Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200619-09-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών

19-09-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών

Στόχος η προαγωγή της οδικής ασφάλειας
 και της ποιότητας ζωής των πολιτών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυ ε.τ. κ. Κωστή Αιλιανού, πραγματοποιήθηκε σήμερα (19-9-2006) στις 10:30 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σίμος Σιμόπουλος.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Ταξίαρχος Αντώνιος Βιτωράκης, οι Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Συμμετείχαν ακόμη, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κα. Τσάγκα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και εκπρόσωπος του Ο.Σ.Ε.
 
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Ειδικότερα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
  •  Λεωφορειολωρίδες-λεωφορειογραμμές.
 Η αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων γίνεται από τις κατά τόπο Υπηρεσίες Τροχαίας, είτε με τη διάθεση τροχονόμων, είτε με τα ειδικά τεχνικά μέσα (φωτογραφικές μηχανές) που έχουν εγκατασταθεί σε πολλές από αυτές, με μέριμνα και ευθύνη του Ο.Α.Σ.Α.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δήλωσε ικανοποιημένος για την απόδοση των αστυνομικών ελέγχων και τόνισε ότι αυτό το κεκτημένο πρέπει να διατηρηθεί. Υποσχέθηκε δε, ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχουν διατεθεί υποστηρικτικά στις Υπηρεσίες της Τροχαίας άλλα 15 γερανοφόρα οχήματα.
  •  Έλεγχος οχημάτων για Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.
 Ως προς τον τεχνικό έλεγχο, δηλώθηκε ότι οι Υπηρεσίες Τροχαίας ενεργούν καθημερινούς ελέγχους για την ύπαρξη Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου στα οχήματα που υποχρεούνται να έχουν υποστεί τεχνική επιθεώρηση. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου ελέγχεται αν το όχημα έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο.
  •  Εφαρμογή νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών.
 Με πρόσφατο νόμο (3446/2006) ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στον έλεγχο κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, των οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως, των Κ.Τ.Ε.Ο. και των αδειών οδήγησης. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφαλή φόρτωση και η εφαρμογή ελέγχων για τις παραβάσεις των υπόχρεων και τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα για τους παραβάτες. 
  •  Μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (συμφωνία Α.D.R.).
 Όσον αφορά τον έλεγχο μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως αυτά ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία A.D.R., οι Υπηρεσίες Τροχαίας εξετάζουν το προς μεταφορά εμπόρευμα, τη δήλωση του αποστολέα και αν το υλικό και η συσκευασία πληρούν τους όρους για τη μεταφορά, το πιστοποιητικό έγκρισης A.D.R., τις προβλεπόμενες πορτοκαλί πινακίδες, το πιστοποιητικό σχετικής επαγγελματικής κατάρτισης, τα προβλεπόμενα παραστατικά μεταφοράς.
  •  Σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού της Τροχαίας.
 Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενο την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 3446/2006, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, καθώς και στις έδρες Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.
  •  Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.-PointSystem).
 Με την εξασφάλιση του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού, θα είναι δυνατή η άμεση (on-line) διασύνδεση μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών.
 
Ήδη από σήμερα (19-9-2006), τέθηκε σε άμεση (on-line) διασύνδεση η βάση δεδομένων των δύο Υπουργείων σε ό,τι αφορά την άμεση ενημέρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών ως προς την έκδοση των νέων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ως προς τα οχήματα για τα οποία έχει δηλωθεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες απώλεια ή κλοπή.

Αθήνα, 19/09/2006 

Τελευταίες Αναρτήσεις