Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200609-11-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά το πέρας της Συσκέψεως στη...

09-11-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά το πέρας της Συσκέψεως στη Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09&10/11/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 09/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα (09-11-2006) στη Μόσχα με τον ομόλογό του Υπουργό Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Rashid Nurgaliyev, μετά το πέρας της Συσκέψεως στη Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09&10/11/2006).
 
Ο κ. Υπουργός στην επαφή του με τον κ. Nurgaliyev είπε τα εξής:
 
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μια παραδοσιακά φίλη χώρα όπως είναι η Ρωσία. Υπάρχουν δύο (2) ’’βάσεις’’ αναπτύξεως. Η μία, είναι το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η δεύτερη, όπως βλέπουμε τη Ρωσία να είναι σοβαρή δύναμη, εγγυήτρια της παγκόσμιας ισορροπίας…
 
…Έχω τέσσερα (4) σημεία να θίξω για να ’’ελέγξετε’’: Πρώτον, συνεργασία σε όλους του αστυνομικούς τομείς. Δεύτερον, μία μικρή γέφυρα που είναι η Ελλάδα και το Υπουργείο μου προς τις ευρωπαϊκές σχέσεις και τις ρωσοευρωπαϊκές σχέσεις. Το τρίτο, που συνδέεται με το πρώτο, είναι εξειδίκευση της συνεργασίας στους τομείς της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Τέταρτον, είναι η ειδική συνεργασία και ότι εμείς είμαστε φιλόξενοι για προγράμματα φιλοξενίας και εκπαίδευσης Ρώσων αστυνομικών.
 
Αυτές είναι οι γενικές γραμμές στις τέσσερις (4) βάσεις που είπα, που ορίζουν την ποιότητα των σχέσεών μας και προοιωνίζουν μια άριστη συνεργασία για το μέλλον…».
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως για την εισήγησή του και αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες της Ρωσικής Κυβέρνησης για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος για τα παιδιά των οικογενειών από το Μπεσλάν, επεσήμανε τα εξής: 
 
«Τα θέματα εξειδίκευσης, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι επίκαιρα για μας… Επιθυμούμε ανταλλαγή πληροφοριών και στελεχών των Ειδικών Υπηρεσιών σας… Είναι χρήσιμο να οργανώσουμε κοινές ασκήσεις. Εκτός από τη διμερή συνεργασία για θέματα τρομοκρατίας, επιθυμούμε συνεργασία ακόμη και για τα εγκλήματα που γίνονται μέσω του Διαδικτύου… Σημαντικό επίσης σημείο είναι η αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών… καθώς και το ξέπλυμα χρήματος».
 
Ο Ρώσος Υπουργός Εσωτερικών έκανε πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδος σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων που θα οργανώσει η Ρωσική Κυβέρνηση στη Μόσχα το πρώτο εξάμηνο του 2007 και για την προετοιμασία μνημονίου – πρωτοκόλλου συνεργασίας για τα έτη 2007 – 2008. Ο κ. Nurgaliyev ζήτησε ακόμη από τον κ. Πολύδωρα την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Έλληνα Αστυνομικού Συνδέσμου στη Ρωσία.
 
Κλείνοντας, ο Ρώσος Υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως τη μετεκπαίδευση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε Ινστιτούτο Μετεκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, ανταπαντώντας, αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο Υπουργό Εσωτερικών, σημείωσε:
 
«… Σας φέρνω τα νέα ότι ο ελληνικός λαός πανηγυρίζει τη νέα ώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων που δόθηκε με τις συμφωνίες του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μιλάμε για το ενεργειακό, με την ειδικότερη πτυχή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».
 
Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι ως προς την αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών για συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, «θα μετάσχουμε».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Πολύδωρας επεσήμανε:
 
«Θέλω να φέρω στη συζήτηση ένα πλεονέκτημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Λέγεται ’’Ολυμπιακό κεκτημένο’’. Μια μικρή χώρα και μια μικρή Αστυνομία πετύχαμε ένα μεγάλο, διεθνές επίτευγμα. Διαθέτουμε συσσωρευμένη γνώση για το πώς θα φυλάξουμε ένα Στάδιο. Οι παλαιές λύσεις ήταν απλοϊκές και έλεγαν: ’’απόκλεισέ το’’. Οι νέες καταστάσεις επιβάλλουν σύνθετες λύσεις. Να ’’κοντρολάρεις’’ ένα εκατομμύριο (1.000.000) κόσμο στο Στάδιο και να παρέχεις ασφάλεια».
 
Ο κ. Υπουργός προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του στη Διεθνή ´Ασκηση «ΙΛΑΕΙΡΑ» για το trafficking, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7/12 και θα παρουσιαστεί από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini. Μάλιστα, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε: «Θέλουμε τη Ρωσία να είναι μαζί μας».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός τόνισε:
 
«Η τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση… Το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το διαβατήριο είναι οι ’’μαλακές’’ διαστάσεις της λαθρομετανάστευσης. Θέλουμε να βοηθήσετε πρώτα στη σύλληψη και ύστερα στην άμυνα, όταν έχει η λαθρομετανάστευση τα στοιχεία της βίαιης εισδοχής. Π.χ. όταν με το καμιόνι μπαίνουν μέσα εβδομήντα (70) άτομα ή με το σκάφος εκατό (100). Βυθίζουν το σκάφος και γίνονται ναυαγοί. Στο όνομα του ανθρωπισμού πρέπει να τους περιθάλψεις.
 
Εγώ, ως Ελλάδα, έχω σοβαρό πρόβλημα από ’’κύματα’’ λαθρομεταναστών που έρχονται από την Αφρική, την Ασία και την Ευρασία. Τελευταία transit χώρα είναι η Τουρκία. Κηρύττω ευρωπαϊκό συναγερμό και θέλω τη συνεργασία σας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις