Τρ 7 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200712-01-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

12-01-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας είχε σήμερα (12-1-2007) στις 10:00, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή για θέματα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

 

Με αφορμή το σημερινό περιστατικό στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ενημέρωσε τον κ. Πρωθυπουργό για τις έρευνες που διεξάγονται από την Ελληνική Αστυνομία σε στενή συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές, διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι έρευνες είναι ενδελεχείς και συντονισμένες για την εξιχνίαση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών.

 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας προέβη σε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

 

«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το συμβάν. Μετέφερα τα διαμειφθέντα με τον Αμερικανό Πρέσβυ Τσαρλς Ρις,, τον οποίο επισκέφθηκα πριν έρθω στον Πρωθυπουργό. Εκτιμούμε ότι αυτή η αναβίωση, η προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας, είναι καταδικαστέα μετά βδελυγμίας και δεν θα περάσει. Η θέση μας είναι θέση απόλυτης καταδίκης και σύγκρουσης με αυτές τις δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν αυτή την ανησυχία στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία. Ασφαλώς και επιβάλλεται και τηρούμε ψυχραιμία και αντιμετωπίζουμε μεθοδικά και επιστημονικά και το νέο αυτό φαινόμενο.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει δυσαρέσκεια για τα μέτρα ασφαλείας, διότι είναι προφανές ότι κάποιος είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει και να φύγει ελεύθερα, χωρίς καν να συλληφθεί, χωρίς να τον εμποδίσει κανένας.

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Δεν απαντώ στο ερώτημα για τις δυσαρέσκειες ή ευαρέσκειες. Εκτιμούμε και τη συμπεριφορά της Αστυνομίας από τη σκοπιά των αμελειών και των ολιγωριών….αν υπάρχει. Ερευνητέα όλα.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο πρωθυπουργός σας ρώτησε αν κατά τη δική σας άποψη δεν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του ευρύτερου χώρου της αμερικανικής πρεσβείας;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Εγώ είχα διάλογο με τον Πρωθυπουργό για όλα τα σημεία, και ανάπτυξη σκέψεων και εκτιμήσεων σε όλους τους τομείς.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μιλάμε για εγχώρια τρομοκρατία κύριε Υπουργέ; Έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην είναι Έλληνες;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Πιθανότατα είναι εγχώρια δραστηριότητα. Μάλλον δραστηριότητα από εγχώριους υπαρκτούς δράστες, όπως προκύπτει και από τη φαινομενική και ουσιαστική ανάληψη ευθύνης -λέω φαινομενική, γιατί είναι μόνο τηλεφωνική σε δύο σημεία- από τον ¨Επαναστατικό Αγώνα¨.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπολείμματα ή νέα γενιά τρομοκρατών ;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Δεν το συσχετίζω. Δηλαδή μπορεί να είναι και το ένα, μπορεί να είναι και το άλλο. Μπορεί να ήσαν από την πρώτη γενιά του τρομοκρατικού κύματος, να υπήρχαν, αλλά να μην ήσαν κατ΄ ανάγκη υπαγόμενοι στους συλληφθέντες, αλλά δεν είναι της παρούσης αυτή η ανάλυση.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η εντολή του κ. Πρωθυπουργού από εδώ και πέρα ποια είναι;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να ενταθούν οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Μάλιστα με μία πρώτη σκέψη να συνταχθεί και αναπτύξει δράση η Αντιτρομοκρατική, όπως είναι το αντικείμενο της, μαζί με ειδικότερη ενίσχυση ή διασύνδεση συνεργασίας με ένα είδος TaskForce, στο οποίο θα έχει εποπτεύοντα ρόλο και συντονιστικό και ο Στέλιος Σύρος, για την αξιοποίηση των προϊόντων της εμπειρίας του.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Οι Αμερικανοί τι σας είπανε;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Περισσότερο εξετίμησαν την κατάσταση από την άποψη της καταδίκης του φαινομένου σε μία ειρηνική χώρα, σε μία χώρα και σε ένα τόπο, δηλαδή την Αμερικανική Πρεσβεία, που συμπεριφέρεται εδώ με ένα τρόπο διακριτικό και συμμαχικό. Η καταδίκη ήταν σαφής. Το ίδιο διατύπωσα και εγώ. Τη σαφή και μετά βδελυγμίας καταδίκη του περιστατικού βίας και τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να εξουδετερωθούν και εργαζόμαστε ως Ελληνική Αστυνομία να εξουδετερωθούν επιχειρησιακά και πριν από το επιχειρησιακό, να εξουδετερωθούν ηθικά όλοι αυτοί οι οποίοι εννοούν να δρουν με αυτό τον τρόπο της δραστηριότητας και της βίας, της τρομοκρατίας με ένα λόγο. Η θεσμική σύνταξη της Πολιτείας είναι ισχυρή και ικανή.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών βλέπετε;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Όχι δεν το βλέπω.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Για τα δύο τηλεφωνήματα που έγιναν θέλετε να μας κάνετε μία πρώτη εκτίμηση; Είναι γνήσια; Βλέπετε να είναι κάποιο από τα δύο μαϊμού;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Όλα εξετάζονται. Δεν βρίσκεται πάντως αυτή η πληροφορία των τηλεφωνημάτων εκτός πιθανοτήτων.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το βλήμα είναι ανατολικής προέλευσης;

 

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Δεν μπορώ να πω …. Υπάρχουν ευρήματα, τα οποία θα εξεταστούν όλα λεπτομερώς και εξονυχιστικά, για τα οποία (ευρήματα) δεν μπορώ να μιλήσω. Ευχαριστώ ».

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 12/1/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις