Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200703-06-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε την εκδήλωση προς τιμή των Αποστράτων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

03-06-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε την εκδήλωση προς τιμή των Αποστράτων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε χθες (02-06-2007) την εκδήλωση-συνάντηση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και μελών των Ενώσεων Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας των αποστράτων και στην οποία συζητήθηκαν θέματα θεσμικά και κλαδικά που αφορούν τους αποστράτους.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος,  ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης,ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Δημήτριος Πανόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Δρόσος Μπουγούδης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέφερε τα ακόλουθα:

 

« Αρχηγέ, Υπαρχηγέ, κ. Επιτελάρχα, κ. Επιθεωρητά Νότου, κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί και Πρόεδροι των Ενώσεων, κύριοι Αξιωματικοί και δυνατοί απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Πράγματι συναντώμεθα σήμερα εδώ σε μία συνάντηση αποδόσεως από πλευράς της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, δηλαδή της ταπεινότητάς μου, αποδόσεως της οφειλόμενης τιμής προς εσάς τους σκυταλοδρόμους που προηγηθήκατε σε αυτό τον δρόμο του "ευ αγωνίζεσθαι" της προσφοράς, της θυσίας, της επιτελέσεως του καθήκοντος προς την Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική Πολιτεία. Ειλικρινώς σας ευχαριστούμε για ότι έχετε κάνει για την Ελληνική Αστυνομία, για τα Σώματα Ασφαλείας, για την Πατρίδα μας.

 

Είναι πολύ σοβαρή η πράξη της Πολιτείας για την ανακήρυξη της Ημέρας των Αγίων Πάντων ως Ημέρας των Αποστράτων. Μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε όπως έλεγε και ο Περικλής: " τους λαμπρά πράττοντες, πράξαντες, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς " ή στην γραμμή των κύκλων του Σπαρτιατικού χορού εμείς απαντούμε ότι ελάβαμε το "σήμα" από το παράδειγμά σας και μιλάω για λογαριασμό των Στρατηγών, των Επιτελών όλου του Σώματος «?μες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες» (Κάποτε θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι και από τους δύο προηγηθέντες κύκλους).

 

Εσείς είπατε σε μια πρώτη διατύπωση του "χορού", του κύκλου σας, αγαπημένοι και σεβαστοί μου απόστρατοι «?μες ποκ’ ημέθ άλκιμοι νεανίες» (Κάποτε ήμασταν και εμείς εύρωστοι νέοι). Σας απήντησε η γενιά των αμέσων διαδόχων σας και σας είπε «?μες γ΄ημές ει δε λης, πείραν λάβε» (Εδώ είμαστε εμείς, αν θες λάβε πείραν).

 

Λέμε αυτά και εμένα με σαρκάζουν οι άκριτοι, με μία επιδίωξη να με λογοκρίνουν και να μου ψαλιδίσουν την γλώσσα. Δεν είναι σωστό και ούτε θα υποκύψω, διότι ο χειρότερος φασισμός είναι ο έλεγχος της σκέψης και ο έλεγχος της έκφρασης.

 

Συνεπώς οφείλω να αντισταθώ και να μιλάω και για τους κύκλους των αρχαίων Σπαρτιατών και να μιλάω για το "ευ αγωνίζεσθαι" και την δημόσια αναγνώριση που σας οφείλουμε και να μιλήσουμε για την Εορτή των Αποστράτων των Αγίων Πάντων και να σας πω το " ευχαριστώ" και να σας πω το ένα προσφιλές μου θεώρημα για το "ανήκειν".

 

Όταν το "ανήκειν" είναι στην ενεργητική φόρμα, "μου ανήκει κάτι, μου ανήκει ένα κόσμημα, ένα αυτοκίνητο, ένα κάτι", έχει μία αξία σχετική, είναι το ιδιοκτησιακό. Όταν όμως εννοήσουμε το "ανήκειν" στην παθητική φόρμα, τότε είναι γεννήτρια ηθικής ισχύος. Δηλαδή εγώ ανήκω σε μία οικογένεια. Εγώ ανήκω σε έναν Οργανισμό, σε ένα Υπουργείο, σε μία Κυβέρνηση. Εμείς όλοι ανήκουμε στην Αστυνομία.

 

Αυτό το "ανήκειν" πια είναι γεννήτρια ηθικής ισχύος. Ναι είμαστε υπερήφανοι, να είσαστε υπερήφανοι ότι ανήκετε στην ευρύτερη οικογένεια της Αστυνομίας, η οποία δεν έχει μεγάλο διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στους αποστράτους και στους εν ενεργεία, ένα μικρό διάφραγμα, σχεδόν αδιαφανές. Έτσι λοιπόν ανήκουμε σε αυτή την οικογένεια και εγώ που η καλή τύχη το έφερε να είμαι Πολιτικός Προϊστάμενος και αισθανόμαστε ότι έχουμε αποστολή να επιτελέσουμε και εσείς και τώρα. Είναι τεράστιο το ηθικό σας ανάστημα και η ηθική σας προσφορά τώρα, όχι του παρελθόντος προς την Ελληνική κοινωνία.

 

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την σημερινή συνάντησή μας, συνάθροισή μας και δεν είναι κούφιος λόγος να πούμε οι απόστρατοι είναι αναπόσπαστο μέρος της Αστυνομίας. Έτσι σας βλέπουμε και σας υπηρετούμε το Αρχηγείο και εγώ. Είσαστε κυρίαρχη δύναμη στην επιτελική και σχεδιαστική προσοχή μας.

 

Δεν θα κάνω απολογισμό τι έχουμε κάνει για σας τους αποστράτους. Ελπίζω ο Αρχηγός να είναι αναλυτικός και συστηματικός σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων και πάντως στην Έκθεση της αναφοράς μας για το τι έχουμε πράξει. Εγώ, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω τρία απειροελάχιστα πράγματα για τα οποία έδωσα μάχη και τα οποία δεν τα λέω για να τύχω μίας αναγνώρισης.

-αυτό είναι λόγω του ηθικού σας αναστήματος δεδομένο- αλλά τα σημειώνω για τον ιστοριογράφο, κάπου να τα παραθέσει σε μία υποσημείωση.

 

Το 8% αφορά και τους αποστράτους. Θα είναι ολοκληρωμένο το 2008. θέλω να ζητήσω να εννοήσετε με την πείρα σας, πόσες δυσκολίες είχα να το περάσω εξαιτίας του ότι είναι οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι ένα σύνολο, είναι οι ένστολοι ένα σύνολο ευρύτερο. Οι λογιστές του Λογιστήριου του Κράτους είχαν σοβαρές αντιρρήσεις εξαιτίας του μεγέθους. Τις ξεπεράσαμε και θα είναι λογαριασμός σοβαρός και όχι άξιος περιφρόνησης, όπως με "μεταχειρίζονται".

Το 8% των ειδικών συνθηκών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το επιτελέσατε και το δικαιούστε.

 

Η δεύτερη παρατήρηση από τον δικό μου αδρό απολογισμό είναι το 140, το οποίο ολοκληρώνεται, τελειούται το 2008 απολύτως. Κάποιος μπορεί να φέρει αντίλογο για αυτό το 140, αυτό έπρεπε να είχε καταβληθεί το 2004        με την μία. Δεν ξέρω τι είναι στις διατυπώσεις (εγώ ξέρω τι είναι γραμμένο, είναι γραμμένο μέσα στην τετραετία). Κάπου ελέχθη και μία διατύπωση, αλλά όλα περνάνε, εντιμότατοι και σεβαστοί μου Αξιωματικοί, όλα περνάνε από μια παράγραφο που λέγεται: « δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων, που έλεγε ο Δημοσθένης». Θα είναι κάτι και το 140 τελειούμενο το 2008.

 

Σημειώνω και το αφιερώνω στους Στρατηγούς μας και στον Αρχηγό. Μία ωραία (δεν έχει οικονομική αξία) αλλά έχει ηθική αξία, το ξέρουν οι Πρόεδροι. Σημειώνω την κάλυψη των εξόδων παραστάσεως πολιτικής αγωγής, σε περίπτωση που είναι σε αυτήν την υποθετική ή πραγματική δίκη και απόστρατος εμπλεκόμενος στην θέση του πολιτικώς ενάγοντος. Αυτά τα τρία, τα δύο πρώτα γιατί έχουν οικονομικό αντίκρισμα και το τρίτο γιατί έχει τεράστια ηθική βαρύτητα, εγώ τα επέλεξα να σας το αναφέρω.

 

Έχουμε και άλλο κατάλογο και πάντως έχουμε τεράστια την φροντίδα μας και το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για σας. Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή αντάμωση αύριο και χιλιόχρονοι να είστε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ μας».

 

 

Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος ανέφερε:

 

«Κύριοι, Επίτιμοι, Αρχηγοί, Στρατηγοί, Πρόεδροι Ομοσπονδιών Ενώσεων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας , Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

 

 Κύριε Υπουργέ,

  

Η αυριανή Ημέρα, Ημέρα τιμής των Αποστράτων είναι μια ξεχωριστή γιορτή για την Ελληνική Αστυνομία. Η Πολιτεία θέσπισε σχετικό Νόμο, αναγνώρισε την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων και έτσι αύριο σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Χώρας, στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προς τιμήν των Αποστράτων που υπηρέτησαν ευόρκως το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ενόψει της αυριανής Πανελλήνιας Εκδήλωσης προς τιμήν των Αποστράτων, πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση άτυπη, για πρώτη φορά συνάντηση και θα πραγματοποιηθεί μια ελεύθερη συζήτηση, θα ενημερώσουμε όλους τους παρισταμένους και μέσω υμών όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται στην αποστρατεία, το πώς είναι η κατάσταση σήμερα στο Σώμα της Αστυνομίας, πώς πορεύεται και ποια είναι η προοπτική της.

 

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, παρίσταται σήμερα κοντά μας και θα σας απευθύνει χαιρετισμό.

 

Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας. Η εδώ παρουσία σας τιμά το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας διότι αυτό το Σώμα έχει όπως λένε όλοι οι Αξιωματικοί και όλα τα στελέχη μας δύο πόδια. Το ένα είναι αυτοί που βρίσκονται και τιμούν με την καθημερινότητά τους και προσφέρουν στο Σώμα και στην κοινωνία και το άλλο είναι αυτοί οι άνθρωποι με τις οικογένειές τους που πραγματικά βοηθούν και καμαρώνουν όταν έχουμε επιτυχίες και στενοχωρούνται όταν έχουμε δυσκολίες. Σας ευχαριστώ πολύ ».

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 03/06/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις