Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200620-11-2006: Διμερής συνάντηση Αρχηγών Αστυνομιών Ελλάδος και Αλβανίας (Ιωάννινα, 19-20/11/2006)

20-11-2006: Διμερής συνάντηση Αρχηγών Αστυνομιών Ελλάδος και Αλβανίας (Ιωάννινα, 19-20/11/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 20/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε σήμερα (20-11-2006) κατά τις ώρες 09:00 έως 12:00 στα Ιωάννινα, συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του Αρχηγό Αστυνομίας της Αλβανίας  κ. Bajram IBRAJ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Δημοσίας Τάξεως Ελλάδος και Αλβανίας.

 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ειδικότερα η πραγματοποίηση κοινών επιχειρήσεων για ζητήματα λαθρομετανάστευσης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι Αρχηγοί των Αστυνομιών των δύο χωρών, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είπε:

 

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελληνική και Αλβανική Αστυνομία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες.

 

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήσαμε την ?νοιξη με τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας, ο οποίος ως γνωστό ήταν ο πρώτος Αρχηγός που επισκέφτηκε την Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μόλις ανέλαβα Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή χαρακτηρίζεται από σημειολογία, αλλά και από ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Συναποφασίσαμε αρκετά πράγματα. Υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες μας κατά το πλέον υποδειγματικό τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά. Αποτιμήθηκαν αυτά τα αποτελέσματα και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία, έτσι ώστε μετά από έξι μήνες να βρεθούμε πάλι στο ίδιο τραπέζι, να κάνουμε την αποτίμηση και να κάνουμε πλέον τον σχεδιασμό μας. Επίσης η συνάντηση αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως συνάντηση συνεργασίας, διότι πραγματοποιείται με προτροπή και με ενθάρρυνση της TASKFORCE της Ε.Ε., προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις, αλλά και τους σχεδιασμούς της Αλβανικής Αστυνομίας σε σχέση με την Ε.Ε., το αποτέλεσμα της οποίας θα μεταφέρω στο τέλος της εβδομάδας στη νέα TASKFORCE που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

 

Συναποφασίσαμε να κάνουμε τη χαρτογράφηση της περιοχής ένθεν και ένθεν των συνόρων, σε μήκος 246 χλμ περίπου, που είναι η μεθοριακή γραμμή της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταγραφούν τα πιθανά παράνομα σημεία εισόδου και εξόδου που εκμεταλλεύονται οι πολίτες της Αλβανίας για την λάθρα είσοδο στη χώρα μας. Επίσης συναποφασίστηκε να τοποθετούν παρατηρητήρια και στις δύο πλευρές οι αρμόδιοι Στρατηγοί της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και οι ομόλογοί τους, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Αυλώνα. Από κοινού από αύριο θα σχεδιάσουν ο καθένας για την περιοχή του ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης πολλές φορές εισόδου Αλβανών σε ελληνικό έδαφος, η οποία ως γνωστό (η ανεξέλεγκτη αυτή είσοδος) γεννά πολλά κακά γύρω από την εγκληματικότητα.

 

Επίσης από τη δική μας πλευρά, αλλά και τη δική τους πλευρά θα υπάρξει εναέρια κατόπτευση των συνόρων μας όπως αυτές επιτρέπονται από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υπέρπτηση εναέριων μέσων κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής. Τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχουν αρμοδιότητα κατόπτευσης της μεθοριακής γραμμής από Κέρκυρα μέχρι πάνω Φλώρινα, και θα μετασταθμεύουν στα Ιωάννινα για ανεφοδιασμό και τεχνική υποστήριξη.

 

Δηλώσαμε στον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας ότι μπορούμε να παρέξουμε και εκπαίδευση στα στελέχη που θα επιβαίνουν στα ελικόπτερά τους, γύρω από τον εντοπισμό χασισοφυτειών στο Αλβανικό έδαφος, γιατί ως γνωστό έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα και σημαντική τεχνογνωσία, αν ληφθεί υπόψη ότι στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο εντοπίσαμε σε όλη την Ελλάδα πάνω από 32.000 χασισόδεντρα. Έχουμε καταφέρει καίριο πλήγμα κατά αυτών των συμπολιτών μας που δηλητηριάζουν την νεολαία μας.

 

Συμφωνήσαμε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται των νομοθετημένων σημείων εισόδου και εξόδου, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις κλοπές των οχημάτων που πραγματοποιούνται από Αλβανούς στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ήδη έχει οριστεί με κοινή απόφασή μας, Επιτροπή αρμοδίων Αξιωματικών, οι οποίοι θα συνεργαστούν, ώστε όσα κλεμμένα αυτοκίνητα βγαίνουν από την Ελλάδα με προορισμό την Αλβανία να κατάσχονται και να αποδίδονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στους ιδιοκτήτες.

 

Δηλώθηκε από τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας ότι θα αυξήσουν το χρηματικό πρόστιμο σε βάρος όλων αυτών που παραβιάζουν τα ελληνικά και αλβανικά σύνορα και κάτι ανάλογο θα εξετάσουμε εμείς με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ενημέρωσα τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας και τα στελέχη που τον συνοδεύουν ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή Νόμος που προβλέπει την εκπαίδευση Αστυνομικών της Αλλοδαπής στις παραγωγικές Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως γνωστόν στοχεύουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία της εκπαίδευσης να δημιουργηθούν στελέχη σε όλες τις Αστυνομίες της Βαλκανικής, των Υπερκαυκασίων χωρών και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου- μέσα από τις διμερείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και θα υπογράψουμε- γνωριμίες διότι αυτά τα στελέχη μετά από χρόνια θα κατέχουν θέσεις σημαντικές στις Αστυνομίες των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Γνωρίζονται περισσότερο, δημιουργούνται προσωπικές φιλίες. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι Αστυνομίες θα είναι πιο αποτελεσματικές.

 

Συμφωνήσαμε να εκπαιδεύσουμε Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αλβανίας με εξέταση πλαστών εγγράφων είτε αυτά αφορούν ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε αφορούν έγγραφα γύρω από το νόμιμο της κυκλοφορίας των οχημάτων όπως είναι η άδεια κυκλοφορίας, χαρτονομίσματα κ.ά. Συμφωνήσαμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αντικείμενα σε καθημερινή βάση αν απαιτείται.

 

Οι κοινές επιχειρήσεις πέρα του στόχου της δίωξης ναρκωτικών και των λοιπών εγκλημάτων θα έχουν σαν στόχο και τον εντοπισμό παράνομων όπλων που οι κακοποιοί χρησιμοποιούν χωρίς περιστροφή, μη σεβόμενοι την ανθρώπινη ύπαρξη. Συμφωνήσαμε στην άμεση διαβίβαση των πληροφοριών μέσω των αστυνομικών μας συνδέσμων που έχουμε στην Αθήνα και στα Τίρανα και αφορούν την εξιχνίαση σοβαρών αδικημάτων, την εξάρθρωση πολυμελών κυκλωμάτων, ώστε αυτά να δίδονται άμεσα στη δημοσιότητα, ώστε να παγιώνουμε και μέσα από την ενημέρωση το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών το οποίο τόσο πολύ χρειάζονται.

 

Χαιρετίζω την απόφαση του Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας ως θετική για να συμμετάσχει στην TASKFORCEΑρχηγών Αστυνομιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρόταση που έκανε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στους ομολόγους του της Ε.Ε, η οποία ως γνωστόν θα είναι συμπληρωματική της TASKFORCEτης ΕΕ και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική.

 

Αναμένουμε τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας με το κοινό σημείο επαφής 6 και 7/12/2006 στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια τελετή της άσκησης «ΙΛΑΕΙΡΑ» με αντικείμενο το antitrafficking, πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στο Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προγενέστερο χρόνο και ήδη έχει τεθεί ως γνωστό υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου της Commissionκ. FRANCOFRATTINI.

 

Διαπίστωσα στο πρόσωπο του Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας, αλλά και σε αυτά των Επιτελών του, θέληση και αποφασιστικότητα να συνεργαστεί πιο ουσιαστικά με την Ελληνική Αστυνομία, με τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο Γεώργιο Ανδραβίζο, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Υποστράτηγο  Δημήτριο Γαλλίκα, με τον  Γενικό Αστυνομικό  Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο Βασίλειο Τραούδα, οι οποίοι παρευρίσκονται στη σημερινή συνάντηση μας και στοχεύουμε αυτή την κοινή δράση, αυτήν την κοινή επιχείρηση την οποία «αγκαλιάζουμε» και χαιρετίζουμε με πολλή αγάπη και προοπτική σε επίπεδο Ηγεσιών.

 

Αυτό θα μεταφερθεί σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και σε όλους τους Αστυνομικούς ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα, διότι σας υπενθυμίζω η Ελληνική Αστυνομία της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι τώρα, στο πρώτο δεκάμηνο που διανύουμε, έχουν κατάσχει 5.5 τόνους κάνναβης, 30 κιλά ηρωίνης και έχουν επαναπροωθήσει 46.000 περίπου λαθρομετανάστες προερχομένους από την Αλβανία. Στο καλό υπάρχει το καλύτερο και στο καλύτερο υπάρχει το άριστο. Αυτό εμείς επιδιώκουμε, το άριστο και αυτό επιθυμούν οι φιλοπρόοδοι πολίτες των δύο χωρών, όπου και αν δραστηριοποιούνται-διαβιούν.

 

Εμείς αυτούς προστατεύουμε και αυτοί είναι το σημείο αναφοράς μας. Στέλνουμε ένα σκληρό μήνυμα σε όλους τους κακοποιούς ότι με την υλοποίηση του σχεδιασμού δεν τους χωράει ούτε η Ελλάδα ούτε η Αλβανία. Με αυτή τη γενική τοποθέτηση, ευχαριστώ τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας και τους επιτελείς του που ήταν κοντά μας. Σε λίγο θα επισκεφτούμε το μεθοριακό σημείο της Κακαβιάς, θα συνεργαστούμε επί τόπου με τα στελέχη και των δύο πλευρών και θα παρέξουμε τις οδηγίες σε όλους τους ανθρώπους εκεί που είναι στα σύνορα».

 

Με τη σειρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Αλβανίας δήλωσε:

 

«Η σημερινή συνάντηση μετά από συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων σ’ αυτή την συνάντηση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συνεργασία σε τρία επίπεδα. Στο υψηλότερο επίπεδο που είναι η συνεργασία μεταξύ των Αρχηγών των Αστυνομιών των δύο χωρών, μεταξύ των Διευθυντών των Γενικών Διευθύνσεων, μεταξύ των Διευθύνσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και των Γενικών Διευθυντών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αλβανίας.

 

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουν αυξηθεί και το πνεύμα της συνεργασίας έχει φέρει πιο θετικά αποτελέσματα. Στο τέλος εμείς φτάσαμε στις αποφάσεις, τις οποίες παρουσίασε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκφράσαμε την απόφαση να κάνουμε ένα Σχέδιο, για να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη λαθρομετανάστευση.

 

Αυτό το καθήκον και αυτά τα μηνύματα θα τα μεταφέρουμε σε όλους τους συνεργάτες μας, ακόμα και στον τελευταίο Αστυνομικό της Υπηρεσίας. Επίσης μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα μεταφέρουμε το μήνυμα στους πολίτες. Αυτό το μήνυμα το οποίο θα καταλάβουν ακόμα καλύτερα οι εγκληματίες, οι εγκληματικές ομάδες, όπου τα σύνορά μας θα τα φυλάσσουμε για την είσοδο των νόμιμων πολιτών και εντός νόμου.

 

Τα σύνορα θα είναι απέραστα για κάθε εγκληματία ή εγκληματική ομάδα, όπου θα γίνεται δυνατή η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, όπου θα οργανωθούν τα πλάνα και ο τρόπος των κοινών επιχειρήσεων που θα γίνουν από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα επιφέρουν τις συλλήψεις των εγκληματικών ομάδων. Επίσης οι φυλάξεις που θα γίνουν στα σύνορα και στην πράσινη ζώνη θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Σ’ αυτή τη συνάντηση εκφράστηκε ανοιχτά ότι σκοπός είναι όλες τις πληροφορίες που εμείς διαθέτουμε να τις ανταλλάξουμε, όλα τα δεδομένα για τα διάφορα εγκλήματα που συμβαίνουν στις χώρες μας- και εδώ ζητάμε και τη βοήθεια των απλών συμπολιτών μας- ότι σε κάθε περίπτωση που κινδυνεύουν να έρχονται στην Αστυνομία και να το καταγγέλλουν. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένας κοινός εχθρός και εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους συμπολίτες οικογενειάρχες, για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μαζί με τον ομόλογό μας συμφωνήσαμε να ελέγχουμε όλες τις κοινές επιχειρήσεις που θα γίνονται από τις Υπηρεσίες μας.

 

Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες εκ μέρους της Αλβανικής Αστυνομίας για τη βοήθεια που θα δοθεί από την Ελληνική πλευρά για την εκπαίδευση των Αξιωματικών μας από την Ελληνική Κυβέρνηση.

 

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ κ. Γενικέ και κοινές επιτυχίες».

 

Στη δευτερολογία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είπε:

 

«Οι κοινές επιχειρήσεις- ο καθένας στο έδαφος του, ο καθένας με τις δυνάμεις του και τα μέσα τα οποία διαθέτει- πραγματοποιούνται ταυτόχρονα επιχειρήσεις τρεις μέρες σε κάθε δεκαήμερο και επίσης δύο κάθε δεκαπενθήμερο στο εσωτερικό της  χώρας για τα θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες. 

 

Καταγράφηκε στη σημερινή σύσκεψη από τους ίδιους τους συνομιλητές μας ότι έχουν πρόβλημα διαφθοράς στο Σώμα της Αλβανικής Αστυνομίας. Εμείς απλόχερα δώσαμε την ανταπόκριση μας ότι μπορούμε να οργανώσουμε τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Αστυνομίας και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη, ώστε να χτυπήσουν τη διαφθορά που αυτή πραγματικά είναι ενοχλητική».

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη την 17/11/2006 και προβλήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δήλωσε τα εξής:

 

«Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη σε ό,τι συνέβη στις 17/11 έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα. Έχω ζητήσει από τον παριστάμενο Αντιστράτηγο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, για να αποδοθεί δικαιοσύνη στις υπερβολές που έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας.

 

Οι εντολές και οι οδηγίες μας τόσο της Πολιτικής, όσο και της Αστυνομικής, δια του ομιλούντος Ηγεσίας, βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα όμως αυτών που τους αποδίδεται η ιδιότητα του κατηγορουμένου.

 

Θέλουμε οπωσδήποτε ο πολίτης, όποιος και αν είναι αυτός, όταν είναι υπό την κρατική προστασία να είναι απόλυτα ασφαλής. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Σώματος. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Πολιτείας μας.

 

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα μέτρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου- όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Υπουργός, αλλά και εσείς και οι πολίτες- ήταν απόλυτα επιτυχή, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στον Βόλο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

 

Δύο περιστατικά συνέβησαν στην πορεία της Αθήνας τοπικού ενδιαφέροντος και δύο άλλα μεμονωμένα μεταξύ μελών των φοιτητικών παρατάξεων. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Πολυτεχνείου δεν έπεσαν μολότοφ. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Πολυτεχνείου, νοικοκυραίοι άνθρωποι δεν έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους. Για πρώτη φορά δεν υπέστησαν ζημιές τράπεζες, αλλά και Υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου τομέα. Για πρώτη φορά, δεν εδάρησαν με τον πλέον χυδαίο τρόπο οι αστυνομικοί μας. Διότι, θα ήθελα να σας πω ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει την Αστυνομία του, για να του παρέχει επίπεδο υπηρεσιών ασφάλειας, δεν την πληρώνουν να δέρνεται από οποιονδήποτε με τον πιο σκληρό τρόπο. Εμείς τις υπερβολές από τη δική μας πλευρά τις ελέγχουμε και επιβάλουμε τις ανάλογες κυρώσεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

 

 

 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις