Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200626-06-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών και στρατηγικές αντιμετώπισής του από την Ελληνική...

26-06-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών και στρατηγικές αντιμετώπισής του από την Ελληνική Αστυνομία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου)
 
Σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα (26-6-06) από ώρες 08:30 έως 12:30 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών και στρατηγικές αντιμετώπισής του από την Ελληνική Αστυνομία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου).
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, οι Γενικοί Επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγοι Γεώργιος Ανδραβίζος και Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών όλης της Χώρας.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, χαιρετώντας τη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «[…] Σας συγχαίρω γι΄ αυτή τη συνάντηση των Αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών, των Υποδιευθυντών των Υποδιευθύνσεων και των Διευθυντών των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών από όλη τη Χώρα […]. Η συνάντησή μας έχει ένα διπλό μήνυμα […] είναι το ουσιαστικό, το υπηρεσιακό, να ανταλλάξετε απόψεις […]. Και το δεύτερο, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ασυνθηκολόγητη, αδιαπραγμάτευτη στο κεφάλαιο της μάχης κατά των ναρκωτικών. Δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο […].
 
»Ασφαλώς έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι εμείς διαχειριζόμαστε έναν από τους τέσσερις κύκλους […]. Αστυνομική πρόληψη και καταστολή. Οι άλλοι κύκλοι είναι ο κύκλος της οικογένειας με δύο όψεις: θαλπωρή […] μεταξύ των μελών. Κρατάει, είναι ισχυρή η ελληνική οικογένεια, σαν κοινωνικό κύτταρο, σαν πολιτισμικό κύτταρο, σαν παιδαγωγικό κύτταρο. Την εμπιστευόμαστε […]. Αυτό είναι η έννοια της θαλπωρής που δεν έχει υποκατάστατο. Της οικογενειακής θαλπωρής που δεν έχει υποκατάστατο.
 
Κεντρικό ρόλο έχει και το σχολείο και ο αθλητισμός. Συνεργαζόμαστε με το σχολείο για να υπάρξουν τα έγκυρα και επιστημονικά σχήματα, μαθήματα, διδάγματα, προς τη θωράκιση της νεολαίας. Και στον αθλητισμό συνεργαζόμαστε, για την κατοχύρωση ενός πνεύματος αθλητισμού, άμιλλας, γυμναστικής σαν αντίδοτο στο βαθύ εννοούμενο των δραστηριοτήτων, σαν αντίδοτο προς τα ναρκωτικά, σαν επιπλέον χαλύβδινο στρώμα στο θώρακα της ψυχής τους.
 
Ο δεύτερος κύκλος έχει να κάνει με την ένδικη μεταχείριση […]. Στην ένδικη μεταχείριση η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα χειριστεί το θέμα με τους νόμους, με τις πρόνοιες απ’ το νόμο, απ’ την ιατροδικαστική, απ’ τα πάντα […]. To παιδί χρήστης είναι θύμα και ασθενής. Έτσι το βλέπει η Αστυνομία και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως […]. Και ο έμπορος ναρκωτικών, ο διακινητής δηλαδή, είναι ο ειδεχθής κακουργηματίας, ο ανάλγητος κακουργηματίας. Με αυτόν η σύγκρουση και ο πόλεμος της Αστυνομίας. Για την ένδικη μεταχείριση θέλουμε να συμπαρασταθούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων, στην κατάσταση των Φυλακών, των δικαστικών φυλακών.
 
» Η οικογένεια, η ένδικη μεταχείριση, οι θεραπευτικές μέθοδοι. Τις θεραπευτικές μεθόδους εμείς τις στηρίζουμε, επαινούμε το έργο τους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι είτε στις κοινότητες, είτε στα συστήματα των υποκαταστάτων κ.λπ.. Θέλουμε εκεί την επιστήμη να μας βοηθήσει. Τα πορίσματα της επιστήμης […]. Ζητούμε την υποστήριξη της επιστήμης. Εμείς στην Αστυνομία είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με όλους τους επιστήμονες και να λάβουμε οδηγίες […]. Να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού πατάμε.
 
Οικογένεια, ένδικη μεταχείριση, θεραπευτικές μέθοδοι, τώρα έρχομαι στο βασικό μας θέμα που είναι η αστυνομική καταστολή. Η πρόληψη έχει ειδικό ορισμό για την Αστυνομία. Η πρόληψη σημαίνει να γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα μείνει εκτός βεληνεκούς, είτε έχει εστία συγκεντρώσεως της νεολαίας, είτε έχει κάπου σε μια ερημιά όνειρο να κάνει φυτεία. Αυτό είναι ο ηθικός προορισμός της Aστυνομίας, με τους ελέγχους, με τις επιθεωρήσεις, με τα αιφνιδιαστικά χτυπήματα, να ξέρουν όλοι, ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο […]. Και η καταστολή όπου εκεί έχουμε δύο άξονες δράσεως. Ο ένας άξονας δράσεως είναι η εγχώρια καλλιέργεια, φυτείες […] μηδενική ανοχή στους εμπόρους και στους καλλιεργητές […]. Απ’ την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, μαζί με το επιτελείο μας, όλους τους αξιωματικούς, ορίσαμε πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία, περιαύλειους χώρους και δρόμους γύρω απ’ τα σχολεία. Είναι απαράδεκτο εκεί να φυτρώσει η διακίνηση, να υπάρχει διακίνηση. Όλες οι δυνάμεις είναι σε αυτή τη μάχη […].
 
»Την τελευταία διετία, με την ένταση της διεθνούς συνεργασίας, φτιάξαμε ένα δυνατό φράκτη αποτροπής των βορείων συνόρων. Και σε συνεργασία με το Λιμενικό και των θαλάσσιων συνόρων […]. Προχθές παραδείγματος χάριν, στα Αλβανικά σύνορα, είχαμε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας […].
 
»Για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και την Ελληνική Αστυνομία οριοθετείται η δουλειά μας, λέγεται πρόληψη και καταστολή στη γραμμή που είπαμε. Καταστολή ασυνθηκολόγητη, ασυμβίβαστη, αδιαπραγμάτευτη […].
 
»Θέλουμε να σημειώσουμε ότι εμείς λάβαμε πρόνοια και για τις σχολικές εκδρομές […]. Εμείς ελέγξαμε την τροχαία κίνηση και ύστερα στους προορισμούς ελέγξαμε δύο πράγματα. Το αλκοόλ και τι σερβίρουν στα παιδιά. Και δεν είχαμε προβλήματα […].
 
»Το ουσιαστικό αντικείμενο της δουλειάς μας, της δράσης μας, της ευθύνης μας είναι ο κύκλος της αστυνομικής δράσης, της αστυνομικής πρόληψης και καταστολής. Εμείς αυτό το σήμα εκπέμπουμε προς την Ελληνική κοινωνία ότι δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο […]. Τα καλά αποτελέσματα θα γίνουν καλύτερα. Η μάχη συνεχίζεται μέχρις ότου να έχουμε εμείς το ρεκόρ στη δραστηριότητά μας για την καταστολή, για τη δίωξη των ναρκωτικών […].»
 
 
Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, απευθυνόμενος στους Προϊστάμενους των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Χώρας, δήλωσε:
 
«Ο Πόλεμος είναι συνεχής. Είστε η γροθιά του Σώματος […]. Έχετε εξαρθρώσει σπείρες, ωστόσο ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται […]. Είστε το ανάχωμα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος που απειλεί την Ελληνική κοινωνία. Το Αρχηγείο δίνει ιδιαίτερη σημασία σ΄ αυτό. ‘‘Μηδενική ανοχή’’ στα ναρκωτικά. Μας ενδιαφέρει και το ‘‘γραμμάριο’’, η ‘‘δόση’’.»
 
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αρχηγός ανακοίνωσε την ενίσχυση των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών με υλικοτεχνικά μέσα και ειδικότερα την παραλαβή σύγχρονου εξοπλισμού (πιστόλια USP, αυτοκίνητα κίνησης εκτός δρόμου, συσκευές τηλεπικοινωνιών κ.λπ.).
 
Όσων αφορά τη δραστηριότητα των Τμημάτων ο κ. Αρχηγός ζήτησε τη συνεργασία με τα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Ειδική Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, με σκοπό την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εμπόριο ναρκωτικών. Παράλληλα, ζήτησε συνεχή συνεργασία των επικεφαλής Αξιωματικών με διευθυντές σχολείων και την πραγματοποίηση διαλέξεων και ενημερωτικών επισκέψεων σε εργασιακούς χώρους, στρατόπεδα και εκπαιδευτικούς χώρους.
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 26/06/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις