και ούτω καθεξής. Ελπίζουμε σε μια επιτυχία σημαντική που θα μας βγάλει από τις πρώτες θέσεις στην υπόθεση της οδικής συμπεριφοράς και των ατυχημάτων που είμαστε στην Ευρώπη και να πάμε στις τελευταίες θέσεις με σημαντική επίδοση στο μη ατύχημα, στην τήρηση δηλαδή του Κώδικα».
 
Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη λειτουργία του on line συστήματος για το point system και για την υποχρέωση του αστυνομικού να δίνει και προφορικά τα πρώτα στοιχεία της παράβασης στο κέντρο.
 
Απάντηση κ. Υπουργού: «Σας συγχαίρω για την καλή σας μνήμη. Το μελετάμε για να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες ή πτυχές του προβλήματος. Ο στόχος σε αυτή την ιδέα που είχα λάβει και ανακοίνωσα στη συνέντευξη ήταν να μην γίνονται περιγραφές δηλαδή να μη γίνονται "ζαβολιές". Αυτό θα κατασφαλιστεί είτε με την ανακοίνωση αμέσως σε ένα κέντρο ότι γράφεται αυτή η παράβαση και εκδίδεται-κόβεται αυτή η κλήση ή ένα σύστημα ηλεκτρονικό όπου αυτομάτως θα είναι καταγεγραμμένη η κλήση, η διαπίστωση της παράβασης σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ή εγγραφής. Αυτό θα το κάνουμε οπωσδήποτε».
 
Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν οι τροχονόμοι θα είναι σε θέση να βεβαιώνουν σωστά τις παραβάσεις.
 
Απάντηση κ. Υπουργού: «Αυτό το εγγυάται η Τροχαία. Εγγυάται η Τροχαία ότι θα είναι μια δίκαιη συμπεριφορά».
 
Τοποθέτηση δημοσιογράφου σχετικά με το γεγονός ότι δεν βεβαιώνουν παραβάσεις μόνο οι αστυνομικοί της Τροχαίας αλλά και άλλων Υπηρεσιών.
 
Απάντηση κ. Υπουργού: «Η εφαρμογή του Κώδικα θα αφεθεί ή θα ανατεθεί ή είναι ανατεθειμένη στην Τροχαία κατά 99%. Τροχαία είναι και οι επιμελητές των Εθνικών Οδών. Συνεπώς δεν θέλω αυτή τη σύγχυση, την ασάφεια αν είναι το Τμήμα ή κάποιος με ένα βιβλιάριο κλήσεων στη τσέπη. Όχι, θα είναι δίκαιη η εκτέλεση και η εφαρμογή του Κώδικα από την Τροχαία. Απόλυτα δίκαιη χωρίς εξαιρέσεις και μπορώ να σας πω και εν αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου όπως λέμε στο Ποινικό αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης».
 
 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις