Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200606-06-2006: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

06-06-2006: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 06/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παραχώρησε σήμερα (6-6-2006) Συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ερωτήθηκε για τα θέματα της επικαιρότητας και τοποθετήθηκε για αυτά.

 

Ειδικότερα, ερωτώμενος για την απόδραση των δύο δραπετών των Φυλακών Κορυδαλλού, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε: «Σας λέω ευθέως ότι η διαθεσιμότητα των εννέα εμπλεκομένων υπαλλήλων δεν είναι ’’στάχτη στα μάτια‘‘. Είναι μια κατάσταση ουσιαστική. Δεν είναι ένα σχήμα κατά το οποίο η χαλάρωση είναι ο τρόπος ή η υπόδειξη ή πολιτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα. Τότε ήταν χαλάρωση. Η χαλάρωση, η ατιμωρησία ήταν ένα σήμα παλαιό. Δεν είναι σήμερα […].

Από πλευράς Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως είχαν γίνει τα δέοντα. Θέλω να πιστεύω ότι και από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτά εξετάζονται με τις διαθεσιμότητες και με τις συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης».

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας επεσήμανε Εκμεταλλεύομαι όμως τη στιγμή και την ερώτησή σας να σας πω δυο στοιχεία. Πρώτον, «συνιστώ» να κινείστε στο στατιστικά πρωτοφανές. Δεν έχουμε στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδος τέτοιο φαινόμενο[…].Αυτό έχει την αξία του, το στατιστικά πρωτοφανές. Και το δεύτερο στοιχείο που θέλω να πω με ευθυδικία και απόλυτη πολιτική ευθύνη. Καλώ τους αδελφούς Παλαιοκώστα να παραδοθούν. Να αξιοποιήσουν τις νομικές δυνατότητες που έχουν[…]. Τα ψέματα τελείωσαν. Αργά ή γρήγορα θα συλληφθούν. Εμείς ποτέ δε θα τους δούμε ως θήραμα. Θα κάνουμε ασφαλή σύλληψη […]».

 

Ακολούθως ο κ. Πολύδωρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι αρνητικός στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος πάνω από τις φυλακές  δήλωσε: «Εντάξει. Ο προαυλισμός έχει μερικά χαρακτηριστικά της κίνησης, έτσι έμαθα εγώ στη σωφρονιστική, της κίνησης και του ουρανού. Δηλαδή μια αίσθηση ελευθερίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να εκπέσουν ανάλογα με το βαθμό της επικινδυνότητας. Για τους ποινικούς το υπογραμμίζω αυτό, τον ουρανό δεν θέλω να τον αποκλείσω με το συρματόπλεγμα. Για τους αυξημένης επικινδυνότητας, θα κάνω την εξίσωση διαφορετικά. Ή όπως μου είπε ένας Αστυνόμος για τον κίνδυνο του ελικοπτέρου, μπορεί να βάλεις ένα χιαστί χοντρό σύρμα. Αλλά εγώ σας είπα γιατί είπα το συρματόπλεγμα για τον ποινικό».

 

Αναφορικά με την χρήση όπλου στις Φυλακές προκειμένου να αποτραπεί η διαφυγή, επεσήμανε ότι απαιτείται εκτίμηση του κινδύνου και της ωφέλειας, τονίζοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ανωτερότητα και αυτοπεποίθηση στην πολιτεία και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Διδάσκουμε συστηματικά τους αστυφύλακες, ο Αρχηγός, ο Επιτελάρχης, όλο το Αρχηγείο, ότι το θέμα της χρήσεως του όπλου είναι λελυμμένο νομικά. Και θέλω να το κατανοήσουν και οι ίδιοι επιχειρησιακώς. Όπλο επιτρέπεται για το δικό μας αστυνομικό και νομικό πολιτισμό μόνο στην άμυνα. Αμυνα για τον φέροντα το όπλο και άμυνα υπέρ τρίτου.


Αυτά θέλουμε να γίνουν συνείδηση
, οπότε απλουστεύονται τα πράγματα. Δεν υπάρχει νομικό κενό. Το έλεγα χθες. Υπάρχει μια εκτίμηση της πραγματικότητας κάπως σοβαρή. Δεν θα έριχνα εγώ εάν ήμουν με τα νομικά μου και με τα αστυνομικά μου κριτήρια αν ήμουν εσωτερικός δεσμοφύλακας ή εξωτερικός φρουρός των φυλακών. Δεν θα έριχνα στο ελικόπτερο. 

Γιατί πάλι κάνεις μια εκτίμηση του κινδύνου και της ωφέλειας. Δηλαδή ωραία, η ωφέλεια είναι ότι δεν σου δραπέτευσε. Αλλά η ζημία είναι πολύ μεγάλη και για τις ανθρώπινες ζωές και για τον κίνδυνο των περιοίκων […] Για το συγκεκριμένο επεισόδιο πάλι δεν θα πυροβολούσα, γιατί δεν θα κάνω εγώ την τελική (ενν. κρίση), ενώ έχει καταργηθεί η ποινή του θανάτου και για τους ίδιους τους δραπέτες, σας λέω κύριοι, χρειάζεται ψυχραιμία, ανωτερότητα και αυτοπεποίθηση στην πολιτεία και στην κοινωνία […]».

 

Επιπλέον, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των ερευνών της εξαφάνισης του Αλεξ ΜΕΧΙΣΒΙΛΙ δήλωσε: «Όπως με ενημέρωσαν οι αξιωματικοί μου, δεν είχε κλείσει ποτέ ο φάκελος, πάντοτε εκινείτο και εκινείτο με όρους καλής προσέγγισης ανακριτικά ή αστυνομικά του συστήματος. Ένα. Δεύτερον, περιμένουμε το DNA και την αστυνομική προσπάθεια με ανακρίσεις, με προανακριτικές δράσεις, καταθέσεις, δεύτερους και τρίτους κύκλους καταθέσεων, τα μικρά παιδιά και οι ενήλικοι. Όλα είναι υπηγμένα στη δικαιοσύνη και στην εισαγγελική εποπτεία. Γιατί τώρα είναι περισσότερο δικαστικό και λιγότερο αστυνομικό το κεφάλαιο […]».

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις