Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200631-10-2006: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στην 6η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη (Brdo Σλοβενίας, 27-10-2006)

31-10-2006: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στην 6η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη (Brdo Σλοβενίας, 27-10-2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 31/10/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Την 27 Οκτωβρίου 2006, έλαβε χώρα στο Brdo της Σλοβενίας η 6η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη για την Λαθρομετανάστευση, το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και την Τρομοκρατία.
 
Η Διάσκεψη οργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
 
Στις εργασίες της Διάσκεψης έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, Κροατίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, FYROM, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
 
Συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας κ.Giju de Vries , ο Αναπληρωτής του Ειδικού Συντονιστή για το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Michael C. Mozur και ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Van de Rijt Wouter.
 
Οι Υπουργοί Εσωτερικών των Χωρών της Διαδικασίας Brdo, συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας και την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί ήδη, τα οποία μαζί με την μεταφορά και υλοποίηση του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υλοποίηση των κοινών προτύπων (standards) της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας, αντιπροσωπεύουν στοιχεία κλειδιά για αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την πρόληψη των διαφόρων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας και οποιωνδήποτε άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος που διαπράττονται σε χώρες των αποκαλούμενου Βαλκανικού ?ξονα.  

Οι Υπουργοί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης τροποποίησαν το Σχέδιο Δράσης για το έτος 2006/2007, το οποίο προσδιορίζει τις καταληκτικές προθεσμίες για την υλοποίηση των μέτρων για συνεργασία μεταξύ των χωρών της Διαδικασίας Brdo. 

Οι Υπουργοί και οι Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών Υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση, στην οποία:  

  • Τονίζουν με έμφαση ότι η Διαδικασία Brdo είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να διασφαλισθεί και να προωθηθεί η σταθεροποίηση και η ασφάλεια στην περιοχή.  
  • Αξιολογούν την πρόοδο που επετεύχθη μετά την 5η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη για τη Λαθρομετανάστευση, το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και την τρομοκρατία το 2005. 
  • Καλωσορίζουν την πρόοδο που έγινε στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης 2005/2006.
  • Καλωσορίζουν την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την προωθημένη ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, που συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε και τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής των μονάδων όπως προβλέπονταν στο Σχέδιο Δράσης 2005/2006.
  • Συμφωνούν να συνεχίσουν τη συνεργασία στα πλαίσια αυτών των ομάδων και να εργασθούν περαιτέρω υπό το φως των συμπερασμάτων και συστάσεων των πρώτων συνεδριάσεων των Επικεφαλής των Επιχειρησιακών Μονάδων.
  • Ευχαριστούν τις Χώρες που ανέλαβαν την ευθύνη να οργανώσουν τις συνεδριάσεις των επικεφαλής των Επιχειρησιακών Μονάδων και καλωσορίζουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν την ηγετική τους πρωτοβουλία.
  • Καλωσορίζουν την πρόοδο, αναφορικά με την υπογραφή και επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς καθώς επίσης και αναφορικά με την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
  • Αποφασίζουν ότι η συνεργασία που βασίζεται στο σχέδιο δράσης θα πρέπει να συνεχιστεί.  
  • Συμφωνούν να υιοθετηθεί το Σχέδιο Δράσης για το 2006/2007 σε συμφωνία με τις συνεδριάσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. 
  • Συμφωνούν να αξιολογήσουν την πρόοδο κατά τη διάρκεια της 7ης Υπουργικής Διάσκεψης για τη λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την τρομοκρατία το 2007.
 

     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις