Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούλιος 200612-07-2006: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

12-07-2006: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 12/07/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (12-07-2006) στις 11:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν: Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΜΑ.Θ. κ. Λουκάς Ανανίκας, , ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Ανδραβίζος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος.     
 
Το μνημόνιο αυτό, είναι αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου για ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
 
Περιλαμβάνει βασικές αρχές και κατευθύνσεις, ενώ περιγράφει τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στην καθημερινότητά τους.
 
Ενδεικτικά στο μνημόνιο προβλέπεται:
 
  • Ο ορισμός υπηρεσιακών συνδέσμων μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας (σε επίπεδο Γ.Α.Δ.Θ.) και Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη δρομολόγηση λύσεων σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Η χαρτογράφηση των προβλημάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και των αιτίων που τα δημιουργούν.
  • Η συνεργασία των επιχειρησιακών κέντρων της Γ.Α.Δ.Θ. και της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Ο κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων αλλά και διάθεσης πόρων.
  • Η συνεργασία των Διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας, Υπηρεσιών Τροχαίας, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας και των Προϊσταμένων κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Η συνεργασία και κοινή δράση στις γειτονιές.
  • Η εκπαίδευση Δημοτικών Αστυνομικών σε θέματα Αστυνομίας, Τάξης, Τροχαίας από αρμόδιους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

  • Η κοινή δράση σε θέματα όπως:
o       Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
o       Αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών
o       Αντιμετώπιση παραεμπορίου γενικά αλλά και ειδικά σε χώρους λαϊκών αγορών, παζαριών κ.λ.π.
o       Αντιμετώπιση παράνομων σταθμεύσεων, ιδιαίτερα σε οδούς από τις οποίες διέρχονται λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ., αστυνόμευση πεζόδρομων.
o       Αντιμετώπιση μικροεγκληματικότητας, επαιτείας κ.λ.π.
 
Ενδεικτικά για τα θέματα αυτά, προβλέπεται ότι:
 
o       Πριν από μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας, όπου θα καθορίζονται τα ειδικότερα μέτρα που θα λαμβάνονται, οι ρόλοι και οι δράσεις.
o       Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου σε ευαίσθητες περιοχές (ιστορικό κέντρο της πόλεως, λαϊκές αγορές, παζάρια κ.λ.π.) θα πραγματοποιούνται από κοινού έλεγχοι (συγκρότηση μεικτών συνεργείων).
o       Για την άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας στις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας για συνδρομή, θα τοποθετηθεί τετραψήφιος αριθμός στο Κέντρο της Αμέσου Δράσεως, στο οποίο θα καλεί αποκλειστικά το Κέντρο Δημοτικής Αστυνομίας. Ανάλογος αριθμός για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία θα τοποθετηθεί και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας.
 
Για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται μια φορά το δίμηνο συνάντηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης μεταξύ των ορισθέντων υπηρεσιακών συνδέσμων και των εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Αστυνομίας.
 
Οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό την ανάλυση των προβλημάτων, την εκτίμηση της συνεργασίας και της δραστηριότητας με βάση τις ειδικότερες αρμοδιότητές τους, την υποβολή προτάσεων και την αναθεώρηση στόχων και δράσεων.
 
Με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσαν:
 
Υπουργός Δομοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας: «…Χαιρετίζω σ’ αυτή την συγκροτούμενη διοικητική πολιτική ενότητα. Ο δήμαρχος καλός μου φίλος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκάλυψε το θέμα με τον ορθολογισμό του και την ειλικρινή διάθεση… Είμαστε φίλοι… εγώ ο Υπουργός της Κυβέρνησης …με τον συνάδελφό μου…μήπως έτσι όμως κλονίζεται η αντικειμενικότητά μου; κλονίζεται η ειλικρίνεια και η αξία της πράξεως της Κυβερνήσεως να έλθει εδώ να δηλώσει θαρετά και να υπογράψει μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως με τον Δήμαρχο της πόλεως του Αγίου Δημητρίου δηλαδή της Θεσσαλονίκης μας; Δεν κλονίζεται ουδέ κατά κεραίαν!
Έρχομαι εδώ για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας που είναι η συμπύκνωση μιας δέσμευσης. Ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπηρετήσουμε τους Θεσσαλονικείς πολίτες στον ευαίσθητο τομέα της αστυνόμευσης . Συγχαίρω τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη και το Επιτελείο μας ότι οργάνωσε αυτόν τον τομέα της συνεργασίας και σήμερα υπογράφουμε το 3ο μνημόνιο (Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη)… Ακολούθησε και την αναδιάρθρωση την αστυνομική….Εξουσιοδοτήσαμε τους Αστυνομικούς Διευθυντές των Περιφερειών να υπογράψουν ανάλογα πρωτόκολλα συνεργασίας με τους Δήμους των Περιφερειών, όπου υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Το νόημα είναι ότι αυξάνουμε την αστυνομική ισχύ. Επιτυγχάνουμε αυτές τις προτεραιότητες στην ενημέρωση, στη σχεδίαση και στην αλληλοϋποστήριξη. Μπορεί να είναι κατά βάση οφειλόμενη υποστήριξη από την Αστυνομία, το αναλαμβάνουμε, θεωρούμε ότι είναι ‘’λειτουργικό προαπαιτούμενο’’ να συμπαριστάμεθα στη Δημοτική Αστυνομία, που την εκπαιδεύσαμε. …Θα οργανώνουμε την αλληλοενημέρωση στο άριστο δυνατό βαθμό. Έτσι Εξοικονομούμε δυνάμεις. 
Σας μεταφέρω από το ΜΠΟΥΣΙΝΤΟ (ενν. το βιβλίο που συνέγραψε ΜΠΟΥΣΙΝΤΟ: ο κώδικας των Σαμουράϊ) ότι στην τελετουργία του τσαγιού…υπάρχει μια ακρίβεια κινήσεων ….από τη μια σειρά απείρων κινητικών λύσεων μια είναι η άριστη λύση την οποία επιλέγει…και την τηρεί με ευλάβεια…γιατί πιστεύουν ότι σ’ αυτή την άριστη λύση, υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια, οικονομία δυνάμεων και η μέγιστη αποτελεσματικότητα!…Το ίδιο και σε μας, με το συντονισμό που ηθικά, διοικητικά και πολιτικά αρθρώνεται με το μνημόνιο συνεργασίας, θέλουμε να επιτύχουμε, την συσσώρευση ενέργειας, την οικονομία δυνάμεων και τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Και αυτός ο ‘’νόμος’’ είναι ο νόμος του πανάρχαιου και του σύγχρονου management….
Η σύγχρονη Διοίκηση είναι άσκηση συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ (συνεργαζομένων) προσώπων …
Ο ορισμός της συνεργασίας που επιδιώκουμε σε Αστυνομικό επίπεδο με το Δήμο, με τη Θεσσαλονίκη…επιδιώκει να λύσει να δώσει απαντήσεις σε απαιτήσεις υπαρκτές. Να συνεργάζεται το Κέντρο, δηλαδή η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη (γεωγραφική απαίτηση και λύση). Στην προκειμένη περίπτωση να συνεργάζεται ο Υπουργός με το Δήμαρχο. Ο Αρχηγός με τον Δήμαρχο. ..
Αυτό θα κάνουμε σε όλες τις Διευθύνσεις της Ελλάδος….Αυτό το ‘’πολιτικό σχεδίασμα’’ είναι αφιερωμένο στο λαό της Θεσσαλονίκης…Οι πολίτες μας είναι νομοταγείς και φιλόνομοι! Είμαστε υπερήφανοι για τους πολίτες… Έχουμε υποχρέωση ως Αστυνομία και την αναλαμβάνουμε να συνεργασθούμε με την Δημοτική Αστυνομία για να κατοχυρώσουμε αυτό το ηθικό και πολιτικό και διοικητικό κεκτημένο που λέγεται Φιλόνομο του Πολίτη. Ο χαρακτήρας του Έλληνα πολίτη.
Μπορούμε να απευθυνθούμε από δω στο Θεσσαλονικέα και να του πούμε : Είμαστε εδώ δίπλα σου!…και σε τιμούμε με την αστυνομική υποστήριξη που σου παρέχουμε! Το θεωρούμε χρέος μας!…
Είμαστε παρόντες για να εξακτινώσουμε σ’ όλα τα Βαλκάνια μια πρόταση δημοκρατικής νομιμότητας…ότι οφείλουμε (όλα τα Βαλκάνια), από τον Ίστρο (δηλ. τον Δούναβη) και κάτω να τα καταστήσουμε μια όαση ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ενότητα…όταν τα κατοχυρώσουμε ως όαση ειρήνης και ασφάλειας, η ευρύτερη περιοχή παίρνει και οικονομικό πλεονέκτημα! Δεν μπορείς σε άναρχο ή αναστυνόμευτο τοπίο να έχεις οικονομική ανάπτυξη!…
Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τη δημοκρατική νομιμότητα…να υπηρετήσουμε τον πολίτη και να συγκρουόμαστε με το έκνομο…
Προτεραιότητες: Είμαστε ασυνθηκολόγητοι και χωρίς ανοχή στη διακίνηση των ναρκωτικών…ο χρήστης είναι θύμα και ασθενής και έτσι τον βλέπουμε. Ο έμπορος είναι ο μέγας κακούργος. Θέλουμε να τον εξουδετερώσουμε έξω από τα σύνορά μας, οργανώνοντας την διασυνοριακή άμυνα και έξω από την κοινωνία μας!…
Προτεραιότητες:Οι ασύμμετρες απειλές…είμαστε υπερήφανοι που κρατάμε τη Χώρα έξω από αυτό το σοβαρό πρόβλημα …και της εισαγόμενης τρομοκρατίας.
Επιδιώκουμε το καλύτερο και περισσότερο, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
Προχωρούμε στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Αναδιάρθρωση σημαίνει πολλά Αστυνομικά Τμήματα και ισάριθμα Τμήματα Ασφαλείας…Τμήματα Ναρκωτικών, Τροχαίας στους Εθνικούς Δρόμους. Παρουσία του ένστολου αστυνομικού και του δημοτικού αστυνομικού …στα πολυσύχναστα μέρη, πεζές περιπολίες, στα σοκάκια ευέλικτα δίκυκλα, στις πλατείες κινητούς αστυνομικούς σταθμούς….
Όλα αυτά τα στηρίζουμε με την ανάλογη ενίσχυση σε προσωπικό.
Είσαστε ‘’βιγλάτορες’’ για όλο τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Χώρο!…κοιτάμε προς τη Θεσσαλονίκη ως χώρο αναζωογόνησης του Ελληνισμού…».
 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος απευθυνόμενος στον Υπουργό Δημ. Τάξεως είπε: «έχετε την τύχη να περιβάλλεστε από αξιότατα στελέχη της ΕΛ-ΑΣ, στελέχη εδώ στη Βόρειο Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη…με τους οποίους έχουμε εξαιρετική συνεργασία…έτσι ώστε πράγματι σήμερα η Θεσσαλονίκη να μην έχει ιδιαίτερα προβλήματα….Η πόλη μας μετά την 20ή Αυγούστου με τα έργα συν την ΔΕΘ χρειάζεται σχεδιασμό συγκεκριμένο και χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και την ηγεσία ότι ήδη έχει εκπονηθεί ο σχεδιασμός και θα αρχίσει να λειτουργεί και να εφαρμόζεται.
         Χρειάζεται σχεδιασμός και δύναμη.
         Ο Αστυνομικός αντιμετωπίζεται σήμερα με ιδιαίτερα αισθήματα φιλίας από την κοινωνία. Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται ασφάλεια. Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θέλει την πολιτική ασφάλειας.
         Υπογράφουμε το μνημόνιο συνεργασίας και θεσμικά κατοχυρώνεται η συνεργασία σε πολλά επίπεδα, όπως: ‘’αλληλοενημέρωση’’, ‘’κοινός σχεδιασμός ενεργειών’’, αλληλοβοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης και συνδρομή των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας’’».
 
Φωτογραφίες βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Α.Π.Ε.
 
 
 
   
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

a.JPG
b.jpg

c.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις