Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200615-11-2006: Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Αστυνομία κατά τον...

15-11-2006: Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Αστυνομία κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 15/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 
Ο Εκπρόσωπος Τύπος της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Στάθης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μέτρα που θα ληφθούν από την Ελληνική Αστυνομία κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου δήλωσε: 
 
«Η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί το ακώλυτο και το ειρηνικό της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων και της μεγάλης πορείας της επετείου του Πολυτεχνείου. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την προεδρία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη με τους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι., παρουσία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημ/κων Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος ούτως ώστε να διασφαλιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η διεξαγωγή της πορείας ειρηνικά.
 
Οι Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη από χθες, έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες ούτως ώστε να υπάρξει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις νόμιμες ενέργειες. Ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση χθες με εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε., τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Κολοζώφ και από το Κ.Κ.Ε. τέθηκε το αίτημα της διασφάλισης του Πανεπιστημιακού ασύλου από τις Αστυνομικές Αρχές. Πάνω σε αυτό συμφώνησε απολύτως ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Το Πανεπιστημιακό άσυλο σε ό,τι αφορά τις αστυνομικές δυνάμεις θα κατασφαλιστεί.
 
Σε ό,τι αφορά το συμβάν το χθεσινό η κίνηση των αστυνομικών ήταν στο ευρύτερο πλαίσιο ενταγμένη, δηλαδή ήταν κίνηση προκειμένου να μεταβούν στην Υπηρεσία τους. Ατυχές ως περιστατικό, να αποδώσουμε την βαρύτητα που πρέπει, δεν χρειάζεται ούτε να το υπερτονίσουμε, ούτε να το υποτιμήσουμε. Σίγουρα ήταν ένα ατυχές συμβάν, αλλά από εκεί και ύστερα δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο που θα χαρακτηρίσει το τριήμερο των εκδηλώσεων και τα αστυνομικά μέτρα εν γένει.»
 
 
Ερωτώμενος για διάφορες φήμες ως προς ενέργειες σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Πολυζωγόπουλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε:
«Δεν υπήρχαν ενδείξεις ούτε πληροφορίες ότι στόχευαν σε κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο συγκεκριμένο χώρο. Αλλωστε η ακτιβιστική αυτή ενέργεια έχει να κάνει με την είσοδο στο σημείο. Τα μέλη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που βρίσκονταν εκεί είχαν επικοινωνία με τους επικεφαλής των δυνάμεών μας, δεν ζήτησαν να γίνει επέμβαση για τη διατάραξη της οικιακής ειρήνης, γι αυτό το λόγο οι δυνάμεις δεν έσπευσαν εκεί. Αφού πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία, έστω και με αυτόν τον τρόπο το άκομψο, απεχώρησαν. Κατά την αποχώρηση εντόπισαν τους δύο αστυνομικούς και έλαβε χώρα το συμβάν.»
 
 
Σχετικά με το περιστατικό του ξυλοδαρμού αστυνομικού το βράδυ της 14-11-2006 στο κέντρο της Αθήνας και της αρπαγής του υπηρεσιακού του όπλου του διευκρίνισε τα εξής:
«Οι δύο αστυνομικοί ήταν σε περιπολία σε ευρύτερη περιοχή, αλλά η διέλευσή τους από το σημείο ήταν τυχαία. Δεν υπήρχε διατεταγμένη υπηρεσία δηλαδή για να εντοπίσουν τα άτομα ή να συνδράμουν κάποιους από τη ΓΣΕΕ, δεν είχε ζητηθεί άλλωστε αυτό. Σας είπα και πάλι, δεν χρειάζεται να υπερτονίσουμε αυτό το συμβάν που ήταν μεμονωμένο και εν πάσει περιπτώσει το τυχαίο δεν μπορεί όπως ξέρετε να προβλεφθεί σε κάθε περίπτωση. Όμως δεν θα χαρακτηρίσει το σύνολο των μέτρων μία διέλευση η οποία δεν ήταν βεβαίως αβλαβής.»
 
Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη ενδείξεων για την παράδοση του όπλου από αυτούς που το αφαίρεσαν, δήλωσε ότι «Η μέχρι σήμερα μεθοδολογία δείχνει ότι τουλάχιστον και στο αντιεξουσιαστικό κίνημα υπάρχουν και μετριοπαθείς φωνές. Επιτρέψτε μου σε αυτό να μην πάρω θέση, θα δούμε, ο χρόνος θα δείξει. Γίνονται πάντως οι ενέργειες και από αστυνομικής πλευράς ούτως ώστε να βρεθεί και το όπλο.»
 
Τέλος, σχετικά με την ώρα διεξαγωγής της πορείας δήλωσε: «Στις διαβουλεύσεις πάντα τίθεται αυτό το ζήτημα για να προλάβουμε το χρόνο, να μην έχουμε το πρόβλημα του σκότους. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλη παράμετρο, δηλαδή ότι χρειάζεται ο χρόνος πραγματοποίησης της πορείας να εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή, προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι από τους εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι το κυρίαρχο για τις αστυνομικές δυνάμεις. Εμείς θα λάβουμε τα μέτρα μας, ελπίζω να δικαιωθούμε από την πορεία των πραγμάτων.»
 
 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις