Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 200714-02-2007: Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με θέμα «Εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του Κ.Ο.Κ.»

14-02-2007: Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με θέμα «Εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του Κ.Ο.Κ.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε σήμερα (14-2-2007) στις 10:00 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με θέμα «Εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του Κ.Ο.Κ.».
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Βουλευτής κ. Αρης Σταθάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος Αντώνιος Βιτωράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Ντζούφρας, καθώς και Διοικητές Υπηρεσιών Τροχαίας της Αττικής.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε την έναρξη της Συσκέψεως που προκάλεσε ο Βουλευτής κ. Σταθάκης τον οποίο και χαρακτήρισε ως ’’πρωθιερέα’’ για την τροχαία κίνηση και την οδική ασφάλεια, ενώ εξήρε τη συμβολή του την οποία χαρακτήρισε τεράστια.
 
Ο κ. Πολύδωρας προέθεσε ότι ο νέος Κ.Ο.Κ. δεν αποτελεί συμπίλημα διατάξεων, αλλά έχει λογική ενότητα, καθώς αυστηροποιεί σοβαρές παραβάσεις, χωρίς να εμφορείται από εισπρακτική λογική.
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας τον λόγο, έκανε αποτίμηση της περσινής χρονιάς, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν θετικά, και τόνισε ότι εκδηλώθηκαν νέες δράσεις από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες:
 
  • Συγκροτήθηκαν Ο.Ε.Π.Τ.Α. ανά Αστυνομική Διεύθυνση Χώρας, για την πρόληψη και την καταστολή των επικίνδυνων παραβάσεων,
  • πραγματοποιηθήκαν περιφερόμενες Εκθέσεις και Ημερίδες Τροχαίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, για την ενημέρωση του κοινού και
  • για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, για τις τροχαίες παραβάσεις που πραγματοποιούνται σε σχέση με την επαγγελματική τους δραστηριότητα (χρήση αγροτικών ελκυστήρων και μηχανημάτων, συντήρηση μηχανημάτων και οχημάτων κ.α.).
Ο Βουλευτής κ. Σταθάκης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ότι η Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, της οποίας είναι Πρόεδρος, υποστηρίζει τη μηδενική ανοχή στις παραβάσεις που οδηγούν στο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, κ.α.) και υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση ως προς την ενημέρωση κοινού και τροχονόμων για τα νέα δεδομένα που υφίστανται πλέον στους οδικούς άξονες (φώτα σήμανσης σε σήραγγες ή κλειστούς αυτοκινητόδρομους, έλεγχος για τη χρήση κινητών τηλεφώνων, αλκοτέστ πλησίον δημοσίων κέντρων, έλεγχος χρήσης κράνους και ενημέρωση για λειτουργία αερόσακων κ.α.).
 
Αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα διοργάνωσης σεμιναρίων για τους αστυνομικούς τροχαίας, την ενημέρωσή τους επί των νέων τεχνολογιών (υβριδικά οχήματα), καθώς και την παροχή πρώτων βοηθειών (απεγκλωβισμός τραυματιών), καταλήγοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Υπηρεσίες Τροχαίας θα πρέπει να ερευνούν τα πραγματικά αίτια του τροχαίου ατυχήματος.
 
Κλείνοντας τη Σύσκεψη, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ευχαρίστησε τον κ. Σταθάκη για τον «μελίρρυτον ποταμόν της γνώσεως για το τροχαίο ατύχημα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και, συμπερασματικά, τόνισε ότι επιθυμία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως είναι η προώθηση του οπτικοακουστικού υλικού (DVD) σχετικά με την αυτοκίνηση, που ο κ. Σταθάκης έχει επιμεληθεί, προκειμένου οι Υπηρεσίες Τροχαίας, που αποτελούν το κοινωνικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, να είναι ενημερωμένες και ουσιαστικές ως προς την εποπτεία εφαρμογής του Κ.Ο.Κ..
 
Σημείωσε επίσης ότι οι ενημερωτικές επισκέψεις του κ. Σταθάκη σε διάφορες περιοχές της Χώρας ως προς την οδική ασφάλεια, θα πρέπει να συνεχιστούν και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει να δουλέψουμε για μια ’’επίθεση’’, για μια εκστρατεία τροχαίας διαπαιδαγώγησης και για την προετοιμασία και προβολή ’’σημάτων’’ περιεχομένου τροχαίας στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για κοινωνική προβολή».

                                                    

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 14/2/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις