Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200604-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου

04-12-2006: Επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

O Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης επισκέφθηκε σήμερα (4-12-2006) Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της Χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο κ. Αρχηγός προήδρευσε συσκέψεως στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου Υποστράτηγος Χρήστος ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΚΟΥΜΑΝΤΑΝΟΣ, Α.Δ. Στέφανος ΜΠΑΡΛΑΣ, Α.Δ. Κωνσταντίνος ΤΟΥΖΟΣ, Α.Δ. Χρήστος ΛΥΜΠΕΡΕΑΣ και Α.Δ. Γεώργιος ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ αντίστοιχα, ανώτεροι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και αξιωματικοί της Α.Δ. Αρκαδίας.

Ο κ. Αρχηγός έδωσε εντολές και κατευθύνσεις επί ζητημάτων αστυνομικής αρμοδιότητας κυρίως σε ζητήματα όπως:
  • η εμφανής αστυνόμευση,
  • η εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων για την αποτελεσματική
    αντιμετώπιση της εγκληματικότητας,
  • η ενίσχυση των Υπηρεσιών με προσωπικό,
  • η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες
    στους πολίτες,
  • η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών και η εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων για μεταστέγαση.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των Αστυνομικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, οπότε και κορυφώνεται η κίνηση στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και στα οδικά δίκτυα της Χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Αρχηγός επιθεώρησε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου και συνομίλησε με το προσωπικό, δίνοντας κατευθύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Συνομίλησε επίσης με πολίτες που βρίσκονταν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για διάφορα θέματα και κυρίως για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Πραγματοποίησε επίσης έκτακτη επιθεώρηση στο Α.Τ Νεμέας, προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο λειτουργίας μιας περιφερειακής Υπηρεσίας σε κωμόπολη.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψή του, αλλά και για γενικότερα ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αρχηγός απάντησε ως εξής:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποιος ο λόγος της επισκέψεώς σας σήμερα στην Τρίπολη;
 
« Έχω σχεδιάσει να επισκεφθώ όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, προκειμένου να συναντηθώ με όλους τους διοικούντες αξιωματικούς και να εξετάσουμε επί τόπου όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της Χώρας. Ταυτόχρονα, όμως να προετοιμαστούν οι Υπηρεσίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Κάνοντας μια αποτίμηση στα σημεία της αντεγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε μέχρι τώρα, στις δράσεις που εφαρμόζουμε και το αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει».

Ερώτηση: Και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ιδίως στην Αρκαδία έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν προβλήματα με τα κτίρια στην Δημητσάνα και στην Τρόπαια και επίσης να βλέπουμε παλαιάς τεχνολογίας περιπολικά και με ένα άτομο μέσα. Δηλαδή, βλέπω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Τι ακριβώς γίνεται με αυτό, γιατί πιστεύω ότι σας το έχουν θέσει και οι συνδικαλιστές εδώ της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας γενικότερα.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Γενική Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προτεραιότητά μας. Απόδειξη ότι το 2005 διατέθηκαν 287.000 ευρώ περίπου σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το διανυόμενο έτος έχουμε ξεπεράσει τα 1.300.000 ευρώ. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα κτιριολογικά των περιφερειακών μας Υπηρεσιών. Ήδη αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών της έδρας της Αρκαδίας είναι σε άριστη κατάσταση. Ένα από το θέματα που θα συζητήσουμε με τους διοικούντες αξιωματικούς είναι και το πρόβλημα των κτιρίων, πρόβλημα που και σήμερα διαπίστωσα στο Α.Τ Νεμέας το οποίο επισκέφθηκα εκτάκτως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς να με αναμένουν εκεί το αστυνομικό προσωπικό και ο διοικών την Υπηρεσία αυτή αξιωματικός».

Ερώτηση: Τελευταία υπάρχουν πολλά παράπονα από πολίτες της Τρίπολης και όχι μόνο -αλλά κυρίως της Τρίπολης- οι οποίοι βλέπουν πολλά μπλόκα, κόβονται κλήσεις ακόμα και για το κινητό, ταυτόχρονα μπλόκα σε τρεις τέσσερις πλευρές -μετά τις εκλογές συμβαίνει αυτό-. Θέλω να μου πείτε, αυτή η φοροεισπρακτική κατά τον κόσμο πολιτική είναι τοπική ή πορεύεται από εσάς, το Αρχηγείο;
 
«Το Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Τροχαίας, τα Τμήματα Ασφαλείας ανά τη Χώρα σε τοπικό, σε νομαρχιακό και σε διανομαρχιακό επίπεδο συγκροτούν τα συνεργεία γενικών αστυνομικών ελέγχων. Όλα τα συνεργεία τα οποία συγκροτούνται δεν έχουν στόχο την φοροείσπραξη και μάλιστα σε ό,τι αφορά τις τροχονομικές παραβάσεις, καθόσον δεν εισπράττονται τα πρόστιμα αυτά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και πολύ περισσότερο υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτά εισπράττονται υπέρ των τοπικών Δήμων και Κοινοτήτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις. Ο στόχος μας είναι, μέσα από τους ελέγχους, τους πάρα πολλούς ελέγχους, να αποτρέψουμε το τροχαίο ατύχημα το οποίο χτυπά την πόρτα όλων μας. Δεν είναι ο στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αντιθέτως είναι να τους προστατέψουμε. Οι τυχόν υπερβολές που διαπράττονται είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη, γι αυτό είμαστε εμείς σε επίπεδο κεντρικό, να δώσουμε τις οδηγίες και να ξεπεράσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν. Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι θετικά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα.»

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την επίσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εντάσσεται σε μια γενικότερη εκστρατεία σας σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας και αν θα εξαγγείλετε κάποια νέα μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία της ασφάλειας.

«Ήδη σήμερα επισκέπτομαι την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την επόμενη εβδομάδα έχω δρομολογήσει να επισκεφθώ της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στη συνέχεια την Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία. Πριν από δέκα ημέρες ήμουν στην Ήπειρο. Ο στόχος είναι να επισκεφθώ και να συζητήσω με όλους τους Αξιωματικούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. Ταυτόχρονα, οι Αντιστράτηγοι, ο Υπαρχηγός, οι Γενικοί Επιθεωρητές και ο Επιτελάρχης επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των Νομών. Σήμερα ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. Αύριο ο Υπαρχηγός θα βρίσκεται στη Μαγνησία. Συνεπώς, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε σε κεντρικό επίπεδο, ως Αρχηγείο».

Ερώτηση: Η Αστυνομία τον τελευταίο καιρό μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα με πάρα πολλές και σημαντικότατες επιτυχίες. Μας έχει στεναχωρήσει όμως και με τη συμπεριφορά κάποιων ατόμων. Τι θα κάνετε σαν Αρχηγός για να μην ξαναδούμε στους δέκτες μας και στη δουλειά μας εμείς οι δημοσιογράφοι τέτοια φαινόμενα;

«Η γενική κατεύθυνση είναι η προστασία των πολιτών, η προστασία της Χώρας, μέσα από τις διαδικασίες και τους Νόμους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Σώματος, αλλά και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας. Τα μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται, διερευνούνται και επιβάλλονται κυρώσεις εκεί όπου υπάρχουν ευθύνες. Από εκεί και πέρα όμως ο Οργανισμός λειτουργεί σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, υποδειγματικά μπορώ να πω, συνεργάζεται με τους θεσμικούς παράγοντες, συνεργάζεται με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κατά κύριο λόγο, διότι έχουμε μια συνάφεια σε ό,τι αφορά την αποστολή μας. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα υπάρξουν ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα από εδώ και πέρα».

Οι επισκέψεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια.
 
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 4/12/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις