Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Μάιος 200618-05-2006: Διάλεξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας

18-05-2006: Διάλεξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18/5/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας πραγματοποίησε χθες (17-05-2006) διάλεξη στους 40 σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα «Ελληνισμός και Οικουμενικότητα».

Στη διάλεξη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωνσταντίνος Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Νικόλαος Μπλάνης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών Μέσων και Πληροφορικής του Αρχηγείου Υποστράτηγος Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Λεωνίδας Πολύδωρας, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ταξίαρχος Χρήστος Μακρής, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας Ταξίαρχος Γεώργιος Τσεκούρας και άλλοι αξιωματικοί.

Παρέστησαν επίσης αξιωματικοί – εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Υπουργός σε διάφορα σημεία της ομιλίας του τόνισε τα εξής:

«Κύριε Γενικέ, Αρχηγέ, Υπαρχηγέ, Επιτελάρχα, Επιθεωρητά, Ακαδημιάρχα, Διοικητά της σχολής, εκπρόσωπε του Λιμενικού, της Αεροπορίας, στρατηγοί, κυρίες και κύριοι σπουδαστές της Σχολής. Είμαι εξαιρετικά τιμώμενος με το να αναλάβω με μεγάλη διάθεση, προθυμία αυτό το καθήκον να επικοινωνήσω μαζί σας σήμερα […].
»Το πρόβλημα για όλα τα υποσύνολα αλλά και το μεγάλο παγκόσμιο σύνολο είναι το – θα σας το πω στα ξένα γιατί είναι πιο δόκιμος ο όρος – valueless society, η κοινωνία χωρίς αξίες. Αυτό είναι το πρώτο. Όλα τα άλλα είναι επιφαινόμενα, είναι παραλλαγές του ίδιου πυρηνικού ζητήματος. Η κοινωνία ή το άτομο χωρίς αξίες θα ολισθήσει και σε απαξιωτικές δράσεις σχεδόν νομοτελειακά[…].
»Εννοιολογικά ο σοφός είναι πάντοτε ο γνώστης να διοικεί. Οι Επτά σοφοί ήταν περίφημοι διοικητές. Ο φιλόσοφος είναι της θεωρίας και του ακαδημαϊκού εργαστηρίου. Σε σας λοιπόν τους διανοουμένους της πράξης έρχομαι να πω, ότι αν δεν απλώσετε τη σκέψη σας και την απλώνετε με το πρόγραμμα σπουδών που είδα, δεν θα μπορέσετε να ερμηνεύσετε το κοινωνικό φαινόμενο στην ποικιλία του. Σας λέω ένα πρώτο κλειδί, ‘‘Ελληνισμός και Οικουμενικότητα’’ ή τα φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τι στάση παίρνουν. Πάντοτε όποιος είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εγένετο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η γεωγραφική κλίμακα στην οποία θα ανέπτυσσε την κυριαρχία του, ποικίλει.  Δεν είχες φτάσει στην Αμερική, δεν άπλωνες τη γεωγραφική κλίμακα της κυριαρχίας σου […].
»Η τεράστια ηθική και πολιτική νομιμοποίηση που παίρνει και συγκεκριμένες προσαρμογές, π.χ. δε θέλω την ωμή βία, δεν κάνω σύγκρουση μιας βίας με μια αντιβία. Και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω την ισχύ με τη νομιμοποίησή της. Τότε είναι ηθικός κανόνας. Δημοκρατική νομιμοποίηση και το τι υπηρετεί η κάθε ισχύς. Η στερημένη νομιμοποίησης ισχύς είναι βία, μας οδηγεί στο νόμο της ζούγκλας. Η εμπλουτισμένη με νομιμοποίηση ισχύς είναι συνταγή επιβίωσης. Είναι οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς οι άνθρωποι του νόμου […].
»Αλλά αντί να καταριέμαι την παγκοσμιοποίηση, να κοιτάξω να δω πώς μπορώ να υπάρξω. Και έχω δυο πράγματα να σας πω: Το ένα ότι η παγκοσμιοποίηση έχει καλύτερη πλανητική ματιά, πολύ καλύτερη πλανητική ματιά. Π.χ. προσπαθεί να διαχειριστεί κάποιες αντινομίες […].
»Όλη η εισήγησή μου είναι, αυτοεκτίμηση, για να κερδίσουμε και αυτή την συνθήκη την πρόκληση σε παγκόσμια κλίμακα που λέγεται, παγκοσμιοποίηση.»
   

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις