Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200631-12-2006: Επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε όχημα Κινητής Αστυνομικής Μονάδας

31-12-2006: Επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε όχημα Κινητής Αστυνομικής Μονάδας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 31/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας μετέβη σήμερα (31-12-20006) στην Πλατεία Συντάγματος (Ερμού και Πλ. Συντάγματος) συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη, προκειμένου να επισκεφθούν ένα Όχημα Κινητής Αστυνομικής Μονάδας και να ενημερωθούν για την λειτουργία του νέου θεσμού  «ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ», που ξεκινά σήμερα (31-12-2006).

 

Ο κ. Υπουργός ερωτηθείς για τον νέο θεσμό δήλωσε: «Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους. Με την Κινητή Αστυνομική Μονάδα αναπτύσσεται αυτό το πεντάπτυχο της Νέας Αστυνομίας. Το έχουμε πει πολλές φορές. Πρώτον οι πεζές περιπολίες στα πολυσύχναστα μέρη π.χ. Εμπορικά Κέντρα.

Δεύτερον τα μηχανάκια για τα στενά σε όλα τα προάστια σε όλες τις συνοικίες. Ευέλικτες μηχανές.

Τρίτον περιπολικά και μηχανές της Αμέσου Δράσεως και της Ομάδας Ζ για τους μεγάλους δρόμους.

Τέταρτον η Κινητή Αστυνομική Μονάδα για πλατείες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ύστερα θα αναπτυχθούμε στην Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Πέμπτον η Αστυνομία με τα Αστυνομικά Τμήματα των Εθνικών Δρόμων. Έτσι παρέχουμε μιας πρόταση σύγχρονης αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις διεθνείς υπογραφές και τα διεθνώς κρατούντα. Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε επιτυχία. Σημειώνω ότι η Κινούμενη Αστυνομική Μονάδα έχει δύο (2) δράσεις όπως είπαν και οι Αξιωματικοί και ο Αρχηγός.

Η μία δράση: επικοινωνία με τον πολίτη. Η δεύτερη: αποτροπή με την εμφάνιση. Δηλαδή και ο ’’μικροκακοποιός στην πλατεία’’, στο πολυσύχναστο μέρος αναχαιτίζεται με μόνη την παρουσία και την ετοιμότητα δράσης αυτής της μονάδος, η οποία δεν είναι απομονωμένη και ξένη από ένα σύστημα υποστήριξης» .

 

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός ερωτηθείς σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδος και για το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών δήλωσε:« Έχω δώσει στοιχεία για την εγκληματικότητα. Μειώνεται Πανελληνίως. Η Αττική βέβαια έχει και τον μεγάλο πληθυσμό,(αλλά και εκεί έχουμε μείωση).

Δεν ξέρω, δεν θέλω να ερμηνεύσω γιατί γίνεται αυτός ο βομβαρδισμός με μια άποψη περί αυξήσεως της εγκληματικότητας, όταν τα στοιχεία τους διαψεύδουν και είναι τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα στη Βουλή. Επιμένω δεν είμαι πλαστογράφος στοιχείων! Ας προσέξουν εκείνοι οι οποίοι κάνουν αυτή τη συστηματική εκστρατεία. Εγώ σας λέω δεν μειώνεται σημαντικά αλλά μειώνεται.

Δεύτερον οι εξιχνιάσεις έχουν την καλύτερη επίδοση αυτή τη χρονιά. Εξιχνιάσεις  και των τρεχουσών εκνόμων πράξεων και των παρελθόντων ετών.

Λοιπόν αισιοδοξούμε. Έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία (το λέω για τον κόσμο). Η Αστυνομία είναι δυνατός Οργανισμός, αντέχει και έχει και ένα σύστημα, οργάνωση και δομή η οποία εγγυάται τα αποτελέσματα, τα οποία υποσχόμεθα στους πολίτες».

 

Ο κ. Αρχηγός για τον νέο θεσμό δήλωσε: « Είναι μία καινοτόμος δράση την οποία έχει σχεδιάσει το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και φιλόδοξοι ότι η νέα δράση θα αγκαλιαστεί και από το αστυνομικό προσωπικό και από τους πολίτες για λογαριασμό των οποίων λειτουργεί. Εύχομαι η πιλοτική εφαρμογή να έχει καλό αποτέλεσμα και ως προς τη συνέχεια να πάρουμε μια απόφαση περαιτέρω εφαρμογής σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα.

Ήδη συμμετέχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής τέσσερα οχήματα. Ένα στο κέντρο της Αθήνας, Τρία στον Πειραιά και ένα  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα στελεχώνουν τέσσερις  αστυνομικοί εκ των οποίων ένας  βαθμοφόρος».

 

Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Λιούκας, σχετικά με την λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας δήλωσε:« Η Αστυνομική Κινητή Μονάδα είναι ένας νέος θεσμός που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Είναι συμπλήρωματική με το έργο των Αστυνομικών Τμημάτων. Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη επιτυχία. Θα είναι για την εξυπηρέτηση του πολίτη και για την καλύτερη αστυνόμευση. Επανδρώνεται από τέσσερα (4) άτομα. Τα άτομα αυτά είναι νέα, σε ηλικία γνωρίζουν ξένες γλώσσες και πάντα είναι προς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Πέρα από την αστυνόμευση, θα εξυπηρετούν τον πολίτη σε μικρές καθημερινές περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα. Π.χ. ένας που ζητάει μια πληροφορία για το πού χρειάζεται να πάει να εκδώσει διαβατήριο, ποια δικαιολογητικά χρειάζονται. Επιπλέον θα δίδονται οδηγίες για την μείωση  της εγκληματικότητας, την μείωση τροχαίων ατυχημάτων, την  προστασία των νέων από τα ναρκωτικά και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην εξυπηρέτηση του πολίτη».   

 

Η Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αντωνία Ανδρεάκου σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού δήλωσε:«Καλημέρα σας, χρόνια πολλά ο νέος αυτός θεσμός έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως σύνθημα «κοντά στον πολίτη». Σήμερα με τα εγκαίνια αυτού του νέου μέτρου θα ξεκινήσει η προσπάθειά μας να επιλύσαμε απλά καθημερινά ζητήματα του πολίτη, να φέρουμε τα ζητήματα αυτά άμεσα στις Υπηρεσίες μας ώστε να επιλύονται με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο».

      

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις