Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200618-06-2006: Κεντρικός Εορτασμός της Ημέρας προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

18-06-2006: Κεντρικός Εορτασμός της Ημέρας προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (18-06-2006) – Κυριακή των Αγίων Πάντων- στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Μεσογείων 96) κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας. Παρέστησαν, επίσης, τέως Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως, ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Βουλευτές, αντιπροσωπείες Πολιτικών Κομμάτων, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καθώς και άλλοι επίσημοι.  
  
Παρευρέθη, ακόμη, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και Αξιωματικοί και στελέχη Απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Βύρων Πολύδωρας ο οποίος στην ομιλία του είπε: «Η σημερινή εκδήλωση, είναι μια πράξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.[…]. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη της Ελλάδος, εορτάζεται η Ημέρα των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με ένα τριπλό συμβολισμό. Ο πρώτος συμβολισμός κατάγεται από την διδαχή του ‘‘Κύκλου’’ των αρχαίων Σπαρτιατών. Έλεγαν οι γέροντες: «’Αμες ποκ’ ημέθ άλκιμοι νεανίες» (Κάποτε ήμασταν και εμείς εύρωστοι νέοι). Απαντούσαν οι ενήλικες με τη φράση: «’Αμες γ΄ημές ει δε λης, πείραν λάβε» (Εδώ είμαστε εμείς, αν θες λάβε πείραν). Τριταπαντούσαν οι νέοι «’Αμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες» (Κάποτε θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι και από τους δύο προηγηθέντες κύκλους). Αυτός είναι ο ένας συμβολισμός.
 
Ο δεύτερος συμβολισμός, είναι ότι εμείς ως νεότεροι οι εν ενεργεία Αξιωματικοί και τα στελέχη της Αστυνομίας, αναγνωρίζουν ότι, αυτό το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ζει, λειτουργεί, έδρασε, προσέφερε, προσφέρει, με πνεύμα Σώματος, πνεύμα Ομάδος, δηλαδή με μία ενότητα λόγου και πίστεως. Αυτό το πνεύμα Σώματος, αυτό το πνεύμα Ομάδος, υπηρετείται συμβολικά με τον εορτασμό της Ημέρας των Αποστράτων σήμερα. Το πνεύμα ομάδος δεν είναι διακριτικό, ένα πνεύμα ανωτερότητας ή πιο βέλτιας θέσης σε σχέση με τα άλλα σύνολα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ενωτικό στοιχείο και προπαντός περί των Αποστράτων ενώνεται με την υπόλοιπη κοινωνία και μας φτάνει σε μια ώσμωση ως Έλληνες δημοκρατικούς πολίτες σε σύνολο αναγομένους σε ανώτερα ιδεώδη.
 
Και ο τρίτος συμβολισμός, δύο πράγματα δεν γηράσκουν: Η γνώση, η σοφία, όχι απλά οι γνώσεις γιατί οι γνώσεις μπορεί να γηράσκουν δια της λησμοσύνης, η γνώση – η σοφία και το ήθος. Αυτό αναγνωρίζεται σήμερα συμβολικά για τους Αποστράτους μας.
 
Και ο μικρός απολογισμός που μπορώ να κάνω για λογαριασμό τους λέει ότι: έπραξαν ευόρκως το καθήκον τους προς την Κοινωνία, προς την Πολιτεία, προς τον Νόμο. Υπήρξατε οι εφαρμοστές της τήρησης του νόμου. Νόμος όπως λέει ο Πλάτων, ορίζει το περίγραμμα των δικαιωμάτων του πολίτη, αυτό είναι ο νόμος μια ολόκληρη δράση, από τον νομοθέτη από τους εφαρμοστές της τήρησης του νόμου δηλαδή τους αστυνόμους, από τους θεσμούς, Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική εξουσία. Μια αφιέρωση στην τήρηση του νόμου δηλαδή στην Ελευθερία και στα δικαιώματα του πολίτη. Αυτό πράττουν οι συντεταγμένοι θεσμοί της πολιτείας μεταξύ των οποίων η γραμμή των πρόσω και η Ελληνική Αστυνομία και φυσικά στα μετόπισθεν οι απόστρατοι Αξιωματικοί».
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής για τον εορτασμό της Ημέρας προς τιμή των αποστράτων ανέφερε: «[…]Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία τιμά τους Αποστράτους για την προσφορά τους στην Πατρίδα και την κοινωνία[…]Τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους, τους συναδέλφους που μας υποδέχθηκαν θερμά στην αστυνομική οικογένεια.[…].Τους άξιους οικογενειάρχες, που εμπλούτισαν την ελληνική κοινωνία με σπουδαία παιδιά, που διαπρέπουν στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική και σε κάθε επαγγελματικό χώρο που επέλεξαν.[…]. Μέχρι και σήμερα έχουν προωθηθεί και υλοποιήθηκαν συλλογικά και ατομικά, θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των Αποστράτων.[…]. Στους στόχους μας είναι: Η αξιοποίηση των εν αποστρατεία στελεχών στην πραγματοποίηση ομιλιών και διαλέξεων.[…]. Η περαιτέρω ενθάρρυνση και συμπαράστασή μας σε πρωτοβουλίες κοινωνικού και πολιτιστικού, κυρίως, χαρακτήρα. Η προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της θέσης των Αποστράτων.[…].Εκ μέρους του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, εκφράζω δημόσια τις θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Αποστράτους για την προσφορά τους προς την κοινωνία, τους πολίτες και το Σώμα και τους διαβεβαιώνω, ότι θα καταβάλλουμε όλοι μας, από τη θέση που κατέχουμε, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και την επίλυση κάθε δίκαιου αιτήματός τους.Καλώ όλους τους Αστυνομικούς να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη των αποστράτων συναδέλφων μας και να αποδίδουμε σε αυτούς που μας κάνουν περήφανους το σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συμβολικά, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας απένειμαν τιμητικά διπλώματα και πλακέτες σε δεκαπέντε (15) Ανωτάτους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε έξι (6) Αστυνομικούς λοιπών βαθμών, οι οποίοι αποστρατεύτηκαν πρόσφατα από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και σε έναν εν συντάξει Πολιτικό Υπάλληλο, για την προσφορά τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμοια τιμητικά διπλώματα θα αποσταλούν σε όλους τους Αποστράτους δια μέσω των Υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούσαν.  
Την εκδήλωση χαιρέτησε, επίσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων και Επίτιμος Αρχηγός  κ. Κωνσταντίνος Λεμονής καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Ταξίαρχος ε.α. κ. Κουτρουμπής Νικόλαος.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Ταξίαρχος ε.α. κ. Κουτρουμπής Νικόλαος επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους προς τους Αποστράτους.    

Η Ημέρα προς τιμή των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας εορτάστηκε για πρώτη φορά από την Ελληνική Αστυνομία με ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν πανελλαδικά στις έδρες των Νομών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί με Νόμο από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 18/06/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις