Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200708-03-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στις αιτιάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

08-03-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στις αιτιάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, σε σχέση με τα αναφερόμενα – καταγγελλόμενα στην λεγόμενη ‘‘ Βίβλο Αναξιοπιστίας’’ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, δήλωσε τα ακόλουθα:
 
«Χαιρόμαστε, γιατί στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως οι αιτιάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ασήμαντες έως ανύπαρκτες. Αλλά και επ’ αυτών απαντούμε:

1. Ως προς το επίδομα επικινδυνότητας, το καλούμενο και ¨ειδικών συνθηκών¨, το επιλύσαμε κατά τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Παρέχεται σε όλους τους ενστόλους, όπως είχε εξειδικευθεί η απαίτηση, 8% επί του εκάστοτε μισθού του ανθυπολοχαγού, σε σταθερή και πάγια αναγωγή-βάση. Αυτή η ευεργετική λύση που ήταν διεκδίκηση δεκαετίας συνοδεύεται και από άλλες ρυθμίσεις όπως:
 • Την αύξηση του μηνιαίου επιδόματος Ειδικών Συνθηκών κατά 20 ΕΥΡΩ, που καταβάλλεται σε όσους υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της Αττικής και Θεσσαλονίκης.
 • Την κατασφάλιση του εισπραττόμενου υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας ποσού, (10%) των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τις αθλητικές συναντήσεις.
 • Το αντιμίσθιο ύψους 100 ΕΥΡΩ για τους Αστυνομικούς Συνοροφύλακες, Ειδικούς Φρουρούς, που μετατάσσονται συνεπεία τραυματισμού εν υπηρεσία, στην κατάσταση της υπηρεσίας Γραφείου.
 • Την αποκατάσταση των τριών Συνδικαλιστών, που απετάχθησαν το 1985 για τη συνδικαλιστική τους δράση.
 • Την ευχέρεια αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας. (Το χωρίς ασφαλιστικές εισφορές αίτημα είναι εκτός Ευρωπαϊκού και Εθνικού Νομικού Πλαισίου).
 • Την αύξηση των ωρών νυχτερινής απασχόλησης του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, από 9.000.000 σε 11.250.000 ΕΥΡΩ.
 • Τη λεγόμενη ¨Ομογενοποίηση¨ (ενσωμάτωση είναι η ακριβής λέξη) που προχωρεί. Ολοκληρώνεται το Σχέδιο Νόμου που θα προωθηθεί προς ψήφιση. Μένει η δημοσιονομική κάλυψή του.
 • Την άμεση πρόσληψη, εντός τριμήνου, 2.000 Ειδικών Φρουρών προκειμένου να ανακουφισθεί το αστυνομικό έργο και να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση μεταξύ εξερχομένων και εισερχομένων, που δεν επιτυγχάνεται με τον βραδύ ρυθμό της εισαγωγής με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την συνακόλουθη τριετή εκπαίδευση.
 • Την αύξηση των 140 ΕΥΡΩ επί του βασικού μισθού που προωθείται μέσω του ΥΠ.ΕΘ.Α.
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξαντλήθηκε ο κατάλογος όλων των παλαιών και αποσαφηνισμένων αιτημάτων των αστυνομικών και πυροσβεστών.
 

2.Ως προς την εγκληματικότητα:

Μειώθηκε δραστικά η εγκληματικότητα και το καινούργιο επίτευγμα είναι ότι αυξήθηκε και η εκκαθάριση των εξιχνιάσεων παρελθόντων ετών. Δηλαδή παραλάβαμε ένα «βάρος» το οποίο διεκπεραιώνουμε. Στα βασικά εγκλήματα παρατίθενται οι απόλυτοι αριθμοί. Το 2006 τελέστηκαν 110 ανθρωποκτονίες. Για να βρούμε ένα συγκριτικό με το 2003, όπου τελέστηκαν 116 και 134 απόπειρες και εξιχνιάστηκαν 204 δηλ. ποσοστό 93%, οι εξιχνιάσεις προηγουμένων ετών ήταν 6,4%. Εδώ, δηλαδή το 2006, ανθρωποκτονίες : 110 και απόπειρες 123. Σύνολο εξιχνιάσεων σε ποσοστά 91%. Εξιχνιάσεις προηγουμένων ετών 9,7% ίσον αύξηση (εξιχνιάσεων) κατά 3,3% ! Το ίδιο για αυξημένες εξιχνιάσεις τρέχοντος έτους και παρελθόντων ετών για τις απάτες, την αρχαιοκαπηλία, τους βιασμούς, τις κλοπές-διαρρήξεις που είναι από τα τελευταία στην Ευρώπη, τις ληστείες -είχαμε εξιχνιάσεις παρελθόντων ετών κατά 16,5% – τα ναρκωτικά . Στα βασικά εγκλήματα, από τις είκοσι επτά χώρες της Ευρώπης, κατά τη EUROSTAT, είμαστε η εικοστή πέμπτη χώρα –από τις τελευταίες δηλαδή- σε εγκληματικότητα. Αυτό βέβαια δεν αποδίδεται μόνο στην Αστυνομία. Οφείλεται και στην φιλειρηνική, την αντεγκληματική, την φιλόνομη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών.
 
3. Ως προς τις ελλείψεις του προσωπικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώνουμε πως με την γενόμενη αναδιάρθρωση τα δύο τελευταία χρόνια επιτύχαμε αύξηση του υπηρετούντος (στα Τμήματα και στις μάχιμες Υπηρεσίες) προσωπικού έως και 20%. Σ’ αυτό το ποσοστό να προστεθεί και ο αριθμός των 2.000 Ειδικών Φρουρών που προσλαμβάνονται εντός τριμήνου, στον οποίο αναφερθήκαμε ήδη. 

4. Για την θρηνωδία περί κομματισμού και δήθεν διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής σημειώνονται τα εξής :

 • Στη δημόσια διοίκηση τηρείται η αρχή της συνέχειας, σε συνδυασμό με την αρχή της ανανέωσης και της αλλαγής.
 • Για τους μετακινηθέντες, ουδείς αδικήθηκε. Φυσικά ούτε και η υπηρεσία. Η μετακίνηση τους εξυπηρετούσε αποκλειστικά δύο κριτήρια: το συμφέρον της υπηρεσίας και το καλό της δικής τους υπηρεσιακής εξέλιξης.
 • Η Αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) μ΄ ένα λόγο έχει αναβαθμισθεί. Και από πλευράς μεθοδολογίας και από πλευράς στελεχών στη βάση του συνδυασμού παλαιών και νέων. Όλοι κρίνονται με βάση την αξιοσύνη και εντιμότητα. Όχι σύμφωνα με το ‘‘πνεύμα της παρέας’’ ή ακόμη χειρότερα σύμφωνα με κομματικά ‘‘στηρίγματα’’.


5.
Αντιπαρερχόμεθα τους απαξιωτικούς για την Αστυνομία χαρακτηρισμούς ως μη συμβάλλοντες σε μία έντιμη σχέση και συνεννόηση – όπως επίμονα επιδιώκουμε – της Αξιωματικής, αλλά και της όλης αντιπολίτευσης με τους θεσμικούς φύλακες της έννομης τάξης και της δημοκρατικής ευνομίας. 


6. Σημειώνουμε πως για το ατυχές από κάθε άποψη συμβάν της Θεσσαλονίκης επεβλήθησαν από την πρώτη στιγμή όλες οι αναγκαίες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις και έπεται και η ποινική διαδικασία. Δεν θα γίνουν, ούτε αυτό το συμβάν ούτε ο δικαιολογημένος πυροβολισμός στον αέρα ως σύννομα γενόμενος (όπως απεδείχθη από την έρευνα και την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε δικαστικός λειτουργός), επιχειρήματα κριτικής για την ποιότητα της Αστυνομίας. Έτσι όπως χρησιμοποιούνται καταχρηστικά γίνονται μάλλον σημαία της αναξιοπιστίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 


7. Τέλος, ναι, αποκρούουμε στους φραγμούς την επιθετικότητα των μασκοφόρων, των αντιεξουσιαστών-αναρχικών και των πάσης φύσεως θιασωτών της βίας. Γιατί αυτό είναι το καθήκον μας. Το επίτευγμα, για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι είναι ότι η απόκρουση σε όλες τις έντονες επιθέσεις έγινε αναιμάκτως και αβλαβώς»._

 
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 08/03/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις