Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200605-12-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

05-12-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σχετικά με το SIS ΙΙ

   

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 5/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συμμετείχε σήμερα (05-12-2006) στην 2768η Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

 

Σε παρέμβασή του σχετικά με το SIS ΙΙ, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως είπε:

 

«Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ευρίσκομαι σε συνέχεια με τον λόγο του συναδέλφου από τη Μάλτα, για να υπενθυμίσω στο Συμβούλιο ότι πολλές φορές στη ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, νομικά θέματα, οικονομικά θέματα και τεχνικά θέματα μας απομακρύνουν από τον μεγάλο πυρήνα της σκέψης μας που είναι τα πολιτικά θέματα.

 

Έτσι εκτιμώ ότι σήμερα μπορούμε να αποφασίσουμε χάρη στη θαυμαστή πρωτοβουλία της Πορτογαλίας που στηρίζει η Κομισιόν και ο Franco Frattini προσωπικά, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια επαναβεβαίωση των δύο αρχών της κατασφάλισης ενός χώρου ειρήνης και ελευθερίας, του μεγάλου χώρου των 25 και 27 (αύριο) κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά τη συνακόλουθη αρχή της ελευθερίας κίνησης των πολιτών αυτού του χώρου εντός των εσωτερικών συνόρων.

 

Μ’ άλλα λόγια, εισφέρω στη συζήτηση μαζί με τη στήριξή μου προς την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας και της Κομισιόν, την υπενθύμιση ότι η μεγάλη αρετή η οποία όχι απλά υποκρύπτεται, αλλά επιστεγάζει όλη τη συζήτησή μας, είναι η αρετή της πολιτικής ισοτιμίας των 25 και αύριο των 27.

 

Συμμερίζομαι απολύτως τη γνώμη των 10 νέων εταίρων μας κρατών-μελών ότι είναι ανυπόφορο να ¨ζουν¨ κατά κάποιον τρόπον υπό μία σκιά του να είναι Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας. Και τούτο εξαιτίας των τεχνικών, όπως είναι η βραδύτητα του SIS ΙΙ, των νομικών και των οικονομικών που παρεισφρέουν στην υπόθεση. Για μένα, η αρχή της πολιτικής ισοτιμίας που εξυπηρετείται με την απόφασή μας τη σημερινή δεν πρέπει να αποτελεί ¨αβαρία¨ στα τεχνικά και νομικά ζητήματα, κυρίως στα τεχνικά, που σημαίνει δεν αναστέλλεται το SIS ΙΙ και προχωρούμε τώρα σε μία πολύτιμη ενδιάμεση λύση του SIS one 4 all. Σε μια πολύ καλή διευθέτηση, σε ένα χρόνο ενδιάμεσο, σε μια interim περίοδο, που προσφέρει και δεν αφαιρεί στην υπόθεση της Ηνωμένης Ευρώπης.

 

Σας ευχαριστώ».

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις