Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200627-10-2006: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως

27-10-2006: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 27/10/2006

  

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε σήμερα (27-10-2006) στις 13:00 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Γρηγόριος Αναγνώστου, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Πολιουδάκης.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Ευχαριστούμε κ. Διευθυντά (απευθυνόμενος στον Α/Δ Πολιουδάκη, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας).

 

Ωραία και εμπνευσμένη η ομιλία σας. Εγώ δεν μπορώ να μη σας μιλήσω. Πρέπει να δικαιώσουμε και τους δημοσιογράφους που με λένε, ’’ναρκισσιστή, να λέω ωραία λόγια’’, να χαίρομαι τα ωραία λόγια. Είναι η ρηχή ερμηνεία των πραγμάτων, η βαθιά ερμηνεία των πραγμάτων είναι ότι εγώ θέλω να επικοινωνώ μαζί σας. Θέλω να επικοινωνώ με τον κόσμο και θέλω να προεκτείνω τη σκέψη μου αντί για τυπικές ευχές, να προεκτείνω τις σκέψεις μου, μάλλον τις σκέψεις του διευθυντού σε μια δική μου έκδοση. Να διαβάσετε όλη την ημερησία διαταγή μου. (Έχω την υποψία ότι δεν έχει φτάσει στο γραφείο του καθενός και της καθεμιάς). Εκτός από την ημερησία διαταγή θέλω να σας πω δύο συμπληρωματικές σκέψεις. Η πρώτη είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι χθεσινή υπόθεση το ’40 και η 28η Οκτωβρίου. Μας φαίνεται απόμακρη υπόθεση. Δεν είναι καθόλου απόμακρη υπόθεση! Είναι πολύ κοντινή! Και είναι δική μας υπόθεση! Των πατεράδων μας των παππούδων μας. Έτσι γίνεται προσωπική μας υπόθεση. Δεν είναι ξένη υπόθεση. Και έτσι σαν προσωπική μας υπόθεση να την χαιρόμαστε. Δεύτερον είναι υπόθεση νίκης – και ηθικής που μπορεί να την κατήγαγε και ο Λεωνίδας με την θυσία του- αλλά είναι νίκης υπόθεση. Και να χαιρόμαστε τη διάσταση της νίκης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέδωσε μία Ημερησία Διαταγή στη Ναυμαχία της Έλλης το 1912. Την εξέδωσε προς τον παραλήπτη και παραλήπτης ο Παύλος Κουντουριώτης, Κυβερνήτης του ’’Αβέρωφ’’. Και έλεγε εκείνη η Ημερησία Διαταγή: «Κυβερνήτα, Ναύαρχε δεν σου ζητώ την θυσίαν, την οποία θεωρώ δεδομένη, λόγω του πατριωτισμού σας. Σου ζητώ κάτι περισσότερο ή κάτι άλλο, τη νίκη». Έτσι λοιπόν έχουμε τη νίκη του 1940. Αλλά και τακτική νίκη.

 

Απ΄ αυτή την παρατήρηση που σας ζητώ να χαιρόμαστε, αυτό το νόημα που δεν είναι ξένη υπόθεση τελείωσα την πρώτη παρατήρηση και μετατίθεμαι στη δεύτερη παρατήρηση.

 

Η νίκη έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η στρατιωτική εκπαίδευση, η προπαρασκευή που εγένετο τότε και η άλλη είναι (ένας ισχυρισμός δικός μου) ότι η νίκη του 1940 κατάγεται από μια ψυχολογική προπαρασκευή που έλαβε χώρα στο ’’παραγώνι’’ όλων των Ελληνικών νοικοκυριών. Εκεί εγένετο μια ψυχολογική καλλιέργεια η οποία είχε και μια υποπαράγραφο: να ξαναστήσουμε την έντιμη εθνική υπόστασή μας μετά από την καταστροφή του ’22. Εξυφαίνετο στο ’’παραγώνι’’ της Ελληνικής οικογένειας, μια τέτοια επιθυμία μια τέτοια βούληση. Απ΄ αυτή την επιθυμία και την βούληση να ξαναστήσουμε την εθνική τιμή σ΄ ένα ψηλό βάθρο βγήκε και η σκηνή, που την έχετε δει σε φωτογραφίες της εποχής να επιβιβάζονται τα παιδιά για το μέτωπο στα τρένα και να ναι με κάτι πλατιά χαμόγελα σαν να πηγαίνανε σε πανηγύρι!

 

Έτσι λοιπόν σας είπα εγώ, σε προέκταση των σκέψεων και της περιγραφής που έκανε για το νόημα της ημέρας ο διευθυντής, εγώ σας είπα δύο συμπληρωματικές σκέψεις. Πρώτη, δεν είναι απόμακρη χρονικά υπόθεση, είναι προσωπική σας υπόθεση! Ακόμη και του ’’μπέμπη’’ (ενν. μικρό παιδί που παρίστατο στην εκδήλωση), ο παππούς του ήταν εκεί. Δεύτερη, είχαμε τακτική στρατιωτική προπαρασκευή και είχαμε και μία ηθική προπαρασκευή τεράστιας σημασίας. Την ηθική προπαρασκευή για τις καινούριες εποχές, σας ζητώ να την συντηρείτε και πάλι. Να την επιμελείστε όλοι οι υπάλληλοι, Αξιωματικοί, Αστυνομικοί, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριοφύλακες. Πολιτικό προσωπικό, να την κρατείτε αυτή την ηθική προπαρασκευή για όλα τα συμβαίνοντα. Και να έχετε πίστη ότι είσαστε συντελεστές για την καλύτερη Ελλάδα. Εμείς όλοι, τα σπίτια σας, η οικογένεια του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και όλη η Ελληνική κοινωνία, όλα τα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας. Σας είπα λοιπόν τις δύο παρατηρήσεις και σας εκφράζω ολόθερμες ευχές για την 28η Οκτωβρίου, για ευτυχία στα σπίτια σας και στο μεγάλο μας σπίτι που είναι η Αστυνομία και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Σας ευχαριστώ».

 

   

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις