Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200605-06-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία του Ευξείνου...

05-06-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (Βουκουρέστι, 04-05/06/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ολοκληρώθηκε σήμερα (5/6/2006) η Σύνοδος Κορυφής για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση.

 

Στη Σύνοδο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Τουρκία, ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε επίπεδο ανωτέρων Αξιωματούχων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία. Η Ρωσία συμμετείχε ως παρατηρητής δια του Πρέσβεώς της στο Βουκουρέστι.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, σε εισήγησή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σε ομιλία που προκάλεσε αίσθηση, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, η οποία ταυτόχρονα συμμετέχει στην BSEC (Black Sea Economic Cooperation), στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

 

Επεσήμανε επιπλέον ότι, σκοπός της Ελλάδος είναι να θέσει ποιοτικές προτεραιότητες σε σημαντικούς τομείς για όλη την περιοχή, οικονομικούς όπως η ενέργεια (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρική ενέργεια), το περιβάλλον, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, το εμπόριο, ο τουρισμός, η υγεία και η καλή διοίκηση.

 

Παράλληλα, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Βοήθειας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και με τα δικά της μέσα και ικανότητες, διαδραματίζει έναν αξιόλογο ρόλο στη διεθνή συμμαχία για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας και τον πόλεμο ενάντια στην φτώχεια παγκοσμίως.

 

Τόνισε ακόμη, ότι «το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι και το δικό μας όραμα, είναι να κάνουμε την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μία περιοχή πλούσια σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, μία ζώνη ασφαλείας, σταθερότητας και ευημερίας. Η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Πολιτική, η οποία σκοπεύει να φέρει πιο κοντά την περιοχή αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αξιόλογο εργαλείο σε αυτή την επιδίωξη».

 

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για τη συνεργασία για τον Εύξεινο Πόντο» και σημείωσε ότι είναι η θάλασσα που υποδέχεται καλά τους ξένους, η μητρόπολη της φιλοξενίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Υπενθύμισε επίσης, ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία ήταν η πρώτη εμπορική επέκταση στην περιοχή και τόνισε με έμφαση ότι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιώδη νόμο της Οικολογίας, αφού η ρύπανση των υδάτων επιφέρει έλλειψη ζωής.

 

Επίσης, ο κ. Βύρων Πολύδωρας είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ανάπτυξης και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης σε τρία επίπεδα: για ευημερία, κοινωνική πρόνοια και δημοκρατικά-ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο κ. Πολύδωρας σημείωσε ακόμη ότι: «από πλευράς μου, ως Υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος, δουλεύουμε παντού στην Ευρώπη, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα υψηλό πεδίο ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το Οργανωμένο Έγκλημα, τις Ασύμμετρες Απειλές, το Trafficking, τα Ναρκωτικά, το Λαθρεμπόριο Όπλων και το μέγα θέμα της Τρομοκρατίας».

 

Δήλωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που επικύρωσε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας».

 

Κλείνοντας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Ρουμανίας για τη διοργάνωση του Φόρουμ, εξέφρασε τις πιο θερμές του ευχαριστίες για τη φιλοξενία και διατύπωσε την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να γίνει πεδίο εφαρμογής των Αρχών της Ευρώπης και της Ευρωατλαντικής Κοινότητας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 5/6/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις