Τρ 29 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200606-06-2006: Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2005-2006, εκτιμήσεις - προοπτικές κατά τη νέα...

06-06-2006: Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2005-2006, εκτιμήσεις – προοπτικές κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2006-2007»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 07/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (6-6-2006) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με την παρουσία του Υπουργού κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γεωργίου Ορφανού, σύσκεψη με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2005-2006, εκτιμήσεις –  προοπτικές κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2006-2007».

 

Στη σύσκεψη, από πλευράς Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αστυνόμευσης Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) κ. Θεόδωρος Μπιτίτσιος, ο κ. Αθανάσιος Μαχαίρας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), ο Νομικός Σύμβουλος της Ε.Π.Α.Ε. κ. Αντώνιος Βουγίδης, η Δικηγόρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) κα. Διονυσία Γαλάνη και οι κ.κ. Ανδρέας Μαλάτος και Κωνσταντίνος Καμινάρης, ως εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).

 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αποτίμηση και ανάλυση των στοιχείων και των παραμέτρων που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006, από την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2005-2006.

 

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες επιμέρους εκτιμήσεις και συζητήθηκαν προτάσεις για τη διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

 • Η εγκατάσταση και η λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Η εκπαίδευση Αστυνομικού Προσωπικού στη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης των ονομαστικών / αριθμημένων εισιτηρίων των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού και κάρτα φιλάθλου.
 • Η βελτίωση των όρων λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Η θεσμοθέτηση αποκλειστικού Αθλητικού Εισαγγελέα στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
 • Η θεσμοθέτηση των Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου.
 • Η ίδρυση Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης.
 • Η αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.
 • Ο ορισμός υπευθύνων ασφαλείας αγώνων.
 • Η απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Η πραγματοποίηση ημερίδων, για τα θεσμικά όργανα.
 • Η προστασία παρατηρητών διαιτησίας.
 • Ο Αστυνομικός σύνδεσμος με τους υπευθύνους ομάδων των  ερασιτεχνικών κατηγοριών.
 • Η πρόληψη της βίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα από διαλέξεις στα Σχολεία, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενόπλων Δυνάμεων και διοργάνωσης ημερίδων.
 • Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας που προσλαμβάνεται από τις υπόχρεες ΠΑΕ και ΚΑΕ, για λήψη μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Η χρονική μετάθεση αθλητικών εκδηλώσεων, όπου υπήρχε γενικότερο πρόβλημα.
 • Η άμεση εκδίκαση των υποθέσεων για παραβάσεις αθλητικής νομοθεσίας ή ένεκα αυτής.
 • Η συνέχιση λειτουργίας της ειδικής Επιτροπής, διευρυμένης σε εκπροσώπηση και η οποία θα συγκροτηθεί τον προσεχή Αύγουστο.

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Βύρων Πολύδωρας σε δηλώσεις του είπε:«Χαιρετίζω το γεγονός ότι είχαμε άριστη συνεργασία το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με το Υπουργείο Αθλητισμού καθώς επίσης και με τα μέλη της Επιτροπής τα οποία συνεισέφεραν τις πολύτιμες εμπειρίες και εισηγήσεις τους. Έτσι εκθέτουμε στην ελληνική κοινωνία και στο φίλαθλο κόσμο ένα σχέδιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα το οποίο αποσκοπεί: στο να μην έχουμε βία στα γήπεδα, ούτε και στους περιβάλλοντες χώρους, να προσέλθουν στη φίλαθλη οικογένεια οι ελληνικές οικογένειες, να παρακολουθούν, να είναι φίλαθλοι πραγματικοί, όχι απλά θεατές και πάντως με ένα αθλητικό πολιτισμό που ταιριάζει στην ελληνική κοινωνία και στα ελληνικά ήθη […].

 

»Ο χουλιγκανισμός είναι κάτι ολότελα ξένο από την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. […]

»Η Πολιτεία αντιδρά και αντιδρά με γνώμονα την επιδίωξη να φύγει η Αστυνομία από τα γήπεδα, να έρθουν οικογένειες στα γήπεδα, να μην έχουμε κάγκελα στα γήπεδα και φυσικά, ειρήνη στους περιβάλλοντες χώρους, δηλαδή στους δρόμους […].

»Ζητήσαμε από τους Συνδέσμους να συστηματοποιήσουν τη συλλογική έκφρασή τους και να παρίστανται ως Ομοσπονδία για μια αυθεντικότερη και πιο υπεύθυνη … θέση ή γνώμη […].  

»Αποφασίσαμε με τον κ. Ορφανό και την Αστυνομία τη συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής σε μόνιμη βάση. Μάλιστα, να προτείνουμε να είναι διευρυμένη … και από άλλα αθλήματα, όχι μόνο το ποδόσφαιρο, όπου εμφανίζονται ενδεχομένως ή τείνουν να εμφανιστούν φαινόμενα βίας, για την πρόληψη κυρίως […].

»Η Επιτροπή, σημειώνω ότι, εργάστηκε από την αρχή της περιόδου μέχρι σήμερα πολύ σύντονα και αποτελεσματικά, όπως φαίνεται από το έργο που φέρουμε […].

»Με τα στατιστικά δεδομένα καταλήξαμε, κατέληξε δηλαδή η Αστυνομία και το Υπουργείο και η Επιτροπή πρότεινε να βραβευτεί η ομάδα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας του ποδοσφαίρου με τα ολιγότερα ή τα ελάχιστα ή τα μηδενικά κρούσματα βίας στους αγώνες που διεξήγαγε η ομάδα. Ως τέτοια επελέγη η ομάδα της SΚODA Ξάνθη και η απονομή του σχετικού βραβείου θα γίνει σε μια ειδικότερη τελετή που θα λάβει χώρα τη νέα περίοδο[…]».  

 

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γεώργιος Ορφανός αναφέρθηκε στα μέτρα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το πρώτο που θέλω να γίνει κατανοητό είναι, ότι σε διαδικασία βρίσκονται δύο διαφορετικά μέτωπα. Το ένα μέτωπο είναι η ηλεκτρονική εποπτεία των γηπέδων. Το δεύτερο μέτωπο είναι ηλεκτρονικά εισιτήρια, κάρτα φιλάθλου, έλεγχος πρόσβασης στα γήπεδα […].

»Στο τέλος της χρονιάς 2006 υπολογίζουμε ότι το δίκτυο θα είναι εγκατεστημένο στα 22 γήπεδα. Και στα τέλη Φεβρουαρίου του 2007 και το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί στα γήπεδα τα οποία έχουν επιλεγεί […].

»Έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση των όρων λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Αστυνομίας και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης […].».

 

Κλείνοντας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006. Συγκεκριμένα, τα συμβάντα – αδικήματα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλεϋ κλπ) κατά τις αγωνιστικές περιόδους 2004-2005 και 2005-2006, έχουν ως εξής:

 

 

 

 

 
α.
Διαπραχθέντα επεισόδια – αδικήματα
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
144
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
121
 
 
 
 
β.
Συλληφθέντα άτομα
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
176
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
218
 
 
 
 
γ.
Παθόντες
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
120
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
109
 
 
 
δ.
Απασχόληση Αστυνομικού προσωπικού σε ανθρωποημέρες (Α/Η) για λήψη αστυνομικών μέτρων σε αθλητικές εκδηλώσεις.
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
184.133
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
217.683
 
 
 
ε.
Τραυματισθέντες Αστυνομικοί
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
29
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
37
 
 
 
 
 
 
 
στ.
 
Κόστος κατά προσέγγιση
 
 
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2004-2005
:
7.365.320€
 
 
Αγωνιστική περίοδος 2005-2006
:
8.707.320€
 

 

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

KOINH SYNENTEYXH TYPOY.pdf
logos.pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις