Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200616-08-2006: Επιστολή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα...

16-08-2006: Επιστολή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως προσκαλεί τους φορείς σε ευρεία σύσκεψη τον Σεπτέμβριο για συζήτηση του θέματος 

Αθήνα, 16/8/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας απέστειλε επιστολή σχετικά με το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας προς τη Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Κ.Κ.Ε., τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, το ΛΑ.Ο.Σ., τον Δήμαρχο Αθηναίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ), την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), καθώς και τους Υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κ. Σπύρο Χαλβατζή και κ. Αλέξανδρο Τσίπρα.

Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Από μακρού χρόνου η πρωτεύουσα και οι κάτοικοί της ταλανίζονται από συχνές, σχεδόν καθημερινές, διαδηλώσεις μικρού ή μεγάλου αριθμού ατόμων. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων αυτών (συγκεντρώσεων και πορειών) είναι η έντονη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Και τούτο διότι το σύνηθες είναι να καταλαμβάνεται ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος, να διακόπτεται η κυκλοφορία και να προκαλείται κομφούζιο και «έμφραγμα» στην κυκλοφορία και κίνηση πεζών και οχημάτων, όχι μόνον στο κέντρο της πόλεως αλλά και έξω από αυτό.

Εύλογο τυγχάνει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί οξύτατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της και στους πολίτες ατομικά, εφόσον παρεμποδίζονται στην ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της διαμαρτυρίας του πολίτη καθώς και του να συναθροίζεται και να διαδηλώνει ασφαλώς είναι και πρέπει να είναι σεβαστό. Εξίσου όμως σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα και να μην παρεμποδίζεται στην ελεύθερη άσκηση των ειρηνικών δραστηριοτήτων του. Να μην παρακωλύεται στην καθημερινότητα του.

Η κοινωνία της Αθήνας καθώς και οι επισκέπτες της έχουν κουραστεί και υποφέρει πολύ από την κατάσταση αυτή. Μας περιέρχονται όλο και περισσότερα μηνύματα διαμαρτυρίας για αυτή την εικόνα της σε ακινησία πόλεως. Έχω λάβει σχετικές επιστολές από τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθηνών και από εκατοντάδες πολιτών. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πολιτών για θεραπεία της κατάστασης κατέστησε ήδη το ζήτημα αυτό ένα από τα θέματα του προεκλογικού διαλόγου. Βουλευτές εκφράζουν, με ερωτήσεις στην Βουλή, έντονα την δυσφορία τους στην κινητοποίηση μικρών ομάδων που δημιουργούν «έμφραγμα» στο κέντρο της πρωτεύουσας. Aρθρα επωνύμων δημοσιογράφων καυτηριάζουν αυτή την τόσο προβληματική κατάσταση της καθημερινότητάς μας. Η κοινωνία των πολιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Το Υ.Δ.Τ. δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής. Έχει την υποχρέωση να μεριμνά για το σύνολο των πολιτών που θέλουν η οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα να πραγματοποιείται ομαλά και ακώλυτα.

Ήδη, με συνέντευξή μου στις 26/6/2006 είχα προβεί σε δημόσια πρόταση-πρόσκληση σε όλους τους φορείς, στα κόμματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εξετάσουν το θέμα να μην κλείνουν οι δρόμοι, να μην διακόπτεται η κυκλοφορία από μια μικρή διαδήλωση, να μην ταλαιπωρείται η πόλη και οι πολίτες. Είχα ζητήσει τότε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Μέσα στο πνεύμα αυτό προτίθεμαι να σας προσκαλέσω σε ευρεία σύσκεψη περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναζητήσουμε όλοι από κοινού τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πρώτη εκτίμηση από πλευράς μου και η συνακόλουθη λύση είναι αυτή του αυτονόητου: οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς να κλείνει όλος ο δρόμος και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

Σας αποστέλλω από τώρα την επιστολή μου αυτή, για να προετοιμαστούμε όλοι εγκαίρως, ώστε στο τέλος του μήνα να συναντηθούμε σε κοινή σύσκεψη και να χαράξουμε την δέουσα πολιτική σε συμφωνία.

Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και η ακώλυτη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.

Σε εύθετο χρόνο θα σας ενημερώσω για τον τόπο και την ακριβή ημερομηνία και ώρα της συσκέψεως αυτής.»
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις