Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200631-10-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κήρυξε την έναρξη εργασιών της Ημερίδας Τροχαίας με τίτλο «Κυκλοφορώ σωστά - Κερδίζω ζωή»

31-10-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κήρυξε την έναρξη εργασιών της Ημερίδας Τροχαίας με τίτλο «Κυκλοφορώ σωστά – Κερδίζω ζωή»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας κήρυξε σήμερα (31-10-2006) στις 09:00 τηνέναρξη εργασιών της Ημερίδας Τροχαίας με τίτλο «Κυκλοφορώ σωστά – Κερδίζω ζωή» που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2 και Λ. Βασ. Σοφίας).

 

Στην Ημερίδα παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Δήμος Κατσιγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο Γενικός Εισηγητής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κα. Λιάνα Κανέλλη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Θεόδωρος Μπεχράκης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ιωάννης Αλαβάνος.

 

Παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος Αντώνιος Βιτωράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Ντζούφρας, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι Διοικητές των Τμημάτων Τροχαίας της Αττικής.

 

Παρέστησαν επίσης βουλευτές, Διοικητές Οργανισμών και Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των συναρμοδίων για την οδική ασφάλεια Υπουργείων και φορέων, μέλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητικοί σύλλογοι.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της Ημερίδας, δήλωσε τα εξής: 

«Η Τροχαία είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτή την προσπάθεια, με επιστημονικό τρόπο, με υπηρεσιακή ευθύνη και με ευσυνειδησία να βοηθήσει τον αυτοκινητιστή και τον δικυκλιστή. Είναι πολύτιμη σαν Ημερίδα, γιατί εκσυγχρονίζουμε τα νέα δεδομένα, τις πολιτικές μας, τις σκέψεις μας και το επιχειρείν στους δρόμους. … έχω ετοιμάσει στη σκέψη μου να προτείνω ή να υπογραμμίσω και πάλι ΄΄μη χαλαρώνουμε για τα κράνη΄΄! Δηλαδή, … είναι το χειρότερο σήμα, παιδαγωγικό θα έλεγα, που δίνεις στους δικυκλιστές. […] τα μεγαλύτερα ποσοστά στην κατάσταση των ατυχημάτων βαρύνουν του δικυκλιστές και τους πεζούς. […]. Και είναι το νέο δεδομένο.[…] πρόληψη, φροντίδα, συμπαράσταση από τον Τροχαίο προς τον αυτοκινητιστή και το δικυκλιστή, η διάδοση της τροχαίας διδασκαλίας στα σχολεία που έχουμε ένα πρόγραμμα όπως ξέρετε, όλες αυτές οι σύντονες προσπάθειες και δράσεις κατατείνουν σε ένα αποτέλεσμα. Να έχουμε ελάχιστο, μηδέν, καθόλου αίμα στην άσφαλτο […]».

 

 

Κατά την ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών της Ημερίδας ο Υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Κυρίες και κύριοι, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας γι αυτή την πρωτοβουλία. 

Η Ημερίδα έχει ένα διπλό σκοπό. Ο πρώτος είναι η εκφορά ενός μηνύματος προς την ελληνική κοινωνία για την σημασία της τροχαίας, της οδικής συμπεριφοράς, για την προσοχή που επιβάλλεται να επιδεικνύουν όλοι οι οδηγοί και για τη σημασία κυρίως σε ανθρώπινες ζωές και σε αρτιμέλειες. […] 

Ο δεύτερος σκοπός είναι η επιστημονική επικαιροποίηση των δεδομένων για τις καλύτερες υπηρεσίες, για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών τροχαίας.

 

[…] υπογραμμίζω την παρουσία σας στην Ημερίδα ως δηλωτική του άριστου επιπέδου της συνεργασίας που έχουμε, όλοι οι φορείς και της συντεταγμένης πολιτείας αλλά και εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως είναι το Ινστιτούτο της Υγείας Τροχαίας Κυκλοφορίας Οδικής Ασφάλειας που προεδρεύει η κυρία Μυλωνά, που φέρει μαζί της και μια εμπράγματη απόδειξη του τροχαίου δράματος. […] Δύο λοιπόν οι σκοποί: ο ένας είναι να εκπεμφθεί ένα σήμα, ένα μήνυμα προς την Ελληνική Κοινωνία και ο δεύτερος η επιστημονική επεξεργασία και η επικαιροποίηση των δεδομένων για την τροχαία κίνηση. 

[…] η συμπερασματική μου σκέψη λέει … από το αστυνομικό έργο το κατεξοχήν κοινωνικό, εκεί όπου καλείται θεαματικά και εμφατικά ο αστυνόμος να δείξει την συμπαράστασή του προς τον πολίτη … είναι το έργο, από όλο το συνολικό αστυνομικό έργο, το έργο της Τροχαίας. Τους βλέπουμε τώρα με τα αδιάβροχά τους έξω στη βροχή, στην άλλη περίσταση στο χιόνι, στην τρίτη περίσταση στο δρόμο που έχει βλάβη, γίνεται κατολίσθηση, αναδιοργανώνει την κυκλοφορία, βοηθάει τον οδηγό και φυσικά στην κακή στιγμή του ατυχήματος. Παρών ο τροχαίος αξιωματικός, αστυνομικός, υπάλληλος.

 

Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική Κοινωνία ότι αναγνωρίζει αυτή την συμπαράσταση του Τροχαίου στο δρόμο, στο ταξίδι, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αναγνωρίζει ότι ο ’’Τροχαίος’’ είναι δίπλα του.

 

[…] τρεις παρατηρήσεις πρακτικής τάξεως. Η πρώτη είναι ένα σύστημα … κοινωνικής επαγρύπνησης, εγρήγορσης να επικρατήσει και έτσι συνδέεται με το πρώτο σήμα που θέλουμε να εκπέμψουμε προς την κοινωνία. […] κατατείνει προς το να μειώσουμε τα ατυχήματα και προπαντός τα θανατηφόρα ατυχήματα που κατέχουμε θλιβερό ρεκόρ.

[…] Το δεύτερο, ειδική αναφορά κάνω και σε αυτή την ευκαιρία για την υπόθεση των δικυκλιστών -είμαι κι εγώ δικυκλιστής- και την υποχρέωσή τους να φορούν κράνος. Εδώ ζητώ από τους συνεργάτες μου της Τροχαίας ο έλεγχος να είναι συστηματικός και φυσικά δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόστιμα όσο ο παιδαγωγικός, διδακτικός, θα έλεγα κηδεμονευτικός σκοπός […]. Για την υπόθεση των προστίμων σας λέω … ότι δεν μας ενδιαφέρει η οικονομική επιτυχία του μέτρου. Θέλουμε να έχει αποτυχία οικονομική το μέτρο που σημαίνει ότι θα έχει επιτύχει η οδική συμπεριφορά!

 

Επίσης η υπόθεση του αλκοτέστ. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες, αδυσώπητες. Πάνω από 70% των ατυχημάτων … οφείλεται όπως λένε οι στατιστικές στο αλκοόλ, στην μέθη. […] και δω θέλω να είμαστε αμείλικτοι πάλι. Με αυτές τις σκέψεις, τις τρεις επισημάνσεις … και με την ευχή να έχετε … επικαιροποίηση των επιστημονικών συμπερασμάτων για την κατασφάλιση της καλύτερης συνδρομής μας, συμβολής μας στην οδική ασφάλεια της τροχαίας, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας […]».

 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα: 

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την Ημερίδα και Έκθεση για την οδική ασφάλεια «Κυκλοφορώ σωστά – Κερδίζω ζωή» που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. […] Σε σχέση με το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας, ήδη εφαρμόζεται νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2006-2010, με ευρωπαϊκό στόχο τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό του έτους 2000.

 

[…] θεσμοθετείται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμόζονται κατάλληλες ρυθμίσεις, οι οποίες επιτρέπουν την υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεων οδικής ασφάλειας. […] Με πολύ θετικά αποτελέσματα λειτουργούν ήδη πέντε (5) τμήματα της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, στην Αχαΐα (Αίγιο), στην Κορινθία (Κιάτο), στη Λάρισα (Τέμπη), στη Φθιώτιδα (Θερμοπύλες) και στη Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα).

Επίσης, πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες η Υποδ/νση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και τα Α΄ και Β΄ Τμήματα στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες. Τα Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων θα αναπτυχθούν σταδιακά, έτσι ώστε να καλύψουν την ΠΑΘΕ σε όλο της το μήκος, αλλά και την Εγνατία, δημιουργώντας ’’ζωντανές ’’ κοινωνίες με την παρουσία υπαλλήλων συναρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών, όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., των Τραπεζικών Καταστημάτων. 

 

Λειτουργούν από 1-6-2006 οι Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) σε 26 Αστυν. Δ/νσεις και Δ/νσεις Τροχαίας, ενώ από 1-11-2006 θα λειτουργήσουν άλλες 30 Ο.Ε.Π.Τ.Α. 

[…] Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Σ.Ε.Σ.Ο. (PointSystem) αυτοκινήτων με την ηλεκτρονική (online) σύνδεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υ.Δ.Τ. και του Υ.Μ.Ε.. 

[…] Στις έδρες των Αστυνομικών Δ/νσεων και των Δ/νσεων Τροχαίας διοργανώνονται ήδη εκδηλώσεις κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα οδικής ασφάλειας και ειδικότερα στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. […] Ακόμη πραγματοποιούνται διαλέξεις από αξιωματικούς της Τροχαίας σε σχολεία για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής των μαθητών. Το έτος 2005 έγιναν 2.500 διαλέξεις τις οποίες παρακολούθησαν 146.000 μαθητές. Eπίσης, από τον Ιούνιο εφαρμόζονται σε όλες τις Α.Δ. της Χώρας προγράμματα ενημέρωσης των αγροτών σε θέματα οδικής ασφάλειας και διανομή εντύπου υλικού με οδηγίες και συμβουλές προς τους αγρότες οδηγούς γεωργικών μηχανημάτων.

 

[…] Δεν σταματάμε εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε. […] Για την Ελληνική Αστυνομία η οδική ασφάλεια δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας»

 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ανέπτυξαν διαδοχικά τις εισηγήσεις τους οι:

 

 • βουλευτής της Ν.Δ. κ. ´Aρης Σταθάκης,
 • Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών κα. Ευαγγελία Κοντογεωργάκη,
 • Πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης,
 • Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας Ε.Μ.Π. κ. Αθανάσιος Αραβαντινός,
 • Γενικός Διευθυντής της «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ», συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Ζέκκος,
 • Διευθυντής Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, καθηγητής κ. Βασίλειος Ψαριανός,
 • Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιάννης Δημαράς,
 • Τμηματάρχης Τμήματος Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Μαρία Σωτηράκου,
 • Αντιπρόεδρος της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δικηγόρος κ. Θεόδωρος Γαζούλης,
 • Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ε.Κ.Α.Β. κ. Δημήτριος Πύρρος,
 • Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ορθοπεδικός χειρουργός, Ταξίαρχος Υγειονομικού ε.α. Δρ. Πάνος Ευσταθίου,
 • Πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων κ. Βασίλειος Δεσποτόπουλος,
 • Πρόεδρος της Επιστροπής Έρευνας, Πρόληψης κα Ελέγχου Ατυχημάτων Αυτοκινήτων κ. Γεώργιος Σκούρτης και
 • Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κηφισιάς Αστυνόμος Α΄ Βασιλική Κρικέτου.

Υπενθυμίζεται, ότι την Ημερίδα ακολουθεί Έκθεση Τροχαίας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό και πραγματοποιείται στο ίδιο χώρο σήμερα (31-10-2006) από 15:00 έως 20:00 και αύριο (1-11-2006) από 09:00 έως 20:00.

 

 

 

         
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 31/10/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις