Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200620-11-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

20-11-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, εξερχόμενος της οικίας του σήμερα (20-11-2006), σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απάντησε:

 

«Υπουργός : Καλή βδομάδα. Θα λένε ότι σας καλώ εγώ.

 

Δημ/φος : Δεν πειράζει. ΄Αλλωστε είμαστε και γείτονες, μη το ξεχνάτε αυτό.

 

Υπουργός : Ναι, δεν το είπατε ότι ¨μόνοι μας ερχόμαστε¨.

 

Δημ/φος : Μόνοι μας ερχόμαστε Υπουργέ μου.

 

Υπουργός : Καλημέρα, καλή εβδομάδα.

 

 Δημ/φος : Πείτε τώρα μ΄ αυτό το θέμα που προέκυψε με τη Θεσσαλονίκη με το φοιτητή και τον τραυματισμό του;

 

Υπουργός : Τώρα που κατέβαινα είδα στο κανάλι μια διατύπωση ότι μετά από σαράντα οχτώ ώρες απήντησα. Δεν είναι ακριβές. Από την πρώτη ώρα που είδα την εικόνα, λέω, εξετάστε το θέμα, δε μ΄αρέσει καθόλου.

 

Δημ/φος : Εσείς είχατε εικόνα νωρίτερα. Από την Παρασκευή θα το είχατε δει προφανώς.

 

Υπουργός : Ναι, ναι.

 

Δημ/φος : Υπάρχει αμφιβολία για το αν ήταν αστυνομικοί αυτοί που χτυπούσαν το φοιτητή απ΄ την πλευρά σας;

 

Υπουργός : Λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο θα είμαι επαναληπτικός της ανακοινώσεώς μου. Η εικόνα, η πρώτη ανάγνωση της εικόνας δείχνει ακρότητες και υπερβολές, καταδικαστέες. Θα επιβληθούν κυρώσεις. Είναι έξω από τη φιλοσοφία, από τη λογική και τη δική μου και του Αρχηγείου, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε τη βιαιοπραγία από το όργανο της τάξεως σε καμμιά περίπτωση. Είναι έξω από τη λογική, από τις Οδηγίες και από τους Κανονισμούς. Εννοείται ότι είναι στοιχειώδης (υποχρέωση) επειδή ήταν μια μίξη των ρόλων και των προσώπων και δεν ήξερες ποιος επιτίθεντο σε ποιον. Το είδαμε και εδώ στη Μαβίλη, το είδαμε και εκεί πάνω. Ερευνητέον, και είναι το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης, αν οι προβαίνοντες – το είδα εγώ με τα μάτια μου και το είδαμε όλοι – σ΄ αυτές τις ακρότητες και τις βιαιοπραγίες, στην κλωτσιά δηλαδή, ήσαν αστυνομικοί ή όχι. Δε θα το υποθέσουν. Θα το βρουν.

 

Δημ/φος : Με την ίδια λογική όμως, κύριε Υπουργέ, μη ξεχνάτε ότι και στο Χίλτον είδαμε τους άντρες των ΜΑΤ να επιτίθεντο με κέφι….

 

Υπουργός : Όχι, όχι. Εσείς που ξέρετε από Αστυνομία, η επιτυχία της πορείας προχθές οφείλετο εκτός από το σχέδιο και από τις…

 

Δημ/φος: Κάποιες προληπτικές συλλήψεις.

Υπουργός : Δεν συνέλαβαν εσάς. Δεν έπιασαν για προληπτική προσαγωγή εσάς.

 

Δημ/φος : Μα τους αφήσατε μετά. Προσαγωγές που αφήσατε.

 

Υπουργός : Όχι, δεν έπιασαν εσάς.

 

Δημ/φος : Εμάς τι να μας πιάσουν;

 

Υπουργός : Έπιασαν εκείνους οι οποίοι έπρεπε να πιαστούν για προληπτικές προσαγωγές. Μισό λεπτό να πω κάτι. Η επιτυχία οφείλετο στην αποφασιστική δράση, στο επεισόδιο -συγκρουσιακό δηλαδή καθαρά- της Ηρώδου του Αττικού και στην Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ηρώδου του Αττικού και στο Χίλτον. Παρενέβη η Αστυνομία, πώς να πούμε σαν …

 

Δημ/φος : Κατασταλτικά.

 

Υπουργός : Όχι, καλά εκεί δέχθηκε σύγκρουση και αμέσως αντέδρασε όπως έπρεπε να αντιδράσει. Στη Μαβίλη ήταν ειρηνοποιός η Αστυνομία. Παρενέβη για να χωρίσει τη σύγκρουση…

 

Δημ/φος : Είδαμε και τους κατοίκους να χτυπιούνται. Δηλαδή έχετε αμφιβολία για να επανέλθουμε για το αν ήταν Αστυνομικοί αυτοί; Η εικόνα έδειχνε ξεκάθαρα Αστυνομικούς πολιτικούς.

 

Υπουργός : Δε θέλω δύο-τρεις φορές την ίδια ερώτηση όταν έχω απαντήσει.

 

Δημ/φος : Να σας ρωτήσω κάτι; Είδαμε και το παράλογο όμως, στην Αμάρυνθο – το παράλογο – την Αστυνομία να προφυλάσσει τους Αντιεξουσιαστές που τους χτυπούσαν οι κάτοικοι.

 

Υπουργός : Ο πρώτος στόχος της Αστυνομίας είναι να αποσοβεί, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην έχουμε κοινωνικές συγκρούσεις. Οπωσδήποτε αυτές και αν διαμορφώνονται σχηματικά.

 

Δημ/φος : Πάντως, κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο θέμα. Τα ΜΑΤ αυτή τη φορά και στη Θεσσαλονίκη έχω την εντύπωση, αλλά και στην Αθήνα έδρασαν με περισσότερη ευαισθησία, ας το πούμε έτσι, δράση, κέφι.

 

Υπουργός : Η λέξη είναι αποτελεσματικότητα, ψυχραιμία και εγκαρτέρηση.

 

Δημ/φος : Πάντως τους δώσατε συγχαρητήρια, έτσι δεν είναι; Τα συγχαρητήρια πηγαίνουν στο αποτέλεσμα ή στην ενεργό δράση;

 

Υπουργός : Λέω στα συγχαρητήρια αυτά που είναι να πω. Δηλαδή είδα στοιχεία επαγγελματισμού, σοβαρά στοιχεία επαγγελματισμού, μεθοδικότητας, σχεδίου και αμεσότητα στην εκτέλεση του σχεδίου και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την επιτυχία. Σημειώνω, σε όλα τα σημεία χρειαζόμαστε βελτίωση και θα την κατακτήσουμε.

 

Δημ/φος : Πάντως εννοείτε την επαγγελματικότητα, εννοείτε και το ξύλο που ρίχνουνε;

 

Υπουργός : Επειδή αποδέχομαι την αγαθή πρόκληση, προκαλώ και εγώ με τη σειρά μου. Βρες μου σκηνή κατά την οποία πρώτος θα χτυπήσει κάποιος των ΜΑΤ. Ευχαριστώ».

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 20/11/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις