Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200601-10-2006: Δελτίο τύπου για την τελετή παράδοσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας της Ι.Μ. Έλωνας, από τον Υπουργό...

01-10-2006: Δελτίο τύπου για την τελετή παράδοσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας της Ι.Μ. Έλωνας, από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 1-10-2006, η πανηγυρική τελετή παράδοσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας της Ιεράς Μονής Έλωνας από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Σεβασμιότατο κ.κ. Αλέξανδρο, μέσα σε βαθύ κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, παρουσία χιλιάδων πιστών.
 
Την πάνσεπτη Εικόνα μετέφεραν προς την Ιερά Μονή ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης.
 
Στη τελετή πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από της αρκαδικής καταγωγής Σεβασμιότατους Μητροπολίτες χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Σεβασμιότατος κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος προέβη στη βράβευση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αναστάσιου Δημοσχάκη και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου Υποστράτηγου Χρήστου Δρακόπουλο, με το Χρυσό Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων Τριπόλεως.
 
Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας κ.κ. Λυκουρέντζος Ανδρέας, Τατούλης Πέτρος, Ρέππας Δημήτριος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Νομάρχης Αρκαδίας, ο Δήμαρχος Λεωνιδίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμά Αρκαδίας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής του Νομού Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου γενικότερα.
 
Ο κ. Υπουργός παραδίδοντας την Ιερά Εικόνα είπε τα εξής:
 
 «Να σας παραδώσουμε την Πάνσεπτη και Αγία Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας. Ως Αστυνομία, ως πιστοί, ως ευλαβείς παραμένουμε αιώνιοι προσκυνητές της Χάριτός της. Σεβασμιότατε, στη συνείδηση του λαού και όλων ημών η Παναγία της Έλωνας είναι η Μάνα μας, είναι η Πλατυτέρα αγκαλιά, είναι η Σκέπη και το Καταφύγιο όλων μας. Σας την παραδίδουμε για να διανύσει άλλα χίλια χρόνια και εις τον αιώνα τον άπαντα από τη θέση της, από το βράχο της Έλωνας. Να διανύσει μία Εποπτεία για όλο τον κόσμο, να σκέπει όλον τον κόσμο και να ευλογεί όλους τους ανθρώπους τους προσφεύγοντες και μη σ΄αυτή. Ζητούμε την ευλογία και του Επισκόπου. Προσκυνούμε και παρακαλούμε την Ευλογία της Παναγίας της Έλωνας».
 
Ακολούθως ο κ.Αρχηγός στην ομιλία του τόνισε:
 
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, για την Ορθοδοξία, για την Εκκλησία, για την Ελληνική κοινωνία, για την τοπική κοινωνία, για την Ελληνική Αστυνομία».
 
«…γνωρίζουμε πόσο συγκλονίστηκαν και πόνεσαν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο…γιατί έχασαν το φύλακα και οδηγό τους, το συμπαραστάτη τους στις πιο δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους».
 
«…με τη βοήθεια του Θεού και της χάριτος της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, μετά από 38 ημέρες επίπονης και κοπιώδους προσπάθειας, βρέθηκε η Ιερή Εικόνα…αποκαλύφθηκε το πλήρωμα της αληθείας και η μαρτυρία της πίστεως».
 
«Για την Ελληνική Αστυνομία η ανεύρεση της Εικόνας…ήταν υποχρέωση και καθήκον, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την αποστολή της».
 
«Γιατί η Αστυνομία αγωνίζεται…για να υπηρετεί ηθικές αρχές και αξίες…».
 
«Γιατί οι Αστυνομικοί…δεν απολείπονται της πίστεως και της ελπίδας…γιατί οι ακατάλυτοι δεσμοί με το Θείο καθοδηγούν τα βήματα τους, γιατί η ισχυρή ενότητα των πνευματικών και ηθικών αξιών είναι η μεγαλύτερη πηγή δυνάμεως».
 
«Να επαναλάβω αυτό που λέει ο Υπουργός μας:…παν το γεγεννημένον εκ του Θεού νικά τον κόσμον και αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον η πίστις ημών».
 
«Ευχαριστώ θερμά για την προσωπική και υπηρεσιακή βράβευση με τον Χρυσό Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων Τριπόλεως. Αποτελεί εξαιρετική τιμή και τύχη. Οι ευχές, η ευλογία και η χάρις βρίσκει αποδέκτες όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και τις οικογένειες μας…».
 
Μετά το πέρας της πανηγυρικής τελετής παρατέθηκε γεύμα του Δημάρχου Λεωνιδίου προς τιμήν του κ. Υπουργού και κ. Αρχηγού, όπου τους απονεμήθηκαν αναμνηστική ευχαριστήρια πλακέτα από το Δήμαρχο Λεωνιδίου και αναμνηστικές εικόνες της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κοσμάς Αρκαδίας.
 
 
Στην αντιφώνησή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως είπε:
 
«…επιτρέψτε μου να θέσω στην ευλαβική σας θέση τρεις παρατηρήσεις… παρατήρηση πρώτη: έχω δικαιοδοσία για τον καθένα από εσάς. Προς τον Σεβασμιότατο, τη δικαιοδοσία του ευλαβή προσκυνητού. Προς τους Στρατηγούς και Επιτελείς μου γιατί εδώ είναι η ηγεσία εν πολλοίς…ως πολιτικός προϊστάμενος των Αξιωματικών. Για τους συναδέλφους πολιτικούς και μη, ασκών τη δικαιοδοσία του φίλου και παραστάτη.»
 
«Θέλω να σας καλέσω να σκεφτείτε…την ιστορικότητα της στιγμής. Έχει την εξής διάσταση…δε συντρέχει τέτοια Θεία σύμπτωση τόσο συχνά. Είμαστε ευλογημένοι απ΄ την Παναγία της Έλωνας για να συνέλθουμε σε αυτή τη συνεστίαση…μας κατέστησε αξίους. Μας έδωσε τη χάρη της. Μας έδωσε τη δύναμη να πράξουμε ότι πράξαμε, που σε τελική ανάλυση…αυτό είναι…είναι γεύμα αγάπης των Πρωτοχριστιανών. Ένα μυστήριο Θείας Ευχαριστίας κάνουμε…το αφιερώνω…με την ευχή ευλογίας στα σπίτια σας.»
 
«Δεύτερη παρατήρηση: Όπως λέμε στους διοικουμένους φεύγουμε από τη ρουτίνα πάμε στο υπεράνω στο επέκεινα…τότε λαμβάνει χώρα μία μετουσίωση…γινόμαστε ανώτεροι, καλύτεροι άνθρωποι εξαιτίας της ευλογίας της Παναγίας.  Θέλουμε να είμαστε πιστοί όπως λέει το…Σύνταγμά μας το Θρησκευτικό: 6 σημεία τάσσει και το 325 και το 381 (ενν. τις Οικονομικές Συνόδους της Νίκαιας της Βιθυνίας και της Κωνσταντινουπόλεως αντίστοιχα)…τα τρία πρώτα είναι τα στοιχεία του Θεού (Πατρός, Υιού και Αγιου Πνεύματος) και τα άλλα τρία η Εκκλησία και η Βάπτιση, η Ζωή Αιώνιος και η Ανάσταση των Νεκρών. Αυτά συντίθενται σήμερα εδώ…φεύγουμε από τη ρουτίνα…φεύγουμε από την επιτέλεση του καθήκοντος και μετατιθέμεθα σε άλλες σφαίρες…και η τρίτη παρατήρηση είναι προς τους κατοίκους Λεωνιδίου (Δήμαρχε Δημήτριε Τσιγκούνη)…κλαίγανε γιατί επανήλθε η Παναγία τους, η Παναγία μας, την επαναφέραμε, την επανεγκαταστήσαμε στο θρόνο της. Αυτά τα δάκρυα δε τα ξεχάσω ποτέ, των απλών ανθρώπων του Λεωνιδίου και των προσκυνητών στο δρόμο. Είναι η αποζημίωση για όσους κόπους κάναμε όχι μόνο στην επιχείρηση αλλά και στη ζωή μας. Η πίστη μας τώρα γίνεται αφιερωματική προς τους απλούς πιστούς οι οποίοι αποτελούν «Βασίλειον Ιεράτευμα». Είναι μαχητές ζωής και αξιών. Θέλω να σας πω ένα μυστικό…ο Δημήτρης Τσιγκούνης ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και εγώ είμαστε «αρχαίοι συνοδοιπόροι»…έχουμε κάνει…περιοδείες εδώ στην Πελοπόννησο. Και σας λέω το μυστικό: «πες του Τσιγκούνη να μην κλαίει και συ να βρεις την εικόνα!»
 
 

 

 
 

Φωτογράφος Α.Π.Ε./Νικήτας Κώτσιαρης

     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 01/10/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις