Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200627-12-2006: Πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού «ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

27-12-2006: Πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού «ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 27/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη, στο πλαίσιο του κεντρικού στρατηγικού στόχου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για «Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση»,ξεκινά από 31-12-2006 η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου θεσμού με την ονομασία «ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» (για συντομία Κ.Α.Μ.).

 

Η κάθε Κ.Α.Μ. θα είναι ολιγομελής ομάδα ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχωμένη από τέσσερις (4) αστυνομικούς, εκ των οποίων ένας (1) βαθμοφόρος, δύο (2) αστυφύλακες και ένας (1) οδηγός.

 

Οι αστυνομικοί κάθε  Κ.Α.Μ. θα επιβαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα, κλειστά υπηρεσιακά οχήματα (τύπου Van), τα οποία θα κινούνται βάσει προγράμματος και θα εκτελούν υπηρεσία σε επιλεγμένα σταθερά σημεία, που θα προσδιορίζονται με βάση τους παράγοντες που επιβάλλουν την παρουσία τους σε αυτά (απομακρυσμένη περιοχή από την έδρα του Αστυνομικού Τμήματος, πληθυσμιακή σύνθεση, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, εγκληματογόνες περιοχές και λοιπές ιδιαιτερότητες).

 

Οι Κ.Α.Μ. θα εκτελούν υπηρεσία κατά το ωράριο 07.00 – 15.00, έξι ημέρες την εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους καθημερινά θα εναλλάσσονται σε δύο επιλεγμένα σταθερά σημεία (πλατείες, κεντρικά σημεία πόλεως, εμπορικούς δρόμους).

 

Ο θεσμός θα λειτουργήσει, κατ’ αρχήν, στο κέντρο των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στην Αθήνα θα λειτουργήσουν τρεις (3) Κ.Α.Μ. και στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη από μία (1).

 

Ιδιαίτερα ως προς την εκτέλεση υπηρεσίας στην Πλατεία Συντάγματος, θα διατίθεται με Διαταγή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών η μία Κ.Α.Μ. το Σάββατο και η άλλη την Κυριακή, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπάρχει στο συγκεκριμένο αυτό σημείο Κ.Α.Μ. όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

  

Επισημαίνεται ότι η θεώρηση του γνησίου υπογραφής και η επικύρωση αντιγράφων εγγράφων θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπερηλίκων, ως και άλλων ευαίσθητης κατηγορίας προσώπων ( όπως εγκύων γυναικών).

 

Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των Κ.Α.Μ. έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη δράση του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης και να εγκαινιάσει μια νέα σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες.  Παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να επικοινωνούν δια ζώσης με τους Αστυνομικούς και να εξυπηρετούνται ακόμα και στις περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, απόστασης ή ποικίλων άλλων λόγων δε θα μπορούσαν να επισκεφθούν το Αστυνομικό Τμήμα.

 

Η συγκρότηση και λειτουργία των Κ.Α.Μ. αφενός συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, αφετέρου προβάλλει την πτυχή του κοινωνικού ρόλου και χαρακτήρα της Αστυνομίας, αποδεικνύοντας και εμπράκτως τη βούληση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για φιλική και ανθρώπινη προσέγγιση των πολιτών και καθημερινή και ουσιαστική διευκόλυνση και εξυπηρέτησή τους.

 

Ο νέος αυτός θεσμός αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και προς τούτο θα προσδοθεί μεγάλη σημασία στην καθιέρωση και ορθή εφαρμογή του. Μέσω αυτού η Ελληνική Αστυνομία ξεπερνά την τυπική εφαρμογή του νόμου, υπερβαίνει τα στενά όρια της αστυνομικής πρακτικής και αναλαμβάνει νέα δράση και νέα μορφή επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πολιτών.

 

Προσδοκάται ότι η επιτυχία του όλου συστήματος, μέσω της φιλικής προσέγγισης και εξυπηρέτησης των πολιτών, της αναβαθμισμένης, ουσιαστικής και παραγωγικής παρουσίας της ένστολης Αστυνομίας στην καθημερινότητα των πολιτών και της διαρκούς βελτίωσης των παρεχομένων σε αυτούς υπηρεσιών, θα συντείνει στην καλλιέργεια του κλίματος συνεργασίας Αστυνομίας και πολιτών και θα εμπεδώσει το συναίσθημα ασφαλείας με τη συνεχή παρουσία της Αστυνομίας σε επίκαιρα κεντρικά σημεία των πόλεων.

 

Η επίσκεψη της Ηγεσίας και η παρουσίαση του νέου θεσμού των Κ.Α.Μ. θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31-12-2006 και ειδικότερα:

  • Στην περιοχή της Γ.Α.Δ. Αττικής, στις 10.45΄, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας θα μεταβεί στην Πλατεία Συντάγματος (Ερμού και Πλ. Συντάγματος), όπου θα βρίσκεται ένα όχημα Κ.Α.Μ. Τον κ. Υπουργό θα συνοδεύσει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης.

  • Στην περιοχή της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, την ως άνω ώρα, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος ΑΝΔΡΑΒΙΖΟΣ, θα μεταβεί στην Πλατεία Λευκού Πύργου, όπου θα βρίσκεται όχημα της Κ.Α.Μ._

 

 

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις