Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200701-06-2007: Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση των Αρχηγών Αστυνομίας Ελλάδας και Αλβανίας

01-06-2007: Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση των Αρχηγών Αστυνομίας Ελλάδας και Αλβανίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 01/06/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ολοκληρώθηκε σήμερα (1-6-2007) η διμερής συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη και του ομολόγου του Αρχηγού της Αστυνομίας της Αλβανίας κ. Ahmet Prenci, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από ώρες 09:30 έως 14:00.
 
Στις εργασίες της συνάντησης παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του  Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος Βασίλειος Λουράκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Αθανάσιος Μήτσου και άλλοι ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως η αξιολόγηση της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η αναζήτηση ατόμων που καταζητούνται στη μια χώρα και κρύβονται στην άλλη και ειδικότερα η πραγματοποίηση κοινών επιχειρήσεων για ζητήματα λαθρομετανάστευσης.
 
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίσθηκε ότι έχει αναπτυχθεί μία πολύ καλή και γόνιμη συνεργασία, ωστόσο συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ενδυνάμωσης της συνεργασία αυτής με περισσότερο πρακτικό τρόπο.
 
Επίσης αξιολογήθηκαν και επαναβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης που έγινε στα Ιωάννινα την 19-11-2006 (βλέπε σχετικά το από 20/11/2006 δελτίο τύπου).
 
Ο κ. Αρχηγός στην εισαγωγική του ομιλία δήλωσε: « Αγαπητέ Αρχηγέ. Σε καλωσορίζω στην Αθήνα, εσένα και τους συνεργάτες σου και σε ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκες στην πρόσκλησή μου να πραγματοποιήσουμε σήμερα μια κοινή συνάντηση που θα βασίζεται στην ειλικρινή θέληση των δύο Αστυνομιών μας για ακόμα πιο στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
 
Είμαι σίγουρος ότι δεν τρομάζετε με τον μεγάλο αριθμό των παρισταμένων από την δική μας πλευρά, αντίθετα είναι μια ακόμη κίνηση τιμής που αποδίδουμε στο σημερινό σας ταξίδι στην Ελλάδα. Καταρχήν να παρουσιάσω τον Υπαρχηγό του Σώματος, τον Αντιστράτηγο κύριο Σύρο, τον Αντιστράτηγο κύριο Τσιατούρα, τον Αντιστράτηγο τον κύριο Γκόλφη ο οποίος είναι Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος στην περιφέρεια του οποίου είναι η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, που γειτνιάζουν, ο Υποστράτηγος κύριος Σκότης, ο οποίος είναι Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης, ο Υποστράτηγος κύριος Λουράκης, ο οποίος είναι Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ο Ταξίαρχος Μήτσου, ο οποίος είναι Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, ο Ταξίαρχος κύριος Δημητρόπουλος, ο οποίος είναι Διευθυντής της Δ.Δ.Α.Σ., ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορδάτος, ο οποίος είναι Διευθυντής Αλλοδαπών του Αρχηγείου, ο Ταξίαρχος ο κύριος Μπεσίρης που είναι Διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας, ο Ταξίαρχος κύριος Σταματάκης που είναι Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας.
 
Ο Ταξίαρχος κύριος Πετρόπουλος που είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης του Αρχηγείου, ο Ταξίαρχος ο κύριος Μπαλάκος, που είναι Διευθυντής Αντιτρομοκρατικής και ο Διευθυντής, ο κύριος Παπάζογλου, ο οποίος είναι αναπληρωτής Διευθυντού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, των εργαστηρίων μας.
 
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή σας ως Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας, εύχομαι να είστε καλορίζικος και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
 
Με τον προκάτοχό σας μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε πάρα πολύ καλά, να αναπτύξουμε μια σχέση η οποία βασίστηκε στην ειλικρίνεια, στον ρεαλισμό και στην φιλία.
 
Από τη δική μου πλευρά και από τη δική μας πλευρά, όλων των Αξιωματικών, υπάρχει ίδια θέληση ώστε σε αυτό το οποίο πετύχαμε με την δική σας παρουσία στην Αλβανική Αστυνομία να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Το όφελος θα είναι πολλαπλό και για την Αλβανική
 
κοινωνία, την Ελληνική κοινωνία, την ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και όλη την Ευρώπη. ?λλωστε ο δικός σας προορισμός είναι οι Βρυξέλλες.
 
Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας αποτελεί πρότυπο σταθερότητας για την Βαλκανική περιοχή. Μας απασχολεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, μας απασχολεί η παράνομη μετανάστευση, μας απασχολεί το εμπόριο όπλων και η διακίνηση. Μας απασχολεί η παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών, μας απασχολεί η εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων, μας απασχολούν σοβαρά ζητήματα κοινού Ποινικού Δικαίου.
 
Για εμάς είναι η πρόκληση μεγάλη, διότι εφόσον έχουμε θέληση πρέπει να οργανωθούμε. Κάνοντας μια αναδρομή αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πετύχει πολλά, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Θα είναι μεγάλη επιτυχία όταν θα κάνουμε ταμείο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Τις ίδιες επιτυχίες πρέπει να έχουμε και οι δύο Αστυνομίες.
 
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ζητήσω και επίσημα, όπως και προηγουμένως στο γραφείο μου, να δουλέψουμε μαζί προκειμένου να εξαρθρώσουμε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών. Είναι πρόκληση και ερεθίζει όλους τους λαούς όταν με τον πιο άθλιο τρόπο παραβιάζονται τα σύνορά μας. Θέλω να συνεχίσουμε την ουσιαστική συνεργασία και των συναντήσεών μας σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Και άλλωστε ο Στρατηγός εδώ της Βορείου Ελλάδος και οι δύο Στρατηγοί της Ηπείρου, Ηγουμενίτσας, ?ρτας, Πρέβεζας και ο Στρατηγός της Δυτικής Μακεδονίας που έχει την Καστοριά, την Φλώρινα και την Κοζάνη, Πτολεμαίδα, βρίσκονται εδώ για να γνωρίσουν εσάς και τους συνεργάτες σας. Και περιμένουν από εσάς να μας δηλώσετε πώς θα συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο. Ζητούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την θωράκιση των εξωτερικών συνόρων.
 
Ζητούμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για συλλαμβανόμενα άτομα, διακινητές, συνεργάτες σε Ελλάδα και Αλβανία μέσω των εθνικών γραφείων Ιντερπόλ και κυρίως μέσω των αστυνομικών μας Συνδέσμων. Ζητούμε να έχουμε την άμεση ανταπόκριση και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο που αφορούν εξακριβώσεις για ύποπτα ή αναζητούμενα πρόσωπα. 
 
Για την καλύτερη προετοιμασία και κυρίως την καλύτερη εκτίμηση, απολογισμό των κοινών επιχειρήσεων προτείνω όπως αυτές πραγματοποιούνται 2 φορές το μήνα αντί για 3 που είχαμε συμφωνήσει στα Ιωάννινα. 
 
Είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζετε τις προσπάθειές μας για μετάδοση της τεχνογνωσίας που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία η οποία αποκτήθηκε με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού. Τεχνογνωσία που δεν την κρατάμε για τον εαυτό μας αλλά με προθυμία την μεταφέρουμε σε όποιον θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και ιδιαίτερα στους γείτονές μας.
 
Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε σπουδαστές σας στις Σχολές μας διότι ήδη έχουμε ψηφίσει σχετικό νόμο και δεχόμεθα σε όλες τις σχολές μας σπουδαστές. 
 
Ήδη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έχει υπογραφεί κατά το παρελθόν συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Από τότε όμως αρκετά χρόνια. Τα προβλήματα αυξάνονται. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Και επιβάλλεται να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργών μας.   Διότι είναι απαραίτητο εργαλείο που θα πατήσουν οι δύο Αστυνομίες για να συνεργαστούν ακόμα καλύτερα.
 
Ήδη έχουμε στείλει ένα σχέδιο Πρωτοκόλλου και περιμένουμε την απάντησή σας ώστε να προγραμματίσουμε έγκαιρα την συνάντηση των δύο Υπουργών. Δεν έχουμε πάρει ακόμα την απάντησή σας, πιστεύω ότι επιστρέφοντας θα δουλέψετε με το επιτελείο σας προκειμένου να τρέξουν αυτή την διαδικασία. 
 
Αυτή είναι η γενική μου τοποθέτηση με την ταυτόχρονη δήλωση ότι εκτιμούμε τα όσα μας είπατε εχθές το βράδυ παρουσία των δύο Στρατηγών και των συνεργατών μας και των συνεργατών σας. Και εκτιμώ τη δήλωσή σας και την φιλοδοξία που δηλώσατε πριν από λίγο στο γραφείο μου και έτσι προς αυτή την κατεύθυνση ότι πρέπει να κινηθούμε.
 
Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι καλή παραμονή στο υπόλοιπο του χρόνου που θα μείνετε στην Ελλάδα.
  
Ευχαριστώ πολύ ».
 
Στην ομιλία του ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας δήλωσε: «Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τον κύριο Δημοσχάκη και όλο το Επιτελείο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για την φιλοξενία που προσφέρατε σε εμάς και την έλευσή μου εδώ, την όλη παρουσία μου.
 
Το διάστημα που υπηρετώ στη θέση του Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας, προσπάθησα να ενημερωθώ για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και τις δύο Αστυνομίες των δύο χωρών. Για να γνωρίσω τον βαθμό συνεργασίας στις δύο αστυνομίες, για να γνωρίσω όλες τις λεπτομέρειες του παρελθόντος και τις επιτυχίες που είχατε και να καθορίσω τι μέλει γενέσθαι.
 
Παρατηρώ με μεγάλη ευχαρίστηση ότι υφίσταται πολύ ωραίο κλίμα συνεργασίας, ευχάριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας. Εγώ παραμένω στη θέση του Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας για λίγο χρονικό διάστημα. Δηλώνω και πιστεύω πως η αποστολή της Αλβανικής Αστυνομίας θα ήταν πολυάριθμη, όπως ενημέρωσα τον Αρχηγό, τον κύριο Δημοσχάκη, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Αμερικής. Λόγω της επίσκεψης, όπως είπαμε του Προέδρου, σήμερα είμαι εδώ μόνο με τον Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κύριο Κόνστα Κοστάκι Μπελούρι και τον Διευθυντή της Διεύθυνση διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας κυρίου Χαλιτόν Μπεντέσι και τον σύνδεσμό μας κ. AndiLikas.
 
Ας αναφερθούμε στις σχέσεις των δύο αστυνομιών. Έχω παρατηρήσει πως υφίσταται άριστη συνεργασία μεταξύ της Ιντερπόλ των Τιράνων και της Αθήνας, όπου έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπαίδευση της Τροχαίας και γενικά της Αλβανικής Τροχαίας. 
 
Το τονίζω πως παραμένει η Αλβανία μια πηγή όπου διακινούνται λαθρομετανάστες. Αυτό παρατηρείται γενικά στη διασυνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Όπου οι σημαντικότερες περιοχές, οι πιο προβληματικές περιοχές είναι η περιοχή Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, η διασυνοριακή γραμμή. Και επίσης και στην περιοχή της Κορυτσάς όπου οι διακινητές εκμεταλλεύονται το περιβάλλον και την ορεινή περιοχή για να περάσουν τους λαθρομετανάστες.
 
Επίσης, η διακίνηση των λαθρομεταναστών, η παράνομη διακίνηση γίνεται και μέσω πλαστών εγγράφων. Η διακίνηση αυτή η παράνομη των λαθρομεταναστών γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν συνοδεύεται επίσης και με την μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και όπλων.
 
Επίσης τονίζω ότι συνεχίζεται στην Αλβανία να καλλιεργούνται τα ναρκωτικά παρόλο τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια όπου από το 2005 μέχρι το 2006, την περίοδο αυτή δηλαδή, μειώθηκαν τα δενδρύλλια που καλλιεργούνται στην Αλβανία. Τονίζω πως ο βασικότερος προορισμός των ναρκωτικών είναι η Ελλάδα. 
 
Για εμάς αποτελεί δέσμευση η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και της Αυλώνας, την περιοχή όπου γίνεται η διακίνηση των ναρκωτικών μέσω θαλάσσης.
 
Όσον αφορά την ηρωίνη, τα σκληρά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, το τελευταίο διάστημα είχαμε αρκετές επιτυχίες αλλά οι επιτυχίες αυτές πρέπει να αυξηθούν όσον αφορά την καταπολέμηση. Και πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να οργανώσουμε κοινές επιχειρήσεις με την Ελληνική Αστυνομία. Πιστεύω πως οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνει καλύτερη συνεργασία και αποτελεσματική μεταξύ μας.
 
Επίσης, ανησυχητικό είναι και η διακίνηση όπλων. Όπου η Αλβανία είναι η χώρα που γίνεται διακίνηση transit των όπλων. Όπου ένα μεγάλο μέρος των όπλων αυτών προέρχονται από το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο και όπου διαμέσου της Αλβανίας γίνεται η μεταφορά των όπλων στην Ελλάδα. Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι εκμεταλλεύονται τον οπλισμό μετά την εξέγερση του 1997, τα επεισόδια του 1997, και έχουν τα όπλα, τον οπλισμό.
 
Ήθελα να τονίσω πως έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των όπλων. Και είδαμε πώς πρέπει να τακτοποιήσουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά το σημείο αυτό.
  
Επίσης θα πρέπει να περάσουμε πληροφορίες και να δώσουμε μεγάλη σημασία όσον αφορά τα άτομα, τους παραγγελιοδότες των όπλων, τους Έλληνες πολίτες.
 
Δεσμεύομαι και τονίζω πως θα είμαστε αποτελεσματικοί, θα περάσουμε επιχειρησιακά με σκοπό να δώσουμε τέλος στην διακίνηση των όπλων.
 
Επίσης μία άλλη εγκληματική δραστηριότητα είναι η διακίνηση και οχημάτων, αυτοκινήτων, όπου η Αλβανία είναι ο προορισμός των κλεμμένων αυτοκινήτων.
 
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, και όπως σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί τα κλεμμένα οχήματα και έχουν κατασχεθεί. Σκοπός μας είναι ότι τα κλεμμένα αυτά οχήματα είναι να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
 
Λόγω της αλβανικής νομοθεσίας υπήρξαν προβλήματα στον τομέα αυτό. Αλλά το τελευταίο διάστημα προτείναμε στην αλβανική Κυβέρνηση μία νομική ρύθμιση για το πρόβλημα αυτό.
 
Επίσης πολύ καλή δουλειά γίνεται και όσον αφορά τις άλλες υπηρεσίες στην Αλβανία, με σκοπό να μην χρησιμοποιηθούν τα κλεμμένα αυτοκίνητα στην πορεία.
 
Η αλβανική Αστυνομία το διάστημα αυτό περνάει μία φάση ανασχηματισμού, αναδιάταξης της αλβανικής αστυνομίας, όπου στο άμεσο μέλλον πρόκειται να ψηφιστεί και ο νόμος που αφορά την αλβανική αστυνομία και την αναδιάταξή της.
 
Και όλη αυτή η διαδικασία της αναμονής, των αλλαγών στην αλβανική αστυνομία είχε αρνητικά αποτελέσματα, μπορώ να πω. Και ελπίζουμε τον μήνα αυτό να γίνει η ψήφιση του νόμου αυτού και να αρχίσει η αναδιάταξη και η σωστή λειτουργία της αλβανικής αστυνομίας.
 
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την αλβανική αστυνομία είναι το γεγονός ότι πως υπάλληλοι και άτομα της αλβανικής αστυνομίας εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις.
 
Εμείς έχουμε δράσει αποτελεσματικά και θα καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό και πιστεύω σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για την πάταξη των φαινόμενων της διαφθοράς των Αλβανών αστυνομικών και ότι θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της όλης επιχείρησης.
  
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επιδρά στην μη σωστή λειτουργία της αλβανικής αστυνομίας είναι οι οικονομικές συνθήκες, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Αλβανία.
 
Επίσης και το σύστημα με τις βίζες Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει την αλβανική αστυνομία είναι η τεχνογνωσία, τα τεχνικά μέσα τα οποία δεν είναι στο βαθμό που θα πρέπει να είναι, τα αναμενόμενα.
 
Πάντως αν όλα αυτά που τόνισα, τα αρνητικά, υπάρχει η βούλησή μας για κάτι καλύτερο, πάντως η στήριξης της αλβανικής Κυβέρνησης προς την αλβανική αστυνομία είναι τεράστια και παραμένει δίπλα στην αλβανική αστυνομία.
 
Πιστεύω, όπως τόνισε και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, θα πρέπει να συνεργαστούμε με σκοπό να πραγματοποιηθούν κοινές επιχειρήσεις των δύο αστυνομιών με σκοπό την πάταξη των εγκληματικών ομάδων και στις δύο χώρες.
 
Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε τους συνοριοφύλακες και από τις δύο πλευρές, τις αστυνομικές δυνάμεις. Και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε όσο μπορούμε την διακίνηση των όπλων και όλα τα υπόλοιπα.
 
Όσον αφορά την συμφωνία που αναφέρατε μόλις επιστρέψω θα σας ενημερώσω και πιστεύω πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτή. Το υλικό, το κείμενο υπάρχει στον Υπουργό αυτή την στιγμή και μόλις επικοινωνήσω θα σας ενημερώσω για τα επακόλουθα.
 
Τα βήματα που έγιναν από τον Αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας για την συνεργασία μεταξύ μας είναι εφικτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπου θα βρείτε μία άψογη ανταπόκριση και συνεργασία της αλβανικής αστυνομίας στα αιτήματά σας.
 
Στο τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσοχή που δείξατε και την φιλοξενία που μας προσφέρατε.
 
Έχω την ευχαρίστηση να προσκαλέσω τον Αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας να επισκεφτεί το συντομότερο τα Τίρανα.
  
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
 
Στο τέλος της συνάντησης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ομόλογό του Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας συμφωνήθηκαν τα παρακάτω σημεία:
  
  • Η συνέχιση της ουσιαστικής συνεργασίας σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο
  • Η συνέχιση των προσπαθειών μας για τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών για συλλαμβανόμενα άτομα – διακινητές, συνεργάτες τους στην Ελλάδα και Αλβανία, μέσω των Εθνικών Γραφείων ΙΝΤΕΡΠΟΛ και των Αστυνομικών μας Συνδέσμων.
  • Η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα για αστυνομικές έρευνες που αφορούν εξακριβώσεις για καταζητούμενα άτομα.
  • Η ανά 15νθήμερο ταυτόχρονες επιχειρήσεις, κάθε χώρας στο έδαφός της για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
  • Ο ουσιαστικός έλεγχος των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται των νομοθετημένων σημείων εισόδου και εξόδου, με σκοπό τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων από τα μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα της χώρας.
  • Η παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη της Αλβανικής Αστυνομίας μετά από αίτημά τους για αντικείμενα ενδιαφέροντός τους.
  • Η προώθηση από αλβανικής πλευράς της ελληνικής πρότασης για συνομολόγηση «Πρωτοκόλλου Εφαρμογής» βάση του άρθρου 9 της υπάρχουσας «Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας», στο οποίο περιλαμβάνονται επιπλέον τομείς και τρόποι συνεργασίας όπως η θεσμοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο Αρχηγών και επιτελών καθώς και η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον Αστυνομικό Σύνδεσμο.

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις