Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200610-12-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα Μ.Μ.Ε μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης για τα 185 χρόνια από...

10-12-2006: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα Μ.Μ.Ε μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης για τα 185 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά του Νομού Σερρών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 10/12/2006

  
O Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης για τα 185 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά, στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά του Νομού Σερρών, όπου παρέστη εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:
 
«Δημοσιογράφος: Το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ;
 
κ. Υπουργός: Είναι, θα έλεγα, προσκυνηματικό. Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ήρθα να αποδώσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ήρωα Εμμανουήλ Παπά. Είναι πολλαπλό σύμβολο, όπως είπα. Είναι ο ίδιος ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων του ’ 21, υιός ιερωμένου. Έχει την αξία του αυτό, τον συμβολισμό τον αυτονόητο.
 
Ο ίδιος ήταν πλούσιος και διέθεσε όλη την περιουσία του για τον Αγώνα. Έχει και αυτό τη σημασία του, που πρέπει να αναλύουμε. Και ενώ έχασε στον Αγώνα της Χαλκιδικής με κέντρο στρατηγικό το ?γιον Όρος και τη Μονή Εσφιγμένου, έφυγε για το Νότο, να συνεχίσει τον Αγώνα και εν πλω προς Ύδρα, πέθανε και έτσι γιορτάζουμε τα 185 χρόνια από τον θάνατό του.
 
Ενδιαφέρον και συγκλονιστικό ότι τα τρία αγόρια του (από τα οκτώ- τα άλλα ήταν μικρά), ο Αθανάσιος, έπεσε στα χέρια των Τούρκων και ύστερα απεκεφαλίσθη στη Χαλκίδα. Ο Ιωάννης έπεσε- ήταν και συμπολεμιστής του παππού μου στο Μανιάκι, με τον Παπαφλέσσα. Ο τρίτος, έπεσε στο Καματερό, πολεμώντας στο απόσπασμα του Βούρβαχη, μιας ηρωικής μορφής (ήταν Αξιωματικός του Ναπολέοντα και βρέθηκε με ένα Σώμα εθελοντών στο Καματερό της Αττικής). Αυτός ήταν ο Νικολάκης. 
 
Μια συγκλονιστική οικογένεια από τη Μακεδονική γη, είναι η οικογένεια του Εμμανουήλ Παπά. Έτσι αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτή την ευγενική και ηρωική μορφή της Μακεδονίας. Αυτό, εκτός από ιστορικό ανάγνωσμα, είναι φυσικά και μια γραμμή αυτογνωσίας που μας κάνει καλύτερους Έλληνες (και για το 2006 και για το μέλλον), και καλύτερους Ευρωπαίους, διότι στρέφουμε τη ματιά προς την Ιστορία, όχι για μια παρελθοντολαγνεία, αλλά για να αντλούμε τα συμπεράσματα και να ανανεώνουμε τον ορισμό, τον αξιακό ορισμό της ζωής για την ελευθερία, για την πατρίδα, για τους προγόνους μας, για το σύστημα αξιών. Αυτό είναι το ένα.
 
Το δεύτερο: Θέλουμε να δώσουμε και με την παρουσία μου εδώ, μια διάσταση ισοτιμίας, δηλαδή να μην κρατούν τις κοινωνικές συναθροίσεις και οικονομικές δράσεις μόνον πέντε σημεία της Ελληνικής Περιφέρειας. Το σημείο Εμμανουήλ Παπάς με την επαρχία του, με τις Σέρρες να είναι συμβολικά με την παρουσία μας, ένα σημείο κέντρο ενδιαφέροντος Κυβερνητικού και για την ανάπτυξη και για τα έργα και για την κοινωνική συμπαράσταση. Ότι δηλαδή δεν είναι πουθενά δεύτερης κατηγορίας πολίτες κάποιοι. Είμαστε όλοι ισότιμοι και αυτό να υπογραμμιστεί σαν περιεχόμενο της συμβολικής παρουσίας μου.
 
Το τρίτο έχει να κάνει με την έννοια την παιδευτική, της παιδευτικής διαδικασίας. Να ενσωματώσουμε ή να εντάξουμε όλη την νεολαία σε αυτό το σύστημα της κοινωνικής λειτουργίας και έτσι γίνεται και ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά και οι Σέρρες και η Μακεδονία καλύτερη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ο σκοπός. Τελείωσε αυτή η ερώτηση.
 
Δημοσιογράφος:Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Ν.Δ. συνεχώς μπροστά.
 
κ. Υπουργός: Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις, αλλά θέλω να είναι καλύτερη η δράση μας η Κυβερνητική. Για να κάνει η δράση η Κυβερνητική το αποτέλεσμα, που είναι η καινούργια νίκη στις επόμενες εκλογές. Μα και αυτή η νίκη δεν θα είναι αυτοσκοπός, γιατί ο αυτοσκοπός είναι να κυβερνήσουμε σωστά, να αποδώσουμε χάριν του λαού, υπέρ του λαού. Αυτός είναι ένας πανάρχαιος ορισμός της πολιτικής.
 
Τι να κάνω; Να νικάω; Όχι! Να νικάω, για να αποδίδω. Και ευτυχώς, όλα δείχνουν και προπαντός στον οικονομικό τομέα, στην αναπτυξιακή διαδικασία, όλα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, προχωράει πολύ καλά η Κυβέρνησή μας, δηλαδή η Κυβέρνηση της Ελλάδος, του Κώστα Καραμανλή και το καινούργιο σχεδίασμα που έχει να κάνει με τον συντελεστή που λέγεται ευρωπαϊκοί πόροι και ευρωπαϊκή πολιτική. Το καινούριο σχεδίασμα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κατά σημαντικό ποσοστό, για να μην πω καθ’ ολοκληρίαν, αφιερωμένο στην Ελληνική Περιφέρεια.
 
Δημοσιογράφος:Στις 15Δεκεμβρίου κατεβαίνουν και πάλι στους δρόμους τα Σώματα Ασφαλείας.
 
κ. Υπουργός: Για τα Σώματα Ασφαλείας, έχω να πω τα εξής: Δεν καταλαβαίνω τους Συνδικαλιστές. Τα Σώματα Ασφαλείας τα τιμώ, τα σέβομαι, τα υπηρετώ. Δεν τους καταλαβαίνω. Να σκεφθείτε ότι ο κατάλογος των αιτημάτων είναι εκείνα που εγώ έλυσα. ?ρα τι είναι; Θέατρο του παραλόγου παίζουμε; Και να σας τα πω όλα. Ο κατάλογος των αιτημάτων έχει το 8% να συνδεθεί με τον εκάστοτε μισθό του Ανθυπολοχαγού. Λελυμμένο. Με το νομοσχέδιο της εισοδηματικής πολιτικής Γενάρη-Φλεβάρη να περνάει, οριστικοποιείται.
 
Δεύτερον, έχουμε ένα επίδομα. Όχι ένα επίδομα. Ένα αντιμίσθιον για εκείνους που ¨έπαθαν¨  εν Υπηρεσία και μετατάσσονται σε Υπηρεσία Γραφείου. Και είναι ένα αντιμίσθιον 100 ευρώ κατασφαλισμένο, λελυμμένο από τον δικό μου επεισοδιακό αγώνα στη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
 
Τρίτον, τους τρεις Συνδικαλιστές. Τέταρτον ένα επίδομα, δεν ξέρω αν το έχουν στις διεκδικήσεις τους οι Συνδικαλιστές. Προέτρεξα εγώ. Είναι ένα επίδομα για τα ΜΑΤ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, 20 ευρώ παραπάνω. Πέμπτον, τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα κατασφαλίζω υπέρ του Ταμείου της Αστυνομίας.
 
Έκτον, πενταετία. Η πενταετία, μια μαχόμενη πενταετία. Δικαίωμα να αναγνωρισθεί συνταξιοδοτικά, κατοχυρωμένο και αυτό. Προσθέτουν οι Συνδικαλιστές να ¨είναι δωρεάν¨.
 
Είναι εκτός νομικού πλαισίου Ευρώπης και Εθνικής νομοθεσίας αυτό το δωρεάν. Δεν το αναγνωρίζει ούτε η Ευρώπη, ούτε τα Ανώτατα Δικαστήρια εδώ. Ό,τι ισχύει σήμερα για αναγνώριση πενταετίας πλασματικής ή μάχιμης που λένε, θα ισχύσει και για εκείνους οι οποίοι θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό το 2015 και όσοι θα είναι. Των πραγμάτων ούτως εχόντων, δεν τους καταλαβαίνω τους Συνδικαλιστές. Θέλουν να αποδείξουν την ύπαρξή τους; Ας βρουν καλύτερους τρόπους. Έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Όχι το διεκδικητικό. Το διεκδικητικό είναι άνευ αντικειμένου μετά από τη δική μου δράση, μετά από την απόφαση κατανόησης, συνεννόησης και ανταπόκρισης της Κυβέρνησης. Λύεται αυτή η υπόθεση.
 
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τους Αγροφύλακες.
 
κ. Υπουργός: Εγώ επισπεύδω και έχει τελειώσει και η νομοθετική διαδικασία, διότι έχω συντάξει το νομοσχέδιο, έχω κατασφαλίσει το μισθό τους από τη συνάντηση του Ιουλίου. Έχω συλλέξει τις υπογραφές από όλους τους Υπουργούς, έχω πάρει και την υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών και τώρα τελείωσε και από την κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
 
Δημοσιογράφος:Πότε εκτιμάται;
 
κ. Υπουργός: Στην αρχή του έτους. Γιατί τελείωσε αυτό το έτος.
 
Δημοσιογράφος:Δηλαδή θα κλείσει το θέμα της Αγροφυλακής μέσα στο 2007;
 
κ. Υπουργός: Ναι, βεβαίως.
 
Δημοσιογράφος:Στις αρχές;
 
κ. Υπουργός: Βεβαίως.
 
Δημοσιογράφος:Πρώτο μήνα;
 
κ. Υπουργός: Από τα πρώτα νομοσχέδια θα κατατεθεί αυτό. Έχω συνεννοηθεί και με τον Πρωθυπουργό και με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει.
 
Δημοσιογράφος:Μετά το Αγρίνιο, όπως καταλαβαίνετε, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν Αγροφύλακες.
 
κ. Υπουργός: Χαίρομαι που το σημειώνετε. Δεν το φωτίζουν πολλοί, διότι είναι κατά κάποιον τρόπο μια δραματική επαλήθευση, δυστυχώς τραγική επαλήθευση της άποψης ότι χρειάζονται. Χρειάζονται πολλαπλώς ως επόπτες της υπαίθρου, ως φύλακες των περιουσιών και των αγροκτημάτων. Ως ειρηνοποιοί, για να εκτονώνονται οι εντάσεις, να μην συσσωρεύεται η μικροψυχία μέσα στις μικρές κοινότητες.
 
Μια ολόκληρη φιλοσοφία συνοδεύει την πρότασή μας και το περίεργο είναι, επειδή είναι του διαγωνισμού του ’93, συναντώ και διαμαρτύρομαι γι’ αυτό την αντίκρουση από τα άλλα Κόμματα. Λυπούμαι γι’ αυτό. Τους ζητώ να το καταλάβουν ότι είναι μια αναγκαιότητα και ταυτόχρονα και μια παράγραφος δικαιοσύνης από το ’93 μέχρι σήμερα, γιατί είναι…
 
Δημοσιογράφος:  Η συνέπεια της Πολιτείας..
 
κ. Υπουργός: Στη γραμμή της συνέπειας της Πολιτείας, που είπατε εσείς, και προσθέτω εγώ και της εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση. Είναι μια άλλη Αρχή του Διοικητικού Δικαίου. Δεν μπορεί να κάνεις έτσι ως υπεύθυνη διοίκηση στον πολίτη. Ο πολίτης, όταν του φτιάχνεις ένα σχέδιο στο οποίο θα ¨πορευθεί¨, πρέπει να πορευθεί σ΄ αυτό το σχέδιο. Δεν μπορεί να μεταβάλλεται. Αυτή είναι η Αρχή της Δεδικαιολογημένης Εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Διοίκηση.
 
(Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ομογενοποίηση του Σώματος )
 
κ. Υπουργός: Συνοριοφύλακες- συνοροφύλακες για την ακρίβεια- είναι μια πολύ καλή Υπηρεσία. Πετυχαίνει στο ρόλο της και κινούμαι στην αρχή της ομογενοποίησης που έχει πολλά στάδια. Δεν είναι για υπόθεση εξαμήνου, είναι για τον ευθετότερο χρόνο.
 
Δημοσιογράφος:Πάντως οι αστυνομικοί αντιδρούν για την ένταξη των Συνοριοφυλάκων και των Ειδικών Φρουρών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τί το θετικό θα φέρει μία τέτοια ένταξη πιστεύετε;
 
κ. Υπουργός: Δεν είναι της παρούσης να απαντήσω. Και καλό είναι να σκέπτονται καλύτερα τα θέματα και όχι με τυφλούς εγωισμούς. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία λύνονται και δεν δημιουργούνται, δεν γεννώνται με την ομογενοποίηση η οποία είναι στα στάδιά της όπως σας είπα.
 
(Ερώτηση για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές)
 
κ. Υπουργός: Έχει μιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός. Δεν μετέχω σε αυτές τις συζητήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν στον καιρό τους.
 
Δημοσιογράφος: Μετά από πολλά χρόνια η παρουσία σας έφερε και ήλιο σε αυτή τη γιορτή, γιατί τα τελευταία 6-7 χρόνια είχαμε μονίμως βροχή.
 
κ. Υπουργός:  Ο Λόρδος Βύρων έλεγε γι’ αυτή τη διαπίστωσή σας: «η ομορφιά είναι στα μάτια σας ότι διαπιστώνετε αυτή τη σύμπτωση».
 
Σας ευχαριστώ».
 
 
 
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις