Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200620-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας

20-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

   

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 20/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

  

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης επισκέφθηκε σήμερα (20-12-2006) Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της Χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ο κ. Αρχηγός προήδρευσε συσκέψεως στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Υποστράτηγος Χρήστος Φράγγος, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων Ταξίαρχος Ανδρέας Κουτρουμάνης, Α.Δ Κωνσταντίνος Κοματσιούλης, Α.Δ Λεωνίδας Ρίνης και Α.Υ. Χρήστος Μπούρας αντίστοιχα, Αξιωματικοί Διοικητές Υπηρεσιών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

Ο κ. Αρχηγός έδωσε εντολές και κατευθύνσεις επί ζητημάτων αστυνομικής αρμοδιότητας κυρίως σε ζητήματα όπως:

 • η εμφανής αστυνόμευση,
 • η εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων για την αποτελεσματική
  αντιμετώπιση της εγκληματικότητας,
 • η ενίσχυση των Υπηρεσιών με προσωπικό,
 • η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες
  στους πολίτες,
 • η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών,    
 • η εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων για μεταστέγαση και
 • η συνεργασία με τους θεσμικούς παράγοντες – Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Νομών.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των Αστυνομικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ιδίως όσον αφορά το τμήμα της Π.Α.Θ.Ε. που ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά και στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, οπότε και κορυφώνεται η κίνηση στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και στα οδικά δίκτυα της Χώρας.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο κ. Αρχηγός επιθεώρησε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνομίλησε με το προσωπικό, δίνοντας κατευθύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Συνομίλησε επίσης, με πολίτες που βρίσκονταν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για διάφορα θέματα και κυρίως για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας συναντήθηκε επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτιο Γκούπα, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ένταξης αστυνομικών δράσεων στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Για τη ρύθμιση, μάλιστα, των λεπτομερειών του θέματος, αρμόδιοι Αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταβούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με  τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη, καθώς και με εκπροσώπους Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αστυνομικών, Ειδικών Φρουρών, Συνοριακών Φυλάκων και Πολιτικών Υπαλλήλων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Αρχηγός δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. τα εξής:

«Σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας. Είναι μεγάλη χαρά στον ομιλούντα το ότι βρίσκεται σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, προκειμένου μαζί με τους Επιτελείς της Γενικής, μαζί με τους Επιτελείς των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Θεσσαλίας να εξετάσουμε από κοινού, να αποτιμήσουμε το έργο το οποίο μέχρι τώρα επιτελέστηκε στα πλαίσια του διανυομένου έτους και ταυτόχρονα να κάνουμε μία εκτίμηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά το σύστημα αστυνόμευσης της περιοχής και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με την παρουσία όλων των διοικούντων Αξιωματικών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω, όλων των Υπηρεσιών. Έγινε μια διεξοδική συζήτηση. Ανέλυσα με κάθε λεπτομέρεια την πολιτική ασφάλειας που χαράζει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Επιτελείο του. Ενημέρωσα όλους τους Αξιωματικούς για τις θεσμικές αλλαγές που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή από το Επιτελείο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. […]  

[…] Σε ό,τι αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα είναι σημαντική. Δικαίως οι Θεσσαλοί διαβιούν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, γαλήνης και ασφάλειας. Ο στόχος μας είναι αυτό το περιβάλλον να το βελτιώσουμε. […]

[…] Θέλω να γνωρίζετε όλοι σας ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2005 διέθεσε από τον προϋπολογισμό του περίπου 327.000 ΕΥΡΩ (ενν. για όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω), ενώ το διανυόμενο έτος διέθεσε περίπου 1 εκατομμύριο ΕΥΡΩ για τεχνικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Υπηρεσίες μας. […]».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κτιριολογικό πρόγραμμα για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Αρχηγός απάντησε:

«Το κτίριο όπου θα στεγαστούν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λαρίσης και οι υφιστάμενες Υπηρεσίες αυτών, ήδη απ’ ό,τι με ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, βρίσκεται σε καλό δρόμο, ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές και νομίζω από εκεί και πέρα έχει εξασφαλιστεί όλη αυτή η επίσπευση από τις δημόσιες επενδύσεις στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Επίσης, το κτίριο του Ευαγγελισμού, εκεί όπου θα στεγαστεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Νομού Λαρίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη… Εκεί θα συστεγαστούν και λοιπές Υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της περιοχής Γόννων και το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών στα πλαίσια της νέας δομής του Σώματος στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. […]».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Οι Συνδικαλιστές της τοπικής Ένωσης λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 50 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες αν καλυφθούν θα γίνουν ακόμα καλύτερες οι προσφερόμενες υπηρεσίες. 

Απάντηση κ. Αρχηγού: 

«Θα ήθελα να πω ότι οι οργανικές θέσεις, αυτές που προβλέπονται από το παλαιό οργανόγραμμα όλων των Υπηρεσιών της χώρας, είναι καλυμμένες και υπερκαλύπτουν τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις… Η οργανική δύναμη (ενν. της Γ.Α.Δ. Περιφέρειας Θεσσαλίας) είναι 2.174 Αστυνομικοί όλων των βαθμών και η υπάρχουσα είναι 2.251 Αστυνομικοί. Σας είπα όμως προηγουμένως, με βάση το παλαιό οργανόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή του Σώματος, όταν θα εφαρμοστεί- και θα εφαρμοστεί περίπου στο τέλος του 2008- τη ¨μερίδα του λέοντος¨ από τις οργανικές θέσεις θα την πάρουν οι μεγάλες πόλεις και κυρίως ο Νομός της Μαγνησίας, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, προβλήματα. Έχει τουρισμό χειμερινό και θερινό, έχει και τα νησιά  των Βορείων Σποράδων και είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο […]».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει και ένα αίτημα για ίδρυση διμοιριών ΜΑΤ εδώ. Σχεδιάζετε κάτι τέτοιο; 

Απάντηση κ. Αρχηγού: 

«Όχι βέβαια. Σε καμία περίπτωση. Δεν προβλέπεται, δεν σχεδιάζεται και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, διότι η Θεσσαλία είναι μια περιοχή ήρεμη, χωρίς προβλήματα και χωρίς απαιτήσεις. Έχουμε τις διμοιρίες διοικητικής υποστήριξης, οι οποίες είναι σε κάθε Νομό, από νέα παιδιά που προέρχονται από όλες τις Υπηρεσίες και θέματα ήσσονος σημασίας, που αφορούν την τάξη, αντιμετωπίζονται από αυτές.

Αν χρειαστεί να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες της Θεσσαλίας, κοντά είναι η Αθήνα και πιο κοντά η Θεσσαλονίκη και πάντα η μέριμνά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση […]».

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις