Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200627-12-2006: Ξεκινά η εφαρμογή του θεσμού του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου στην Ελληνική Αστυνομία

27-12-2006: Ξεκινά η εφαρμογή του θεσμού του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου στην Ελληνική Αστυνομία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ξεκινά η εφαρμογή του θεσμού του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου στην Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος συστάθηκε σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 123/2006 Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 212/9-10-2006), στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

 

Ειδικότερα, συνιστάται σε μόνιμη βάση Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος, ο οποίος ορίζεται ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Αθλητικών Σωματείων και των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Σε πρώτη φάση επελέγησαν, ως Αθλητικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι σε ομάδες της SUPER LEAGUE (δύο σε κάθε ομάδα, τακτικός και αναπληρωματικός), 32 αστυνομικοί που υπηρετούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί αυτοί, oι οποίοι είναι ανενεργοί αθλητές με αναγνωρισιμότητα και προσφορά στον ελληνικό Αθλητισμό και μεγάλες διακρίσεις σε διεθνή Πρωταθλήματα, μπορούν να διατίθενται και σε άλλα αθλήματα των ομάδων, όπου απαιτείται (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση κ.λπ.). Αποστολή τους είναι η δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας με τους υπεύθυνους των ομάδων, τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων και με τις αρμόδιες Αρχές για την τέλεση του αγώνα.

 

Ο Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος θα εκτελεί υποχρεωτικά υπηρεσία σε όλες τις εντός έδρας αθλητικές συναντήσεις της ομάδας στην οποία έχει ορισθεί -τόσο της SUPER LEAGUE όσο και των λοιπών αθλημάτων- και θα μεταβαίνει στους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας, εφόσον από την απόφαση της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης Αστυνομίας προκύπτει διάθεση εισιτηρίων σε οργανωμένους ή μεμονωμένους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας.

 

Ο Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος θα εκτελεί υπηρεσία με πολιτική περιβολή και όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 του ανωτέρω Π.Δ. :

 

  • θα παρίσταται καθ΄ όλη τη διάρκεια της αθλητικής συνάντησης
  • θα τελεί υπό τις εντολές του επικεφαλής των μέτρων και
  • θα δημιουργεί σχέσεις επικοινωνίας με τους υπευθύνους των ομάδων, τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων και τις αρμόδιες για την τέλεση του αγώνα αρχές και φορείς, για την αποτροπή εντάσεων και επεισοδίων, την ομαλή τέλεση των αγώνων και την ανύψωση του αθλητικού πνεύματος.

 

Επιπλέον, για την εκπλήρωση της αποστολής τους οι Αθλητικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι θα συνεργάζονται τόσο με τα Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, τα οποία ιδρύονται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφαλείας των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης (Π.Δ. 252/30-11-2006), όσο και με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ως κεντρικό σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Για τους 32 αστυνομικούς που επελέγησαν ως Αθλητικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκπαίδευση το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με ομιλητές από τους συναρμόδιους φορείς, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ακολουθήσει η γνωστοποίηση των Αστυνομικών-συνδέσμων στους Εκπροσώπους των Π.Α.Ε.- Κ.Α.Ε.. 

  

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 27/12/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις