Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200630-10-2006: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αναστάσιου Δημοσχάκη με τον Εισαγγελέα του Αρείου...

30-10-2006: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αναστάσιου Δημοσχάκη με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Σανιδά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 30/10/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (30-10-2006) στον Αρειο Πάγο συνάντηση μεταξύ  του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αναστάσιου Δημοσχάκηκαι του  Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Σανιδά, με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
 
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κολιοκώστας, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Πούλιος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Μπεσύρης.
 
Ο κ. Αρχηγός ενημέρωσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις προτάσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και ειδικότερα:
 
1) Ως προς την απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών ( που προσομοιάζουν σαν μεταφορά «στρατιωτικών» μονάδων).
 
2) Tην βούληση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ώστε η λήψη μέτρων εσωτερικής ασφάλειας των εξέδρων-κερκίδων των αθλητικών χώρων να αναληφθεί από Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (SECURITY) αναπτυσσόμενες αριθμητικά κατά 4-5 άτομα ανά 50 τ.μ, με προοπτική αποδέσμευσης των αστυνομικών δυνάμεων από τους αθλητικούς χώρους σε βάθος χρόνου και την δυνατότητα πραγματοποίησης συλλήψεων των αδικοπραγούντων από τους ιδιωτικούς φύλακες και προσαγωγής τους στις Αστυνομικές Αρχές.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα λαμβάνουν μέτρα τάξης και την ευθύνη τήρησης της δημόσιας ασφάλειας στους λοιπούς δημόσιους χώρους καθώς και θα επεμβαίνουν για κάθε αδίκημα που προκαλεί κοινό κίνδυνο.
 
3) Την πρόταση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα για εφαρμογή των κανονισμών FIFA-UEFA στην Ελλάδα, από την Ε.Π.Ο με δεδομένο ότι στους αγώνες Champions League όπου μετέχουν ελληνικές ομάδες, οι οπαδοί αυτών δεν προξενούν έκτροπα.
 
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι για τη λύση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα και του χουλιγκανισμού αναγκαίος όρος είναι να υπάρχει θέληση.
Από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει θέληση και απόφαση!
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς δήλωσε:
 
«To θέμα που μας απασχόλησε είναι το θέμα που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα της βίας που έχει ξεσπάσει στους αθλητικούς χώρους, πολλά χρόνια τώρα και το οποίο δυστυχώς χειροτερεύει.
 
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως όπως με ενημέρωσε ο κ. Δημοσχάκης έχει ήδη προγραμματίσει τη θέσπιση κάποιων μέτρων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Το βασικότερο είναι η τοποθέτηση καμερών στους αθλητικούς χώρους για να μπορούν να εντοπίζονται οι ταραξίες. Εκείνο που θέσαμε και παρακαλέσαμε από την πλευρά των Εισαγγελιών είναι να καταβάλλεται προσπάθεια από τα αστυνομικά όργανα, να συλλαμβάνονται κάποια άτομα, όσο το δυνατόν περισσότερα ή λιγότερα έστω, τα οποία εμπλέκονται μέσα στους πυρήνες αυτούς οι οποίοι δημιουργούν τα έκτροπα. Να συλλέγονται ικανά στοιχεία σε βάρος τους έτσι ώστε όταν θα οδηγούνται στο δικαστήριο να μην υπάρχουν πια άλλα περιθώρια, μόνο η καταδίκη, η οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα πλέον νόμο θα έχει ως συνέπεια να οδηγούνται στις φυλακές. Γιατί δεν προβλέπεται πια μετατροπή ποινής, δεν προβλέπεται αναστολή ποινής και δεν προβλέπεται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και παρεπόμενη δικαστική ποινή.
 
Αυτά βέβαια όλα προϋποθέτουν, ότι θα εισφέρονται στο δικαστήριο αποδείξεις τέτοιες που να πείθουν το δικαστήριο ότι αυτοί είναι οι δράστες των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται. Όχι επειδή απλώς συνελήφθησαν θα σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα οδηγούνται στο δικαστήριο.
 
Υποτίθεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν ικανά στοιχεία γι αυτό και παρακαλέσαμε αυτοί που συλλαμβάνονται, να έχουν πράγματι εμπλοκή σε έκτροπα και όχι απλώς να είναι περιφερειακά στοιχεία που κινούνται στο χώρο που δημιουργούνται τα έκτροπα.
 
Αυτά μέχρις όταν έρθουν τα θεσμικά μέτρα που έχει υπόψη το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
 
Εξέφρασαν επίσης το "παράπονό" τους ότι εκκρεμούν πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια από περασμένα χρονικά διαστήματα, υποθέσεις βίας εννοούμε στα γήπεδα, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί, (117 περιπτώσεις). Αυτές οι υποθέσεις θα αναζητηθούν να δούμε πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή και θα προσπαθήσουμε να επισπευσθεί η εκδίκασή τους και βεβαίως ανάλογα με το αποτέλεσμα να επιβληθούν, αν συντρέχει λόγος οι προσήκουσες ποινές από το δικαστήριο. Για αυτά θα παρακαλέσω να μεταφέρετε να μην μεμεφόμεθα  συνεχώς την Αστυνομία. Ας έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν "φίλαθλοι" οι οποίοι μόνο φίλαθλοι δεν είναι, όταν πηγαίνουν στο γήπεδο, που δεν πηγαίνουν για να δουν τον αγώνα. Πηγαίνουν είτε για να σπάσουν, είτε να επιτεθούν στους οπαδούς της άλλης ομάδας, είτε γενικώς για να προκαλέσουν έκτροπα.
 
Και εκεί είναι πια και η δυσκολία της Αστυνομίας κάθε φορά, γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει μεμονωμένα περιστατικά, έχει να αντιμετωπίσει έναν όχλο. Εκεί είναι οι δυσκολίες, γιατί πρέπει να τηρήσει κανείς το μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
 
Είναι και θέμα αγωγής. Είναι και θέμα πολλών πραγμάτων. Να δούμε πώς και αυτά θα λυθούν συν τω χρόνω αλλά εξαρτάται και από εσάς, τα Μ.Μ.Ε. να καυτηριάζετε κάποια πράγματα και την ΕΛ.ΑΣ αν σε κάποιες περιπτώσεις έχει ολιγωρήσει. Και τις Π.Α.Ε. οι οποίες δεν λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει και δεν αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους.
 
Πρέπει να σας πω και κάτι. Υπάρχει σκέψη και θα το κάνουμε να κληθούν και οι υπεύθυνοι της Σουπερλίγκα εδώ και να τους επισταθεί η προσοχή και οι ευθύνες τους.
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε:
 
«Οι κάμερες όπως έχει δηλώσει το Υπουργείο Αθλητισμού το πρώτο τρίμηνο του ερχομένου έτους θα μπουν σε όλα τα γήπεδα. Καθώς επίσης και το ηλεκτρονικό ονομαστικοποιημένο εισιτήριο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτές είναι οι δράσεις τις οποίες έχει αναλάβει το Υπουργείο Αθλητισμού. Είναι μια πρακτική την οποία ακολούθησαν σχεδόν όλες οι Αστυνομίες και τα Υπουργεία Αθλητισμού τα αρμόδια, χωρών-μελών της Ε.Ε. που επλήττοντο από τη βία προερχόμενη από τους αθλητικούς χώρους και μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν το έχουν περιορίσει στο ελάχιστο και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
 
Ας ληφθεί υπ΄όψιν, πέραν αυτών που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Αθλητισμού, έχουμε και εμείς ως φορέας και ως οργανισμός, ήδη στα χέρια μας ένα προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τον αθλητικό αστυνομικό σύνδεσμο. Για μας είναι ένα χρήσιμο "εργαλείο" που θα διατεθεί σε όλες τις Π.Α.Ε. Αθλητές αστυνομικοί με μεγάλη προσφορά στον τόπο και μεγάλη
 
 
αναγνωρισιμότητα, οι οποίοι όμως αθλητές-αστυνομικοί είναι ανενεργοί αυτήν την περίοδο, λόγω ηλικίας.
 
Το δεύτερο θέμα είναι ότι συγκροτούμε και ιδρύουμε υπηρεσίες αμιγείς Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, στην Ασφάλεια της Αττικής και στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα ασχολούνται μόνο με το αντικείμενο αυτό. Και αυτό που είπε προηγουμένως ο κύριος Εισαγγελεύς: στοχεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι αστυνομικοί) θα συντάσσουν δικογραφίες οι οποίες θα είναι πλήρεις, θα έχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται ώστε και ο Εισαγγελεύς, αλλά και το δικαστήριο να μπορούν να πάρουν μία απόφαση κατά αυτών που δημιουργούν προβλήματα στους αθλητικούς χώρους. Είναι αμιγείς υπηρεσίες που θα ασχολούνται μόνο με το αντικείμενο αυτό.
 
Και το τρίτο θέμα που εμείς έχουμε αναλάβει όπως ενημέρωσα και τους κυρίους Εισαγγελείς είναι ότι αναβαθμίζουμε το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου το οποίο ιδρύσαμε στα πλαίσια εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας και για τα εθνικά μας πρωταθλήματα. Ήταν μέχρι τώρα για τα διεθνή πρωταθλήματα αλλά τώρα θα λειτουργεί και για τα εθνικά μας πρωταθλήματα. Εθνικό γραφείο ποδοσφαίρου που έχει έδρα στο Αρχηγείο το οποίο αναβαθμίζουμε και περιλαμβάνουμε και τα εθνικά μας πρωταθλήματα. Με μια εφαρμογή πλήρη ώστε όσοι καταδικάζονται, προσάγονται στις υπηρεσίες μας ή παραπέμπονται στις κατά τόπους Εισαγγελίες να περνούν στο σύστημα αυτό.
 
Με την ευκαιρία αυτή εγώ θέλω να πω ότι η σημερινή συνάντηση, η σημερινή σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του Αρείου Πάγου κυρίου Γιώργου Σανιδά. Είναι η πρώτη, με την παρουσία του προϊσταμένου της  Εισαγγελίας Εφετών και με τον προϊστάμενο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους αξιωματικούς. Εμείς κινούμεθα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα κοιτάξουμε να είμαστε ακόμη περισσότερο αποτελεσματικοί σε ότι αφορά τις συλλήψεις. Και δεύτερον θα κοιτάξουμε μέχρι να φτάσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία σας προείπα, οι δικογραφίες μας να είναι πληρέστερες, απαραίτητες για να ασκούνται οι ποινικές διώξεις και να δικάζονται όπως απαιτεί όλος ο κόσμος.
 
Το άλλο θέμα ήταν η ενημέρωση του κυρίου Εισαγγελέα για την συνάντηση που είχα την περασμένη Τρίτη μαζί με τη διοίκηση της Σουπερλίγκας στο Γραφείο μου. Εκεί τους ενθάρρυνα προς την κατεύθυνση να εφαρμόσουν την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από πόλη σε πόλη, αλλά σε κάθε αγώνα να μην είναι μικτής σύνθεσης φίλαθλοι. Θέλω και ελπίζω ότι ακόμη και τα χθεσινά γεγονότα να τους έχουν προβληματίσει και να τους έχουν κάνει σοφότερους, διότι όπως γνωρίζουμε την Πέμπτη θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Σουπερλίγκα. Επίσης ότι κάποια στιγμή πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις, αυτές που επιβάλλονται στα διεθνή πρωταθλήματα. Εμείς το επιδιώκουμε και θα το ζητήσουμε επίμονα. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Θα ζητήσουμε την εφαρμογή των νόμων που ισχύουν. »
 
                                                                                                 
O κ. Aρχηγός στο πλαίσιο της συνάντησης ενημέρωσε τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι εντός των ημερών θα υποβληθεί η δικογραφία που αφορά πράξεις βίας τις οποίες εξετράπησαν βιαιοπραγούντες οπαδοί όπως προέκυψε από το φωτοτηλεοπτικό υλικό που είχε παραδώσει στις αστυνομικές αρχές τον μήνα Ιούλιο ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε Α.Ε.Κ κ. Ντέμης Νικολαϊδης.
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις