Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200605-12-2006: Δήλωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε ανταποκριτή της ΝΕΤ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και...

05-12-2006: Δήλωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε ανταποκριτή της ΝΕΤ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 5/12/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Στο περιθώριο της 2768ης Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε ανταποκριτή της ΝΕΤ στις Βρυξέλλες:

«Είχαμε πολλά θέματα, νομίζω ότι μπορούμε να επιλέξουμε τρία θέματα τα οποία πήραν το μεγαλύτερο μέρος από τις συζητήσεις μας. Παρενέβην εγώ, τα στηρίξαμε και καταλήξαμε. Το πρώτο ήταν το δικαίωμα των δέκα νέων χωρών της Ε.Ε. για την ελεύθερη κίνηση εντός των εσωτερικών συνόρων. Σ΄ αυτό μπορεί να είχαμε δυσκολίες μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα SCHENGEN II και θα έμεναν περίπου στερούμενοι αυτού του δικαιώματος οι δέκα νέες χώρες. Είχαμε μια καλή πρωτοβουλία από την Πορτογαλία, η οποία θα είναι η επόμενη Προεδρία και την οποία στήριξε και ο Franco Frattini για μια ενδιάμεση κίνηση για το λεγόμενο SIS one 4 all, το παλαιό υπάρχον σύστημα SCHENGEN πριν φτάσουμε στο βελτιωμένο το Σύστημα ΙΙ το οποίο να περιλαμβάνει κάποιες τεχνικές λύσεις να περιλαμβάνει και τις δέκα νέες χώρες στην περιοχή SCHENGEN. Είχε πολιτικό ενδιαφέρον, εγώ το υποστήριξα καθαρά ότι η πολιτική αρετή που υπάρχει στην πρωτοβουλία της Πορτογαλίας και της Commission, την οποία στηρίζουμε έγκειται στο ότι κατοχυρώνει για τους πολίτες των δέκα νέων κρατών μελών το δικαίωμα της πολιτικής ισοτιμίας. Όσο λιγότερα δικαιώματα έχουν στη βάση της ισοτιμίας, τόσο κακό είναι για την Ένωση. Το στήριξα.

Το δεύτερο, η υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας, σαν ένα σύστημα παρεμβάσεως της Ευρώπης σε θεομηνίες, καταστροφές ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο με τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες και δυνατότητες των επιμέρους κρατών μελών, αλλά και σαν Ένωση να έχουμε ένα σύστημα παρεμβάσεως. Θεωρώ, δεν είναι οικονομικά ζητήματα, βγαίνει ένας συμβιβασμός που προτείνεται από τον ομόλογό μου της Γερμανίας, τον στηρίζει η Commission και εμείς, γιατί παρίσταται η ανάγκη –είναι και ο Επίτροπος Δήμας εδώ αρμόδιος (ενν. τον Έλληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα) – παρίσταται ανάγκη να έχουμε αυτό το μηχανισμό παρεμβάσεως για καταστροφές εντός της Ευρώπης ή εκτός, ως ενιαίο σύστημα όχι επιδείξεως ανθρωπισμού, αλλά αντιμετωπίσεως των θεομηνιών. Ήταν μια παλιά Έκθεση του Mπερνιέ(εν.τον Γάλλο Επίτροπο), πολύ καλή έκθεση, η οποία παίρνει τώρα παίρνει τώρα την πρακτική της εφαρμογή.

Το τρίτο είναι μια θαυμαστή πρωτοβουλία που επιλέγω εγώ για να σας ενημερώσω, μια θαυμαστή πρωτοβουλία του Franco Frattini για την άμυνα προς την παιδική επίθεση που δέχονται από τα videogames, από τις προτάσεις βίας, μπορεί να εκταθεί και γενικώς στο διαδίκτυο ή στον κυβερνοχώρο από πλευράς διαφημίσεως, προβολών οικονομικών προτάσεων και μου αρέσει πάρα πολύ και το υποστηρίζω εκθύμως ο τίτλος ¨προστασία της ψυχής  του παιδιού¨ -όπως το βάζει κατά προτεραιότητα ο Franco Frattini- και είναι ένα θέμα όχι μόνο για την επίδειξη της ανθρωπιστικής μας ευαισθησίας για το παιδί, αλλά ως μηχανισμοί της Ευρώπης σε πρώτο επίπεδο, σαν έκφραση πολιτικής βούλησης και ύστερα σαν σύστημα παρεμβάσεως να προστατεύσουμε την ψυχή του παιδιού. ?λλωστε η Ευρώπη έχει μια μεγάλη παράδοση σε αυτό από τον καιρό της απαγορεύσεως των διαφημίσεων σε ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν και να μην γίνεται αυτό το παιδί αυτό το αποτρόπαιο σχήμα ‘’το παιδί ως πειραματόζωο για τα παιχνίδια των μεγάλων’’.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να συνοψίσουμε ότι αυτά είναι τα πλέον ενδιαφέροντα. Είχα μια πολύ βαριά ατζέντα και πολλά θέματα, αλλά νομίζω ότι αυτά που σας είπα παίρνουν προτεραιότητα όχι μόνο στη σκέψη τη δική μου άλλα και στο Συμβούλιο.

Σας ευχαριστώ».
 

 

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις