Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούλιος 200621-07-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Επικρατείας, Εσωτερικών και Χωροταξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

21-07-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Επικρατείας, Εσωτερικών και Χωροταξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 21/7/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα (21-7-2006), ώρα 12:00, στο Γραφείο του, με τον Υπουργό Επικρατείας, Εσωτερικών και Χωροταξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Nicolas Sarkozy.

Στη συνάντηση παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Bruno Delay, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Εθνικής Αστυνομίας κ. Michel Gaudin, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και ειδικότερα της αστυνομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τη συναντίληψη των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα διατήρησης της εσωτερικής ασφάλειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Εσωτερικών και Χωροταξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Nicolas Sarkozy αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση των κρισίμων περιστατικών που έλαβαν χώρα για είκοσι επτά (27) ημέρες στη Γαλλία, κατά τον παρελθόντα Δεκέμβριο, τα οποία η Γαλλική Αστυνομία υπό τις κατευθύνσεις του διεξήλθε χωρίς τραυματισμούς ή απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συνεχάρη τον ομόλογό του Υπουργό για την ψυχραιμία που επέδειξε στα κρίσιμα περιστατικά και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα ως Ελληνική Αστυνομία. Είναι το πλεονέκτημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε σοβαρή εμπειρία. Διδαχθήκαμε δύο χρόνια πριν από το 2004 και κρατάμε αυτή τη γνώση σε φρεσκάδα από το 2004 μέχρι σήμερα. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2004 ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 2001, δηλαδή την 11η Σεπτεμβρίου. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος, ο δυτικός κόσμος, εμείς δίναμε εξετάσεις…και περάσαμε επιτυχώς! Συνεργαστήκαμε με Βαρκελώνη, Ατλάντα, Σίδνεϋ, είχαμε και με τη Γαλλία λαμπρή συνεργασία και με την Αγγλία…συλλογική, συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση».
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση για ενισχυμένη διμερή αστυνομική συνεργασία στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και ειδικότερα στους ακόλουθους τομείς:

  • Ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
  • Καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης και αστυνόμευσης των συνόρων.
  • Εμπορίας ναρκωτικών.
  • Εμπορίας ανθρώπων.
  • Τρομοκρατίας και ακραίων μορφών βίας.
  • Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
  • Συνεργασίας των Αξιωματικών-Συνδέσμων.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για την οργανωμένη εγκληματικότητα, στην εκπόνηση κοινών αναλύσεων, στο πλαίσιο της Σύμβασης Εφαρμογής των Συμφωνιών Σένγκεν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή να δεχθούμε τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Nicolas Sarkozy σε μια επίσκεψη συνεργασίας. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα σύγχρονα προβλήματα κοινής αρμοδιότητας, για το πώς θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρέτηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Μας απησχόλησαν και υπογράψαμε και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας για τα θέματα σύγχρονων απειλών, όπως είναι της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, του trafficking –της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπινων οντοτήτων-, επίσης όπλων και ανθρωπίνων μελών. Είμαι εντυπωσιασμένος από την πρακτικότητα της σκέψης του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας του κ. Nicolas Sarkozy. Μια πρακτικότητα η οποία εγγυάται αποτελεσματικότητα στον τομέα του Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών, για την υπηρέτηση της δημοκρατίας και των πολιτών. Κατοχυρώνοντας πάντοτε τις γραμμές της ανοιχτής κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Έπειτα, ο Υπουργός Επικρατείας, Εσωτερικών και Χωροταξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών δυνάμεων και μίλησε για τη συνεργασία για την οποία πρόκειται να αναπτυχθεί. 

Κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν οι ομόλογοι Υπουργοί

        

Φωτογραφίες υπάρχουν επίσης στην ιστοσελίδα του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις