Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200610-06-2006: Ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση της Ομάδας Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας (PCTF) (Βρυξέλλες, 9/6/2006)

10-06-2006: Ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση της Ομάδας Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας (PCTF) (Βρυξέλλες, 9/6/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ολοκληρώθηκε χθες (9-06-2006) η συνεδρίαση της Ομάδας Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας στην οποία συμμετείχε ο  Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη.

 

Ο κ. Επιτελάρχης συνοδεύονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Στη Συνεδρίαση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 

  • Το Ευρύ Σχέδιο Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Αστυνομίας (Comprehensive Operational Strategic Plan Police- COSPOL).
  • Η Έκθεση εκτίμησης απειλής για το οργανωμένο έγκλημα.
  • Το μέλλον της Ευρωπόλ.
  • Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
  • Η Κοινοτική Αστυνόμευση.
  • Το Δίκτυο Αστυνομικών Γυναικών.
  • Το Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπόλ για το 2007.
  • Η Εκτίμηση Απειλής από την προμήθεια και χρήση όπλων.
  • Τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας για τις κοινές ομάδες έρευνας.

 

Ο Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης αφού συνεχάρη την Αυστριακή Προεδρία για το έργο που επιτέλεσε και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και προώθησε με επιτυχία, ανέπτυξε τρία θέματα.

 

Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ο κ. Επιτελάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις συστάσεις του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει συμπεριλάβει τις δράσεις που αναφέρονται στο Σχέδιο της Ε.Ε για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ», που παρουσίασε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εγκρίθηκε και υποστηρίζεται από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. FRANCO FRATTINI και μέχρι το τέλος του 2006 θα πραγματοποιηθούν δυο Διαβαλκανικές ασκήσεις (επί χάρτου-πραγματικής).

 

Υπογράμμισε επίσης ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης πολλών αλλοδαπών, προερχόμενων από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια πολλοί από τους οποίους πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό την σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευσή τους. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει εκσυγχρονίσει το νομοθετικό της πλαίσιο και από το 2001 έχει συσταθεί και λειτουργεί Ειδική Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (ΟΚΕΑ), μια ομάδα με διυπουργική και διεπιστημονική σύνθεση στην οποία προεδρεύει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, η Ελληνική Αστυνομία έχει συστήσει από το 2003 ειδικές ομάδες anti-trafficking στις Δ/νσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, με κατάλληλη στελέχωση σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με προοπτική λειτουργίας όμοιων ομάδων σε 12 ακόμη Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

 

Ο Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ επισημαίνοντας  ότι ένας από τους κυριότερους άξονες στους οποίους στηρίχθηκε η ασφάλεια των μέτρων τάξης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ήταν η διεθνής ανταλλαγή πληροφοριών η οποία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα τους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλώνοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία θέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία των αρμοδίων υπηρεσιών της στη διάθεση των συμμετεχόντων χωρών σε ανάλογες μελλοντικές διοργανώσεις στις χώρες τους. 

 

Το τρίτο θέμα που αναπτύχθηκε από την Ελληνική πλευρά αφορούσε τη Σύσταση Ειδικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομιών Ν.Α. Ευρώπης. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Κυριακάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στην τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την 1 και 2 τρέχοντος μηνός, ο Έλληνας Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Πολύδωρας, πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομιών των Βαλκανικών χωρών και της Ν.Α. Ευρώπης, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας και τον καλύτερο συντονισμό των Αρχών Εφαρμογής του Νόμου σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση των σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Τους ενημέρωσε επίσης ότι η εν λόγω ομάδα θα συνεδριάζει ανά εξάμηνο και τα αποτελέσματα των συναντήσεων της θα τίθενται υπόψη της υφιστάμενης TASK FORCE, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο καλύτερος σχεδιασμός των επιχειρησιακών δράσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Εφόσον αυτή η πρόταση τύχει θετικής αποδοχής, η Ελλάδα προτίθεται να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση της εν λόγω Ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Τέλος τόνισε ότι για την Ελληνική αυτή πρωτοβουλία ο Έλληνας Υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 10/06/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις