Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200628-11-2006: Δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος σχετικά με την εξιχνίαση της πενταπλής ανθρωποκτονίας στην περιοχή του Αγρινίου

28-11-2006: Δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος σχετικά με την εξιχνίαση της πενταπλής ανθρωποκτονίας στην περιοχή του Αγρινίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 28/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας σχετικά με την εξιχνίαση της πενταπλής ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε την 25-11-2006 στην περιοχή του Αγρινίου προέβη σε δηλώσεις:
 
«Θέλω καταρχήν να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας. Θέλω επίσης να δείξετε όλοι κατανόηση, διότι και εσείς και εμείς το τριήμερο αυτό έχουμε ταλαιπωρηθεί και από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω και εσάς και την κοινή γνώμη όσο γίνεται καλύτερα.
 
Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το στυγερό αυτό έγκλημα κινητοποιήθηκε, διέθεσε Αστυνομικούς και από εξειδικευμένες Υπηρεσίες, όπως από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που, σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, κινητοποιήθηκαν άμεσα, αποτελεσματικά, επαγγελματικά, για να φθάσουν σε θετικό αποτέλεσμα.
 
Κατ΄ αρχήν, το πρώτο σημαντικό που έκανε ήταν να κρατήσει το τόπο του εγκλήματος ανέπαφο. Από τον τόπο του εγκλήματος συλλέχθηκαν πειστήρια σημαντικά για την έρευνα με πολλή μεθοδικότητα και επαγγελματισμό. Τα στοιχεία αυτά, με τον ταχύτατο δυνατό τρόπο, προσπάθησε να τα αξιοποιήσει. Από τα σύγχρονα εργαστήρια της Αστυνομίας προέκυψε ότι κάλυκες που βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος και συγκεκριμένα δώδεκα τον αριθμό, είχαν βληθεί από ένα όπλο. Το σκηνικό του όλου εγκλήματος έδειχνε ότι αυτό το ένα όπλο δολοφόνησε τους πέντε ανθρώπους.
 
Έγιναν οι εκτιμήσεις προσπαθώντας να εκτιμήσουμε τις τοπικές συνθήκες, το χώρο του εγκλήματος και τί συμβαίνει γύρω από αυτό. Η λογική αυτή του χώρου μας οδηγούσε ότι αυτό που συνέβη εκεί, είχε σχέση με την περιοχή, με ανθρώπους της περιοχής. Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι διαπιστώθηκε κάποια ας πούμε απροθυμία κατοίκων της περιοχής όσον αφορά ευθέως στην Αστυνομία να μεταφέρει πληροφορίες. Αρχίσαμε να σχηματίζουμε έναν κύκλο υπόπτων που θα μπορούσε να έχει σχέση με το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.
 
Εκεί που έγιναν οι δολοφονίες αυτές παρατηρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι μέσα σε ένα χωράφι υπήρχε ένα κοπάδι πρόβατα. Αλλά μέσα σ΄ αυτό το χωράφι υπήρχαν και δύο πτώματα. Πλησίον του τόπου αυτού υπήρχαν στη σειρά στον αγροτικό δρόμο άλλα τρία ακόμη πτώματα. Σε απόσταση, αν υποθέσουμε μια νοητή γραμμή από το πρώτο μέχρι τον τελευταίο, στα εβδομήντα με εκατό μέτρα. Το σκηνικό που παρατηρούσαμε στον τόπο έδειχνε ότι τα θύματα έκαναν προσπάθεια διαφυγής. Δηλαδή, απλά, φαίνεται, ότι αφού εκεί άρχισε να εκτυλίσσεται κάποιο περιστατικό, άρχισαν να φεύγουν, να διασκορπίζουν.
 
Έτσι, με τη σκέψη αυτή και τη λογική αυτή κάναμε διάφορες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής. Μέσα σ΄ αυτές τις προσαγωγές έγιναν και δύο προσαγωγές ατόμων που είναι κτηνοτρόφοι -είναι πατέρας και γιος, δεν αναφέρομαι στα ονόματα όπως γνωρίζετε από σεβασμό προς το Νόμο- και επικεντρωθήκαμε περισσότερο σε αυτούς. Γιατί έγινε αυτό; Στην πορεία των ερευνών μας, πήραμε πληροφορία ατόμου ότι το χρόνο που έγιναν όλα αυτά, εκεί στο χώρο βρίσκονταν αυτοί οι δύο άνθρωποι, ο πατέρας και ο γιος. Συγκεκριμένα, σε κοντινή απόσταση από τον χώρο αυτόν έχουν στάνη που διατηρούν τα πρόβατά τους. Ειδοποιήθηκαν από μάρτυρα που εξετάσαμε, ότι στο χώρο υπάρχουν σκυλιά και κυνηγοί και «τρέξτε να τα μαζέψτε για να μη γίνει καμιά ζημιά στα πρόβατά σας». Αυτό για εμάς ήταν ένα βασικό στοιχείο της ανάκρισης, της έρευνας, ώστε να ταυτίσουμε παρουσία στο χώρο προσώπων.
 
Έγιναν οι προσαγωγές όπως είπα και έγινε και έρευνα στο σπίτι τους. Στο σπίτι τους μεταξύ των άλλων πειστηρίων που κατασχέθηκαν υπήρχε και ένα όπλο, (καραμπίνα), κυνηγετικό όπλο. Αυτά όπως καταλαβαίνετε στάλθηκαν αμέσως στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Παράλληλα όμως, στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, εδώ στην Ασφάλεια στο Αγρίνιο, γίνονταν ανακρίσεις. Μετά από πολύωρη ανάκριση, οι δύο αυτοί προσαχθέντες, ο πατέρας και ο γιος, ομολόγησαν τις πρωινές ώρες ότι πράγματι αυτοί ήταν εκεί πέρα στο χώρο, πράγματι ειδοποιηθήκαν από κάτοικο της περιοχής, πήγαν στο χώρο και ακολούθησε το σκηνικό της σειράς των δολοφονιών.
 
Δεν θέλω πάνω στο σημείο αυτό να αναφερθώ με λεπτομέρειες. Υπάρχει μια διάσταση, μεταξύ γιου και πατέρα, προσπαθώντας ο πατέρας να αναλάβει ευθύνες του γιου. Οι εκτιμήσεις οι δικές μας όμως -και λόγω των εμπειριών μας- είναι ότι η πιο ειλικρινής απολογία είναι του γιου, ο οποίος αναλαμβάνει και όλη την ευθύνη των δολοφονιών και περιγράφει πώς ξεκίνησε το όλο περιστατικό. Όταν φτάσαν στο χώρο, δεν είδαν του κυνηγούς εκεί, τα πέντε θύματα, διότι κάπου παραπλήσια βρίσκονταν. Απομακρύνθηκε λίγο ο γιος από το χώρο έχοντας μαζί του την καραμπίνα, το κυνηγετικό αυτό όπλο, στη συνέχεια σε πολύ λίγο χρόνο, σε πέντε ίσως και δέκα λεπτά, άκουσε διαπληκτισμούς, άκουσε φωνές, έτρεξε προς το χώρο, είδε εκεί πέρα κάποια άτομα μες στο χωράφι να διαπληκτίζονται με τον πατέρα του, να φωνασκούν και πάνω στον διαπληκτισμό αυτό και στην ένταση που υπήρχε -κατά τους ισχυρισμούς του πάντα- ακούστηκε ένας πυροβολισμός από την πλευρά των θυμάτων, χωρίς να στρέφεται εναντίον κάποιου, μπορεί να ήταν και από λάθος, και στον πανικό αυτό άρχισε να πυροβολεί συνεχώς εναντίον των πέντε αυτών ανθρώπων.
 
Περιγράφει την παρουσία τεσσάρων, των τεσσάρων θυμάτων εκεί κοντά σε μια απόσταση περιμετρικά περίπου 40 μέτρων. Δύο από τα θύματα έμειναν εκεί στον τόπο, στο χωράφι μέσα, οι άλλοι δύο προσπάθησαν να διαφύγουν, βγήκαν στο δρόμο, ο νεαρότερος στην ηλικία, ο μικρός, έτρεχε γρήγορα και απομακρύνθηκε περισσότερο, το άλλο θύμα έπεσε κοντά, στην απέναντι πλευρά του χωραφιού, στο δρόμο, κυνήγησε τον νεαρό στην πορεία του δρόμου, τον πυροβολούσε συνεχώς, σε κάποιο σημείο έπεσε και αυτός. Στη διαδρομή αυτή συνάντησε και τον πέμπτο, τον οποίο δεν είχαν δει από νωρίτερα. Από εκείνον δέχθηκε (ο δράστης) κάποιον πυροβολισμό και μάλιστα στο στήθος ψηλά, στη δεξιά πλευρά, κάτω από τη δεξιά κλείδα -έχει και ένα τραύμα από ένα σκάγι κυνηγετικό, μόνο αυτό ασήμαντο, αλλά υπάρχει-. Δεχόμενος πυροβολισμό από το θύμα που δεν είχε δει μέχρι εκείνη την ώρα, ανταπέδωσε και μάλιστα κατάλαβε ότι τελικά τον σκότωσε. Δεν είδε πού έπεσε ο μικρός που τον πυροβολούσε στην πορεία που έτρεχε. Στο γυρισμό προς το χωράφι του πάλι ξαναπυροβολούσε τα θύματα. Τους έριχνε δηλαδή και δεύτερους ή τρίτους πυροβολισμούς ανάλογα όταν έβλεπε ότι κάποιος μπορεί και να ζει.
 
Μετά από αυτό, με τον πατέρα του, πήρε το αυτοκίνητο και έφυγαν για τις δουλειές τους. Πήγαν στη στάνη και από εκεί στο σπίτι τους. Τα όπλα, το όπλο αυτό και άλλα δύο όπλα δίκαννα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα άφησαν, τα φύλαξαν πάλι στο σπίτι τους. Αυτά τα όπλα -όπως σας είπα- εστάλησαν στα εργαστήρια και αποδείχθηκε ότι η καραμπίνα που αναφέρεται ήταν αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία των πέντε ανθρώπων.
 
Ο πατέρας παραδέχεται την παρουσία εκεί πέρα, αναφέρεται σε πράγματα μέχρις ενός σημείου. Από τη στιγμή που αρχίζουν οι δολοφονίες είναι εκεί πέρα από κοινού, βρισκόταν στο χώρο και από κοινού ενήργησαν καταρχήν, αλλά διαφοροποιείται όσον αφορά από τη στιγμή που αρχίζουν οι δολοφονίες, θέλοντας, για λόγους όπως καταλαβαίνετε όλοι, να αναλάβει την ευθύνη πιθανόν και λόγω της ηλικίας του.
 
Το περιστατικό αυτό για τα Ελληνικά Αστυνομικά χρονικά ήταν από τα σημαντικότερα και για την Αστυνομία ήταν λόγοι τιμής η εξιχνίασή του και θέλω να πω ότι και με τη βοήθεια του Θεού φέραμε αυτό το αποτέλεσμα […]».
 
 
 
 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις