Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούλιος 200624-07-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

24-07-2006: Συμμετοχή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, 24-7-06)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 24/07/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συμμετείχε σήμερα (24-7-2006) στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

 

Κατά τη Σύνοδο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση, τα σχέδια και τις πολιτικές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών θεμάτων. Συζητήθηκε επίσης, η κατάσταση στον Λίβανο και τα ανθρωπιστικά θέματα που γεννώνται από τις μετακινήσεις των προσφύγων.

 

Ως προς τη μετανάστευση, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παρατήρησε ότι η Ελλάδα στο Ανατολικό Αιγαίο αντιμετωπίζει 500 λαθρομετανάστες κάθε βδομάδα και επιθυμεί την ευρωπαϊκή προσοχή. Χαρακτηριστικά, ο κ. Υπουργός είπε: «Εμείς στην Ελλάδα στο Ανατολικό Αιγαίο, δεχόμαστε ή αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν τους υποδεχόμαστε- θέλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές επανεισδοχής που δεν είναι πολύ ευδόκιμες- 500 λαθρομετανάστες κάθε εβδομάδα!.

 

Ζητώ την προσοχή σας ότι καλώς σημάναμε ευρωπαϊκό συναγερμό για τους 500 λαθρομετανάστες στις Καναρίους Νήσους. Ας κρατήσουμε στην προσοχή μας ότι δέχεται η Ελλάς από την Τουρκία στο Αιγαίο 500 λαθρομετανάστες κάθε εβδομάδα!».  

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η Ελλάς δέχεται πλοία με 51 λαθρομετανάστες κάθε δεύτερη νύχτα. Δεν είναι της Ελλάδος [….]. Είναι της Ευρώπης ζήτημα, διότι είτε μέσω του Schengen, είτε με άλλους τρόπους θα καταλήξουν και στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, που δεν είναι στη γραμμή των πρόσω, από πλευράς συνόρων».

 

Ο κ. Υπουργός σημείωσε επίσης με έμφαση ότι: «[…] Έχουμε συνολικά δεχθεί αναγκαστικά πάνω από ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό είναι ποσοστό πάνω από 10% σε σχέση με την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδος του 1990 […]. Προτείνω […] το σχέδιο δράσης του Αντιπροέδρου Frattini όσον αφορά τη ροή των λαθρομεταναστών από την Αφρική να στηριχθεί πάση θυσία με τους ενδιάμεσους σταθμούς, δηλαδή τη γραμμή των πρόσω της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιταλίας…Η Ελλάδα από αυτή τη στιγμή δια της δηλώσεώς μου διαθέτει ένα ή δύο σκάφη, εύχομαι να εισφέρει κάτι και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιπολία στο Ανατολικό Αιγαίο […]».

 

Όλες οι παρατηρήσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως για το θέμα της μετανάστευσης παρατίθενται κατωτέρω:

 

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Προεδρίας σας και να σημειώσω ότι θα συμπαρασταθούμε εμείς όλοι και η Ελλάδα ιδιαίτερα, γι’ αυτή την επιτυχημένη Προεδρία με την μεγάλη συνάντηση στο Τάμπερε, που θα έχουμε το κλείσιμο του πρώτου ιστορικού κύκλου για την Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια και την Ελευθερία στην Ευρώπη και τη χάραξη των νέων προοπτικών.

Θα είμαι σύντομος στην εισήγησή μου για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη και θα είμαι σύντομος γιατί όλες οι προηγούμενες αναλύσεις με εκφράζουν απόλυτα , εμφαντικά, της Μάλτας και του κυρίου Amato της Ιταλίας.

Θέλω να εισφέρω στη συζήτηση τρεις παρατηρήσεις:

Παρατήρηση πρώτη.

Εμείς στην Ελλάδα στο Ανατολικό Αιγαίο, δεχόμαστε ή αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν τους υποδεχόμαστε- θέλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές επανεισδοχής που δεν είναι πολύ ευδόκιμες- 500 λαθρομετανάστες κάθε εβδομάδα.

Ζητώ την προσοχή σας ότι καλώς σημάναμε συναγερμό για τους 500 λαθρομετανάστες, Ευρωπαϊκό συναγερμό στις Καναρίους Νήσους. Ας κρατήσουμε στην προσοχή μας ότι δέχεται η Ελλάς από την Τουρκία στο Αιγαίο 500 λαθρομετανάστες κάθε εβδομάδα.

Παρατήρηση δεύτερη.

Ο κ. FRATTINI ανεφέρθη πολύ σωστά σαν βήμα προς εκτίμηση στο πλοίο με τους 51 λαθρομετανάστες. Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Συμβούλιο των συναδέλφων μου ότι η Ελλάς δέχεται πλοία με 51 λαθρομετανάστες κάθε 2η νύχτα. Δεν είναι της Ελλάδος, αυτό περιλαμβάνεται στις αναλύσεις όλων των συναδέλφων, είναι της Ευρώπης ζήτημα, διότι είτε μέσω του Schengen, είτε με άλλους τρόπους θα καταλήξουν και στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, που δεν είναι στη γραμμή των πρόσω, από πλευράς συνόρων.

Η τρίτη και τελευταία παρατήρησή μου επί των αριθμών λέει ότι έχουμε συνολικά δεχτεί αναγκαστικά πάνω από ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες τα τελευταία δέκα(10) χρόνια. Αυτό είναι ποσοστό πάνω από 10% , σε σχέση με την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδος του 1990.

Προτείνω κύριοι Συνάδελφοι το Σχέδιο Δράσης του Αντιπροέδρου FRATTINI όσον αφορά τη ροή των λαθρομεταναστών από την Αφρική να στηριχθεί πάση θυσία με τους ενδιάμεσους σταθμούς, δηλαδή τη γραμμή των πρόσω της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιταλίας.

Την ξέρουμε τη ροή αυτή, αυτό το ίδιο Σχέδιο να εφαρμοστεί και στο Ανατολικό Αιγαίο, Τουρκία-Αιγαίο-Ελλάδα και παραπέρα από την Ελλάδα στη Μέση Ευρώπη.

Η πρόταση της Πορτογαλίας με εμπνέει πάρα πολύ. Είναι η εισφορά της Πορτογαλίας για την περιοχή τη θαλάσσια, την υιοθετώ για την εφαρμογή της στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα από αυτή τη στιγμή δια της δηλώσεώς μου διαθέτει ένα ή δύο σκάφη, εύχομαι να εισφέρει κάτι και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιπολία στο Ανατολικό Αιγαίο.

Είναι μια πολύ σοβαρή ροή, η οποία έχει τους αριθμούς που σας είπα, 500 κάθε εβδομάδα και, το χρησιμοποιώ για το συγκριτικό στοιχείο σύμφωνα με την εισήγηση του Franco, 51 κάθε δεύτερη νύχτα με τα πλοία. Είναι ένα έργο το οποίο εμείς το αναλαμβάνουμε αγογγύστως αλλά θέλουμε την Ευρωπαϊκή συνδρομή.

Εννοείται Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ότι με την επιμέρους μοναχική εθνική δράση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Πρέπει να χαράξουμε το ταχύτερο κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση.

Οι συνάδελφοι των Χωρών υποδοχής μεταναστών είναι πολύ συστηματικοί και οι τυχεροί της Ιστορίας, διότι εδέχθησαν νομίμως μετανάστες με ένα πρόγραμμα προσκλήσεως. Τώρα έχουμε καταστάσεις αλληλοδιάδοχες, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της μιας διαστάσεως μετανάστευσης που είναι η λαθρομετανάστευση.

Καταλήγω με το να υπενθυμίσω ότι η λαθρομετανάστευση απασχολεί σε μας και στις Χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πολλή αστυνομική ενέργεια και για την απόκρουση της εισδοχής και για τη συνέχεια του βίου. Διότι εμείς τους υποδεχόμαστε λόγω του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ανθρωπισμού μας αλλά πολύ συχνά ολισθαίνουν στην παράπλευρη εγκληματικότητα και είναι πρόσθετο φορτίο εγκληματικότητας μέσα στις κοινωνίες μας.

Τώρα καιρός για δράση με την Προεδρία της Φιλανδίας και με την υποστήριξη της Κομισιόν και της FRONTEX.

Σας ευχαριστώ.

  
Φωτογραφίες υπάρχουν και στην Ιστοσελίδα του Α.Π.Ε.(
www.ana.gr)

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις