Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200627-12-2006: Σύσταση στην Ελληνική Αστυνομία Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας

27-12-2006: Σύσταση στην Ελληνική Αστυνομία Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 27/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 252/2006 Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 263/4-12-2006), συστήνονται Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας (Γ.Π.Ο.Α.Β.) στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφαλείας των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

 

Η ίδρυση των Γραφείων αυτών, ακολουθεί την διεθνώς εφαρμοζόμενη τακτική αστυνομικής δράσεως των ¨αστυνομικών-εντοπιστών¨, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη ομάδα και θα ασκούν τα καθήκοντά τους, ώστε να καθίσταται δυνατή η αναγνώριση των οπαδών των ομάδων αυτών.

 

Στόχοι αποτελούν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό επικινδυνότητας από πλευράς ασφάλειας για κάθε αθλητική συνάντηση, καθώς και ο εντοπισμός ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων.

 

Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες των αστυνομικών που θα στελεχώσουν τα Γραφεία περιλαμβάνονται:

 

  • Η συλλογή και παροχή πληροφοριών σχετικά με το βαθμό επικινδυνότητας από πλευράς ασφάλειας κάθε αθλητικής συνάντησης,  
  • Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό ατόμων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων, 
  • Ο εντοπισμός ατόμων, τα οποία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής συνάντησης, προκαλούν ή συμμετέχουν σε επεισόδια ή διαπράττουν άλλες αξιόποινες πράξεις, η σύλληψή τους εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν ή η υπόδειξή τους στις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις για τη σύλληψή τους. 
  • Η συνοδεία εκτός της έδρας των αποστολών αθλητικών ομάδων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Χώρας, 
  • Η εκδήλωση οποιασδήποτε άλλης δράσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, όπως η προσέγγιση των Π.Α.Ε., η συνεργασία με τους υπευθύνους ασφαλείας αυτών, η επικοινωνία με τους επικεφαλής των συνδέσμων φιλάθλων κ.λπ..

 

Τα Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας θα στελεχωθούν από έμπειρο και ικανό αστυνομικό προσωπικό, ο αριθμός του οποίου θα είναι ανάλογος με τις απαιτήσεις των δράσεων του Γραφείου ως προς την κάλυψη με επάρκεια των Ποδοσφαιρικών Α.Ε. της SuperLeague και όχι μικρότερος των 3-4 αστυνομικών.

 

Oι αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσώπους των συναρμοδίων φορέων, καθώς και από εκπροσώπους αντίστοιχων Υπηρεσιών Αστυνομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις