Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200709-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη για την οργάνωση και το συντονισμό του Πυροσβεστικού έργου

09-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη για την οργάνωση και το συντονισμό του Πυροσβεστικού έργου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 09/03/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παραβρέθηκε στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (09-03-2007), στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την προεδρία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Ανδρέα Κόη.

 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και ο συντονισμός του πυροσβεστικού έργου, η παροχή κατευθύνσεων για την οργάνωση του διοικητικού έργου, καθώς επίσης ο προγραμματισμός και η προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Φώτιος Παππάς, οι Γενικοί Επιθεωρητές Π.Υ. Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγοι Αθανάσιος Κοντοκώστας και Δημήτριος Κάκκος, οι Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Π.Σ.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, απευθυνόμενος στους παριστάμενους αξιωματικούς δήλωσε: «Κυρίες και κύριοι, Έχω να εκθέσω στην κρίση σας μερικές σκέψεις πάνω στην επικαιρότητα.Η επικαιρότητα καταλαμβάνει και τις προαγωγές, αποστρατείες, μεταθέσεις. Σας λέω θαρρετά, συγχαρητήρια στους προαχθέντες από την καρδιά μου. Έχουμε, εγώ δευτερεύοντως, όπως λέει ο νόμος, αλλά πρωτευόντως ο Αρχηγός και το Συμβούλιο, ήρεμη την συνείδηση μας, ότι λειτουργήσαμε κατ’ αξίαν, αξιοκρατικά. Να έχετε πεποίθηση ότι είμαστε ευθυδίκες, απονείμαμε δίκαιο. 

Θέλω να συμπεριλάβω σ αυτή τη σκέψη και τους παραμείναντες- η παραμονή τους είναι σαν προαγωγή, σαν αναγνώριση της αξίας τους- και τους αποστρατευθέντες. Έχω να πω για τους συναδέλφους που έλαβαν την έξοδο, ότι στα ανώτερα και ανώτατα έφτασαν κι έτσι είναι οι κύκλοι του πεπρωμένου. Γιατί έτσι είναι οι κύκλοι του πεπρωμένου; Γιατί στενεύει ο ’’λαιμός της φιάλης’’, γιατί πρέπει να έχουμε το numerusclausus, αυτούς τους κλειστούς αριθμούς, γιατί πρέπει να έχουμε μια κινητικότητα στο Σώμα. 

Όλα αυτά τα ξέρετε. Συνεπώς, την αξία του κάθε αποστρατευθέντος την αναγνωρίζουμε και δημόσια στη σύσκεψή μας. Η αξία όμως έχει δύο εικόνες, όταν κάνετε διοίκηση και κρίση. Μία είναι η αξία του υποκειμένου δράσεως, μόνη και μία η συγκριτική αξία. Εάν δηλαδή η αξία του υποκειμένου δράσεως, του φακέλου, της ιστορίας, της καλής ιστορίας του ανωτέρου και ανωτάτου, είναι ικανή να κάνει το διαγκωνισμό με την άλλη παράλληλη αξία. Εκεί μία από τις δυο αξίες θα κερδίσει και μία θα χάσει. Να ξέρουν οι απόστρατοι, ότι τους περιβάλλουμε με μεγάλη τιμή και αναγνώριση και διατυπώνω εδώ δημόσια ένα ευχαριστώ για την προσφορά τους.

 Αυτό το εκθέτω στην κρίση σας, αλλά δεχθείτε ότι είναι πίστις μου, δεν είναι ένας κενός λόγος. Δεύτερο, θα πω μερικές σκέψεις για τα επιχειρησιακά μας. Τις έχω ανταλλάξει με τον Αρχηγό, έχουμε συμφωνήσει και μένει το κεφάλαιο της εφαρμογής. Προ της εφαρμογής εγώ κάνω τη σύνοψη. Τι λέει η σύνοψη; Θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της ξηρασίας. Πρέπει να τελούμε σε ετοιμότητα. 

Ουσιαστικά σας λέω τώρα με αυτές τις σκέψεις και την αναφορά που έκανα προχθές στον Πρωθυπουργό. Τι κάνετε μου λέει; Πώς ετοιμάζεστε; Και ανέφερα ότι, έχουμε τα χερσαία μέσα σε καλή κατάσταση και σε ικανοποιητικό αριθμό, συμπληρώνονται με ένα διαγωνισμό μεγάλο που είναι εν εξελίξει, αλλά μπορούμε να δουλέψουμε αποτελεσματικά με τα υπάρχοντα χερσαία μέσα. Έχουμε τα εναέρια μέσα, στα οποία έχουμε τα μικρά που λειτουργούν ακόμη, είναι τα παρατηρητήρια, είναι τα PZLκαι τα ’’αδελφάκια’’ τους, απλωμένα κι αυτά κυρίως για κατόπτευση και για πρώτη παρέμβαση, Πολύτιμη παρέμβαση. Δεν βάζουμε μεγάλες επιχειρησιακές υπογραμμίσεις σε αυτά, αλλά είναι εκεί στη θέση τους. 

Έχουμε τα Canadair, τα παλαιά που είναι δεκατρία, τα λειτουργούμε, τα συντηρούμε- υπεύθυνος συντήρησης είναι η Πολεμική Αεροπορία- και τα καινούργια που είναι εννέαΔεκατρία και εννέα, θα παλέψουμε με τα Canadair, γιατί περιμένουμε την έκθεση για την ανανέωση του στόλου από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Είναι μια διαδικασία, δεν μας αφορά για φέτος. Φέτος ποντάρουμε πάνω στα ελικόπτερα, βαρέως τύπου. Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη. Έλαβα από τον Πρωθυπουργό την οδηγία, για ενίσχυση και είχαμε τέσσερα συν τρία, επτά βαρέως τύπου. Παρήγγειλα στον Αρχηγό να τα κάνουμε δέκα βαρέως τύπου. Να τα τοποθετήσετε στις κατάλληλες θέσεις για την χωροταξία και τις επικινδυνότητες και θα είναι καλή η κατάσταση από πλευράς εναερίων μέσων, αεροπλάνα, μεγάλα τα Canadairκαι τα μικρά στη διασπορά. Από τα μικρά έχουμε τα PZL, τα Grumman και τα πέντε άλλα , τα δικά μας, τα οποία είναι αξιομαχότερα, θα βγάλουν έργο. 

Πάμε τώρα στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει μια ενίσχυση εξακοσίων του διαγωνισμού. Δόξα τω Θεώ, είμαστε στη γραμμή μάχης με αυτή την ενίσχυση. Έχουμε τους παλαιούς και εμπείρους πυροσβέστες μας, οι οποίοι είναι στον αριθμό τον γνωστό των 9.000. Έχουμε έλλειψη σε σχέση με το πρόγραμμά μας. Εγώ έλυσα το πρόβλημα ψυχολογικά για φέτος, αλλά με την πενταετία των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, ανακούφισα τους εποχικούς, γιατί περιλαμβάνει τρεις όρους, τρεις εξειδικεύσεις το θέμα. 

Πρώτον ανανεώνονται για την πενταετία όλοι. Δεύτερον – το πέρασα νομοθετικά γιατί έπρεπε να περάσει νομοθετικά-το μήκος της Υπηρεσίας τους είναι μέχρις οκτώ μηνών, από έξι που ήσαν τώρα. Θα δούμε τα λογιστικά τι ακριβές μήκος Υπηρεσίας θα μας δώσουν. Μπορεί να είναι και επτά μπορεί να είναι και οκτώ, περιμένω ακόμη από το λογιστήριο. 

Πρώτο χαρακτηριστικό, λοιπόν όλοι (για την πενταετία), δεύτερο χαρακτηριστικό το μήκος του χρόνου και τρίτο χαρακτηριστικό τα μόρια, νομίζω με κάποια βελτίωση έρχονται τα μόρια, διότι έλεγε το παλαιό Προεδρικό Διάταγμα, 30% εποχικοί και πυροσβέστες, τώρα 30% μόνο εποχικοί. Ένα καθαρό 30%. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία προσέφερα ανακούφιση στους 5.000 εποχικούς. Συνεργάζομαι με το Αρχηγείο και με την επιμελητεία, για στολές, εφόδια, εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Τώρα, μετατίθεμαι, σε μερικές άλλες οδηγίες. Σε μια άλλη παράμετρο ή παράγραφο καλύτερα. Πρώτο κεφάλαιο, στις επιχειρησιακές δουλειές και σκέψεις που έχω να σας εκθέσω, είναι η συνεργασία. Να συνεργάζεσθε με όλους τους συναρμόδιους. Το κλειδί είναι αυτό. Εάν δεν πετύχουμε στη συνεργασία και δρούμε ως απομονωμένοι ήρωες έχουμε χάσει. Δεν με ενδιαφέρει να είμαστε απομονωμένοι. Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστικό και ειδικότερες εκφάνσεις της Πολιτικής Προστασίας, που τις διαχειρίζεται η Πολιτική Προστασία: Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι – Κοινότητες, με τις όποιες βοηθητικές οργανώσεις και κυρίως, με το κεφάλαιο των εθελοντών.

Εμείς έχουμε τον κατάλογο των εθελοντών του Πυροσβεστικού. Σε αυτούς θέλω συντονισμό τώρα, γιατί τελειώνει ο Μάρτιος. Συντονισμό, εκπαίδευση, οδηγίες φρέσκιες, επικαιροποίηση δηλαδή των προγραμμάτων συνεργασίας. Συνεργασία λοιπόν, είναι το ένα. Και με τον στρατό και την αστυνομία. 

Μια δεύτερη παρατήρηση. Στη συνεργασία είχαμε επίσης, τα περιαστικά δάση, τους δήμους κλπ. Εγώ θέλω,είμαι εξουσιοδοτημένος από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, να σας πω ότι όλες τις δυνάμεις μας τις βάζουμε σε μια προκαταρκτική συνεργασία. Φυλάξτε τις προσπελάσεις στα βουνά. Κάθε βουνό έχει τρεις εισόδους, τέσσερις, πέντε, δεν έχει άπειρες εισόδους. Εκεί βάλτε φρουρά, έστω και για τον φόβο των Ιουδαίων. ’’ Πού πας με τη μοτοσικλέτα; Πού πας με το αυτοκίνητο και προ παντός, το απογευματάκι, το ηλιοβασίλεμα ή πρωί-πρωί;’’ Τις προσπελάσεις θα τις φυλάξετε, με τους εαυτούς σας, με παρατηρητήρια, με αστυνομία και με δημοτικές αστυνομίες. Επίσης θέλω και την ανάπτυξη των δεξαμενών. Παίρνουμε πλεονέκτημα. Δεν γυρίζει πίσω το υδροφόρο όχημα σε μια μακρινή βάση, να βρει κρουνό: Κάνει τον ανεφοδιασμό του και είναι πολύ δραστήριο. 

Στον επιχειρησιακό τομέα έχω: συνεργασία, προσπελάσεις στα βουνά και δεξαμενές. Και τώρα, στο ίδιο κεφάλαιο, θέλω να σας δώσω μια κλασική οδηγία. Μου την είπαν παλαιοί πυροσβέστες και ο Αρχηγός: « Να γίνουμε πυροσβέστες νυχτερινής δράσης». Αποδέχομαι την εισήγηση του Αρχηγού και σας το ζητάω. Κανένας δεν θα κοιμηθεί, όταν μας τύχει η μάχη, διότι συμφωνήσαμε, το ξέρετε όλοι γιατί είστε εμπειροπόλεμοι, ότι η νύχτα μου δίνει δύο πλεονεκτήματα: τον όποιο βαθμό υγρασίας και τον όποιο βαθμό πτώσεως των ανέμων

Σας παρακαλώ, δεχθείτε τις οδηγίες μου αυτές και βάλτε μπροστά τη συνείδησή σας, για να φέρουμε τα άριστα αποτελέσματα. Από τώρα και για όσο διαρκέσει η περίοδος, δηλαδή θα πάμε μέχρι τον Οκτώβριο. Μέχρι τον Οκτώβριο πηγαίνουμε πάντα. Αυτά είχα να σας πω. Δεχτείτε την αγάπη μου και την εμπιστοσύνη μου. Σας ευχαριστώ πολύ!».

 

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις