Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200627-11-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα την πρόταση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως ως προς τις μικρές συναθροίσεις-συγκεντρώσεις...

27-11-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα την πρόταση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως ως προς τις μικρές συναθροίσεις-συγκεντρώσεις στο Κέντρο της Αθήνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 27/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 
 

 

Σύσκεψη με θέμα την πρόταση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα ως προς τις μικρές συναθροίσεις-συγκεντρώσεις στο Κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (27-11-2006), στις 11:00, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
 
Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, συμμετείχαν εκπρόσωποι Πολιτικών Φορέων, Συνομοσπονδιών και Επαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
 
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ κ. Κώστας Σημαιοφορίδης, ο βουλευτής της Ν.Δ Δημήτριος Κωνσταντάρας, ο Υπεύθυνος Ο.Κ.Ε Δημοσίας Τάξεως του ΛΑ.Ο.Σ Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Κλειδέρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Θεόδωρος Μπεχράκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, οι Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) κ.κ Ελευθέριος Κούρταλης και Ιωάννης Γρανίτσας αντίστοιχα, ο Συντονιστής του Δικτύου Κρατικών και Θεσμικών Φορέων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) κ. Βασίλης Μεγαπάνος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας, ο Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνώνκ. Ηλίας Χατζηβασίλογλου, ο Πρόεδρος και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) κ.κ Βάρδας και Μακρής αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) κ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) κ.κ Μανώλης Μπαντουράκης και Παναγιώτης Πίτσικας αντίστοιχα.
 
Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Δρόσος Μπουγούδης, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συνομολογήθηκε Μνημόνιο Συνάντησης (το οποίο επισυνάπτεται).
 
Μετά το πέρας της σύσκεψης, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε:
 
«Κυρίες και κύριοι, πραγματοποιήθηκε σήμερα η Σύσκεψη που είχαμε ζητήσει και οργανώσει για την αντιμετώπιση των μικρών συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
          Ήταν μια πολύ γόνιμη και δημιουργική, παραγωγική Σύσκεψη ευθύνης. Τονίστηκε από όλους τους μετέχοντες η σημασία να τηρηθεί το Σύνταγμα, οι Νόμοι του κράτους, με θρησκευτική ευλάβεια όσο αφορά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και συγκεκριμένα το δικαίωμα του συνέρχεστε, του διαδηλώνειν, του πορεύεστε.
          Όπως σημείωσα στην παρέμβασή μου και σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν όλοι οι λαβόντες τον λόγο μιλούμε για ισορροπίες ελευθερίας. Από την μια μεριά ´´η ελευθερία του συνέρχεσθαι΄΄ και από την άλλη ΄΄η ελευθερία της ανάπτυξης της προσωπικότητας των πολιτών΄΄ στο σύνολό τους, των οικονομικών και κοινωνικών πτυχών της προσωπικότητας, μιλάμε για το άρθρο 5 και τα άρθρα του Συντάγματος, όπως επίσης και για την σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
          Καταλήξαμε στην διαπίστωση της αναγκαιότητας ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Διαπίστωση-συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας. Ότι δεν μπορεί η πόλη να τελεί ΄΄υπό πολιορκία΄΄ και οι πολίτες ΄΄υπό ομηρία΄΄. Και ταυτόχρονα κρίναμε ότι το νομοθετικό ή θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι, κατά την εκτίμηση που κάναμε, επαρκές. Απομένει να διευκρινιστεί με συνεννοήσεις μεταξύ των διοργανωτών μιας συγκέντρωσης-πορείας και της Αστυνομίας, έτσι ώστε οι μικρές εκδηλώσεις, οι διαδηλώσεις, οι πορείες να λαμβάνουν χώρα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να αποκλείεται και να διαλύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ρυθμός της πόλεως. Να μην τελεί υπό παράλυση.
          Από τους μετέχοντες διαπιστώθηκε ένα κείμενο συνθηκών και προτάσεων, όρων εννοούμε, νομικών και πραγματικών όρων, διαπιστώθηκε αυτό και καταλήξαμε σε μια συναποδοχή, καταρχήν, μερικών προσεγγίσεων που είναι, όπως αυτές που σας ανέλυσα και είναι καταγεγραμμένες στο μνημόνιο της συνάντησης.
          Στο μνημόνιο της συνάντησης επίσης αναγράφονται και πόσοι μετείχαν από τους προσκληθέντες. Έγινε γνωστό και ανακοίνωσα ότι είχαμε μια αρνητική απάντηση για συμμετοχή από το ΠΑΣΟΚ, από το ΚΚΕ και από το Συνασπισμό.
          Παρενθετικά στην επιστολή που έχει δοθεί στην δημοσιότητα, (ενν. του ΠΑΣΟΚ) εγώ εξετίμησα και το ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ότι παρενθετικά συνομολογείται, έχουμε μια συνομολόγηση της αξίας, του να μην αποκλείεται η πόλη. Δεν θυμάμαι ακριβώς την διατύπωση, το κείμενο της απαντητικής επιστολής του ΠΑΣΟΚ είναι στη διάθεσή σας. Το ίδιο συναφώς με κάποια συνάφεια στην έκφραση συνομολογείται και μέσα στο κείμενο, εάν δεν το παρερμηνεύω, εγώ έτσι το είδα, ότι η αξία του να μην αποκλείεται η πόλη, συνομολογείται σε πλάγιο λόγο και στο κείμενο του Συνασπισμού.
          Το κείμενο του ΚΚΕ έχει πιο απόλυτες διατυπώσεις και το κείμενο της Γ.Σ.Ε.Ε. αναφέρεται σε διαδικαστικούς λόγους και όχι σε ζητήματα αρχής, γιατί κάποιες εκλογές γίνονται, κάποιες αρχαιρεσίες, για την μη συμμετοχή-παρουσία της Γ.Σ.Ε.Ε. στην συγκέντρωση.
          Αυτή είναι η ενημέρωσή μου. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της Σύσκεψης και παρακάλεσα τον κύριο Κακλαμάνη, ο οποίος ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων και αφότου ανακινήθηκε το θέμα έλαβε θέση και έχει γνώμη και ήταν και από τους βασικούς εισηγητές στη Σύσκεψη για τη συνολική εκτίμηση του προβλήματος. Παρακάλεσα τον κύριο Κακλαμάνη να παραμείνει σε αυτή τη συνέντευξη, να εκθέσει τις σκέψεις του.
          Ύστερα θα αποχωρήσει γιατί και αυτός έχει δουλειά και εμείς ενδεχομένως να περιπλανηθούμε σε άλλα θέματα. Και παρακαλώ τον κύριο Κακλαμάνη να έχει το λόγο.».
 
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης είπε:
 
«Σήμερα εγώ παραβρέθηκα ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος και στην ουσία επανέλαβα τα όσα προεκλογικά ως επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ είχα κάνει γνωστά στους συμπολίτες μου πριν αυτοί προσέλθουν στις κάλπες.
          Τα όσα είχαμε ισχυριστεί και είχαμε υποστηρίξει προεκλογικά τα ίδια, ζητώντας διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα και εμπλουτισμένα από πολύ χρήσιμες προτάσεις και παρατηρήσεις που άκουσα από άλλους φορείς, υποστηρίζω και σήμερα και στην ουσία συμπεριλαμβάνονται στα όσα ο Υπουργός, ο κύριος Πολύδωρας, μόλις πριν από λίγο σας είπε.
          Παρακάλεσα δια λόγους αρχής, δημοκρατικής ευαισθησίας, δικής μου εννοώ και βεβαίως σεβασμού στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η τελική αυτή θέση την οποία επαναλαμβάνω ότι την είχαμε κάνει γνωστή από πριν από τις εκλογές, να πάρει και την τυπική και ουσιαστική κάλυψη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
          Κατόπιν τούτο θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα εισηγηθούμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και η όποια απόφαση ληφθεί θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό, τον κύριο Πολύδωρα.
          Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι ο ρόλος του Δήμου της Αθήνας κυρίως θα έχει δύο προτεραιότητες. Πρώτον, αν θέλετε, την ενθάρρυνση σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η επίσημη Πολιτεία με το σκεπτικό που είπε ο κύριος Υπουργός, απόλυτο δηλαδή σεβασμό στα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και διαδηλώνειν, αλλά και ταυτόχρονα προστασία της πόλης από το να νεκρώνεται με το παραμικρό τόσο η οικονομική, όσο και η κοινωνική ζωή και το δεύτερο, επειδή, αν θέλετε, ο Δήμος της Αθήνας, όπως και όλοι οι Δήμοι, δεν θεωρούνται κυβερνητικά εξαρτήματα, τουλάχιστον δεν πρόκειται να λειτουργήσει έτσι ο Δήμος της Αθήνας, να βοηθήσουμε, αν χρειαστεί, στην επίτευξη μέσω διαλόγου που επίσης όλοι συνομολογήσαμε ότι πρέπει να γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σαν, αν θέλετε, ο ενδιάμεσος και πιο αποτελεσματικός φορέας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος όπως τον περιέγραψε ο κύριος Υπουργός.
          Αυτή λοιπόν είναι η θέση η δική μου ως επικεφαλής, αυτή θα είναι και η εισήγηση χονδρικά, αν θέλετε, που θα κάνω στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.».
 
 
 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Δείτε το μνημόνιο της συνάντησης

Δείτε τα γραφικά της πρότασης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως .

     

  
Φωτογράφος Α.Π.Ε./Μαρία Μαρόγιαννη

Τελευταίες Αναρτήσεις