Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200630-06-2006: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή την 30/6/2006

30-06-2006: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή την 30/6/2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 30/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας απάντησε σήμερα (30-6-2006), στην επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Απόστολου Κακλαμάνη, σχετικά με τη σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη αυτών που δημιουργούν επεισόδια σε δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
 
Ο κ. Υπουργός στην απάντησή του τόνισε:
 
[…] «Το πρώτο, αφορά το «παράπονο» που διατύπωσα δημόσια. (σ.τ.γ αναφερόμενος στην μη λήψη δικαστικών μέτρων κράτησης για προσαγωμένους δράστες εγκλημάτων). Το διατύπωσα δημόσια το παράπονο. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Είναι επί δεδομένων στοιχείων…».
 
»Στις 27 Μαΐου γίνεται ένοπλη ληστεία στα Κάτω Πατήσια. Στις 6 Ιουνίου
΄΄ συλλαμβάνεται ΄΄ το αποτύπωμα του δράστη σε μοτοσικλέτα. Στις 7 Ιουνίου ταυτοποιείται το αποτύπωμα. Στις 8 Ιουνίου έχουμε ένταλμα συλλήψεως και προσαγωγή του δράστη. Αφήνεται ελεύθερος και στις 9 Ιουνίου μετέχει στο επεισόδιο με τραυματισμούς αστυνομικών, δηλαδή ληστεία τραπέζης στη Eurobank, πάλι στην ίδια περιοχή. Αυτό είναι ένα, το οποίο εγώ, σαν Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, σαν πολίτης, σαν παρατηρητής, δεν σχολιάζω…»
 
»Εγώ χαίρω, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να λογοδοτήσω ειδικώς … για την περίπτωση των επεισοδίων στις 8 Ιουνίου, όπου είχαμε τη δικάσιμο της 21ης . Στις 21 Ιουνίου ανεβλήθη η εκδίκαση, λόγω μη προελεύσεως των τεσσάρων μαρτύρων αστυνομικών. Οι δύο κληθέντες, παρά το γεγονός ότι δεν κλητεύθηκαν σύννομα, δεν έχει σημασία, εμφανίστηκαν στις 21 Ιουνίου, ενώπιον του δικαστηρίου, πλήν όμως, κατά την εκφώνηση δεν άκουσαν τα ονόματά τους, λόγω του μεγάλου θορύβου που επικρατούσε. Διατάχθηκε από την υπηρεσία τους πειθαρχικός έλεγχος…».
 
»Επί των καταγγελιών της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για την πράξη βίας σε βάρος της δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ, ανακοινώνω στο Σώμα και στον ερωτώντα συνάδελφο, στον κύριο Πρόεδρο, ότι Αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος ήδη μετεκινήθη, ενώ διέταξα και ένορκη διοικητική εξέταση για τη
διερεύνηση εις βάθος του πώς έχασε τον έλεγχο ο Αξιωματικός – γι΄αυτό και μετεκινήθη – των ανδρών του και πώς έγινε αυτό το ατυχές περιστατικό…».
 
«…σεβόμαστε τους φοιτητές, σεβόμαστε τη διαδήλωση, σεβόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα…».
 
»Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι μεθοδικά, με σοβαρότητα, με σύστημα θέλω αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι να καθίσουν στο ειδώλιο του κατηγορούμενου, να δεχθούν τα προβλεπόμενα από το Νόμο και τη δικαιοσύνη για τις έκνομες πράξεις τους…».
 
»Η αξία της ερωτήσεώς σας είναι ότι όλοι συνεννοούμεθα και συμφωνούμε, συνομολογούμε την ανάγκη να απαλλαγούμε από το άγος των γνωστών αγνώστων και εκεί κινούμαι και εγώ…».
 
«Η Αστυνομία αναλαμβάνει τις ευθύνες της υπό τη δική μου πολιτική εποπτεία».
 
»… στηρίζουμε, ενισχύουμε, σεβόμαστε, συμπαραστάμεθα στη διαδήλωση των φοιτητών τόσο καθαρά, γιατί θα ήταν φυσική, πολιτική και συνταγματική παραδοξολογία να είμαστε αντίθετοι».
 
»…Από εκεί και πέρα το πώς νοθεύεται το παιχνίδι από τους γνωστούς αγνώστους, από τους κουκουλοφόρους. Και θέλω τώρα να μετατεθούμε στη θέση των δυνάμεων της τάξεως. Και σας λέω: στέκομαι αλληλέγγυος, όχι για να κάνουν βιαιοπραγίες…»
 
»Εμφιλοχωρούν μέσα στο σώμα… αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι και περιάγεται η αστυνομία σε αδυναμία τοις πράγμασι να διαλύσει τη διαδήλωση, να παρέμβει μέσα. Είναι κλασικές τακτικές κινήσεις…».
 
»Χρησιμοποιώ λέξεις συμπαραστάσεως προς της αστυνομία…Βεβαίως, το λέω καμιά φορά ρητορικά, για να φύγουμε από την γλωσσική ανυδρία και ξηρασία και παίζουν εις βάρος μου λοιδορούντες με. Δεν είναι αυτό το θέμα».
 
Θέλω να πω συγκεκριμένα ότι μου είπαν: « Δεν είμαστε Σώμα που επενόησε η πολιτεία, να δερόμεθα, να φλεγόμεθα και να λοιδορούμεθα ».
 
»Και σας λέω περαιτέρω ότι δεν συλλαμβάνονται οι αθώοι. Συλλαμβάνονται συνήθως φορτωμένοι με τα σακίδιά τους. Αυτό είναι το δικονομικό κενό της αποδείξεως. Δεν συλλαμβάνονται οι αθώοι. Σας διαβεβαιώ περί αυτού».
 
»Το μόνο που ζητώ, είναι να αντιληφθούμε όλοι μας τις συνθήκες της μάχης. Σας παρακαλώ κατανοήστε το, διότι εμείς δρούμε, δηλαδή εγώ δίνω οδηγίες γι’ αυτοσυγκράτηση, για σύνεση, για σοβαρότητα, για ευαισθησία, αλλά δεν μπορώ να δώσω, όταν φλέγονται από τη μολότοφ, οδηγίες ακινησίας».
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις