Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200619-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης...

19-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 19/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης επισκέφθηκε σήμερα (19-12-2006) Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της Χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο κ. Αρχηγός προήδρευσε συσκέψεως στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος Ανδραβίζος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος Αντώνιος Μπάμιατζης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Αστυνομίας, Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Αλλοδαπών, Τροχαίας, ?μεσης Δράσης και Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Στέργιος Αποστολίδης, Ταξίαρχος Χρήστος Νικολόπουλος, Ταξίαρχος Δημήτριος Παπανικολάου,Ταξίαρχος Μιχαήλ Σεφερίδης, Α.Δ. Ζήνων Κοσμάς, Α.Δ. Παναγιώτης Καρανάσιος και Α.Δ. Παύλος Νικολαϊδης αντίστοιχα, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πιερίας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Γκουβεντάρης, Ταξίαρχος Βασίλειος Κρομμύδας, Ταξίαρχος Θεόδωρος Μπίζπος, Ταξίαρχος Πολύδωρας Καλφόπουλος, Α.Δ. Παύλος Θωμαϊδης και Α.Δ. Παύλος Μπουτούρης αντίστοιχα, καθώς και Αξιωματικοί των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακολούθως, ο κ. Αρχηγός προήδρευσε συσκέψεως, στην οποία συμμετείχαν οι Διοικητές Υπηρεσιών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνομίλησε μαζί τους, δίνοντας παράλληλα κατευθύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ο κ. Αρχηγός έδωσε εντολές και κατευθύνσεις επί ζητημάτων αστυνομικής αρμοδιότητας κυρίως σε ζητήματα όπως:
 • η εμφανής αστυνόμευση,
 • η εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων για την αποτελεσματική
  αντιμετώπιση της εγκληματικότητας,
 • η ενίσχυση των Υπηρεσιών με προσωπικό,
 • η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες
  στους πολίτες,
 • η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών,    
 • η εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων για μεταστέγαση και
 • η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των Αστυνομικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ιδίως όσον αφορά το τμήμα της Π.Α.Θ.Ε. που ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά και στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, οπότε και κορυφώνεται η κίνηση στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και στα οδικά δίκτυα της Χώρας.
Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο κ. Αρχηγός επιθεώρησε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Συνομίλησε επίσης, με πολίτες που βρίσκονταν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για διάφορα θέματα και κυρίως για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.
Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, ενόψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψή του, αλλά και για γενικότερα ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αρχηγός απάντησε ως εξής:
 
«Στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επισκέπτομαι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θα πραγματοποιήσω σε λίγο συγκέντρωση όλων των Διοικητών Αξιωματικών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω. Είδη έχουμε πραγματοποιήσει μια σύσκεψη με τον Στρατηγό της Βορείου Ελλάδος, τους δύο Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τους Διευθυντές Αστυνομίας των Γενικών που προείπα.
                                                                               
Ο στόχος της επίσκεψης είναι να γίνει μία αποτίμηση του μέχρι τώρα επιτελεσθέντος έργου. Από όλες τις Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσ/νίκης, καθώς επίσης και εκτίμηση της κατάστασης. Επίσης, θέλω να ακούσω από κοντά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου για την διευκόλυνση των εκδρομέων από και προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στα εμπορικά κέντρα και να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταλύματα πέριξ αυτών, όπου θα είναι σημεία αναφοράς των χειμερινών τουριστών.
 
Θέλω να πω με μια λέξη ότι η Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι οργανωμένη, οι Υπηρεσίες δρουν με μεθοδικό τρόπο υλοποιώντας τους σχεδιασμούς τόσο σε κεντρικό επίπεδο που έχουν εκπονηθεί, όσο και περιφερειακό επίπεδο.
 
Σε αυτήν την προσπάθεια καλώ όλους τους Αστυνομικούς να συμπαρασταθούν στις κατά τόπον Διοικήσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών και έχω να πω ότι θα φέρουμε αποτέλεσμα σε αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει και κυρίως αυτόν τον καιρό που είναι ιδιαίτερα φορτωμένος.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που έχουν λάβει χώρα των τελευταίο καιρό:
 
κ. Αρχηγός: Πάντα ο Δεκέμβριος μήνας είναι με γεγονότα, πραγματικά, όπως εσείς τα προείπατε, όμως εμείς είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, σε συνεχή εγρήγορση και πιστεύω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκει και η Ελληνική κοινωνία και έχουμε υποχρέωση να το πετύχουμε και εμείς».
 
 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην έδρα της Γ.Α.Δ.Θ., ο κ. Αρχηγός δήλωσε:
 
«[…] Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ζήτησα από όλους να κάνουν κάτι επιπλέον που δεν έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να εφαρμόσουν την Πολιτική Ασφάλειας την οποία έχουμε σχεδιάσει σε κεντρικό επίπεδο με το Υπουργείο και το Επιτελείο του Αρχηγείου, ώστε αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την πρώτη του έτους, να υλοποιηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι τέλος του έτους.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν περισσό θράσος θα λέγαμε κυρίως οι αναρχικοί. Έχουμε μπαράζ επιθέσεων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Πλέον, είδαμε και στις εννέα η ώρα το βράδυ, που υπάρχει και αρκετός κόσμος έξω, να βγαίνουν και να καταστρέφουν κυρίως στόχους οικονομικούς. Αυτό πώς θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε; Γιατί αποτελεί πλήγμα.
 
κ. Αρχηγός: Είναι μια προτεραιότητα του Σώματος. Είναι γεγονός ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρατηρούνται κάποια περιστατικά τα οποία μας προβληματίζουν. Όμως θα ήθελα να πω ότι στατιστικά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα. Δεύτερον, οι Υπηρεσίες μας έχουν προβεί σε αρκετές προσαγωγές, σε αρκετές συλλήψεις, από αυτές τις συλλήψεις μερικές έχουν μετεξελιχθεί σε κρατήσεις και προφυλακίσεις από τα αρμόδια Δικαστήρια. Από κει και πέρα έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε την ευνομία και την ευταξία σε Αττική και Θεσσαλονίκη και οπουδήποτε αλλού. Ήδη έχουν δοθεί εντολές να εφαρμοστούν πλήρως τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί από το Αρχηγείο και από τις περιφερειακές Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Πιστεύετε ότι φταίει η Αστυνομία; Ήταν στο στόχαστρο το τελευταίο χρονικό διάστημα με διάφορα γεγονότα τα οποία συνέβησαν.
 
κ. Αρχηγός: Η Αστυνομία δεν είναι ποτέ στο στόχαστρο κανενός. Η Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με κανέναν πολίτη. Δεν διώκεται το φρόνιμα κανενός. Διώκονται, ως εκ της αποστολής του Σώματος, μόνον οι παράνομες και έκνομες πράξεις από όπου και αν προέρχονται. Είμαι σίγουρος και το δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: Η Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, είναι πράγματι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση και την αντιμετωπίζει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα και μπορεί ο κάθε πολίτης να λειτουργεί και να δραστηριοποιείται όπως αυτός έχει σχεδιάσει τη ζωή του, χωρίς να κινδυνεύει κανένας απόλυτα.
 
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εκφράζω τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του Σώματος σε όλους τους κατοίκους της πόλης, καθώς επίσης και σε όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την οποία σχεδιάζω σε λίγο να επισκεφτώ. Ταυτόχρονα, στέλνω τις ευχές όλου του Σώματος σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους και εύχομαι σε όλους προκοπή».
 
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις