Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200605-06-2006: Εισηγήσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Λουξεμβούργο, 01&02/06/2006)

05-06-2006: Εισηγήσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Λουξεμβούργο, 01&02/06/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Την Παρασκευή (2-06-2006) ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο οποίο η Χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το μέλλον της EUROPOL, την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, την πρόοδο του Σχεδίου δράσης της Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την τρομοκρατία, καθώς και η δημιουργία Ειδικής Ομάδας (Task Force) των Αρχηγών Αστυνομίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Πολύδωρας στις εισηγήσεις του για όλα τα θέματα δήλωσε:

  • Ως προς το μέλλον της EUROPOL: «Είναι νομίζω ξεκάθαρη η ανάγκη να δοθεί περισσότερο επιχειρησιακός ρόλος στην EUROPOL […].Η πρώτη επιλογή που έχουμε είναι να επικυρώσουμε όλοι το συντομότερο δυνατό τα τρία πρόσθετα πρωτόκολλα στη Σύμβαση της EUROPOL. Κάνω μια παρένθεση εδώ τονίζοντας ότι η Χώρα μου και συγκεκριμένα το Ελληνικό Κοινοβούλιο  ήταν από τα πρώτα που επικύρωσαν τα εν λόγω πρωτόκολλα.[…] ?ποψή μας είναι ότι  η Σύμβαση της EUROPOL μπορεί και πρέπει να αλλάξει με στόχο να καταστεί η λειτουργία της πιο επιχειρησιακή, πιο ευέλικτη και πιο αποδοτική, πάντα με διαφάνεια και πλήρη απολογισμό της δράσης της και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα […]».
  • Ως προς το σύστημα SIS II: «[…]  Σέβομαι τον σκοπό του συστήματος και την αρετή που εμπεριέχεται στο σύστημα που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης και χαίρομαι που αίρω την επιφύλαξη των εμπειρογνωμόνων μου και της Χώρας μου […]».
  • Ως προς την καταπολέμηση του Οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης: «Θέλω να χαιρετήσω ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στις προτεραιότητες που τίθενται από την Organized Crime Threat Assessment (OCTA) συμπεριλαμβάνεται και η λαθρομετανάστευση. Αυτό είμαι σίγουρος ότι ικανοποιεί όλες τις Χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται ισχυρή μεταναστευτική πίεση αλλά και τις  άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αισθάνονται δευτερογενώς τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης επίθεσης […] δηλαδή κάνουμε και εμείς διάκριση-την οφειλόμενη διάκριση- μεταξύ λαθρομετανάστευσης και trafficking και θέλουμε αυτό να είναι και στα κείμενα και στις πολιτικές μας εκπεφρασμένο. Αλλά υπενθυμίζω ότι υπάρχει μια επάλληλη σχέση(overlapping relation) μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. […] Θέλω να  υπενθυμίσω ότι εμείς φιλοδοξούμε ως Ελλάς, ως Ελλάς-Ευρώπη να υλοποιήσουμε το πρώτο επιχειρησιακό Σχέδιο με βάση τις προτεραιότητες της OCTA 2006, για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων(trafficking) με το Σχέδιο ΙΛΑΕΙΡΑ και συνεργαζόμαστε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco FRATTINI προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σας ανέφερα στο προηγούμενο Συμβούλιο και το οποίο τώρα ως άσκηση επιχειρησιακή προγραμματίζεται να εκτελεσθεί τον προσεχή Νοέμβριο».
  • Ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: «Παρακολούθησα με προσοχή την εισήγηση του κ. De Vries  και αισθάνθηκα λίγο άσχημα, όταν διαπίστωσα ότι η Χώρα μου δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Αποφάσεως Πλαισίου, όσον αφορά τις Κοινές Ομάδες Έρευνας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στο Συμβούλιο ότι το Νομοσχέδιο είναι έτοιμο, συλλέγονται οι υπογραφές και πολύ σύντομα θα υπερψηφισθεί από την Ελληνική Βουλή. Έχουμε την ένθερμη υποστήριξη και προκρίνουμε την αξία της Αποφάσεως Πλαισίου για την οργάνωση και τον συντονισμό των πολιτικών μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος και δη συγκεκριμένα την καταπολέμηση των ναρκωτικών, του trafficking , και της τρομοκρατίας. Έτσι κινούμεθα συμπλέοντες προς την Απόφαση Πλαίσιο και προς τις εκτιμήσεις και αναλύσεις του κ. De Vries  και του κ. Frattini».

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως προέβαλε ως πρόταση τη δημιουργία μίας Task Force των  Αρχηγών των Αστυνομιών στην περιοχή των Βαλκανίων ανάλογη με την Task Force των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό δήλωσε: « Αποδέχομαι και επικροτώ πλήρως την εισήγηση του κ. FRATTINI, όσον αφορά την κατοχύρωση μεθόδων αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, κυρίως στη Μεσόγειο και μέσα από τις θαλάσσιες οδούς.[…] Οι προτάσεις του κ. FRATTINI και για τις περιπολίες με τα ναυτικά μέσα και για τις υποδομές στις Χώρες κοντά στη Μεσόγειο, αναφορικά προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μας βρίσκουν σύμφωνους.[…] Καιρός όμως είναι να μπαίνουμε από τα λόγια στην πράξη και από τις πολιτικές στις επιχειρησιακές γραμμές […].Οργανώνουμε όπως ανεφέρθη ο κ. FRATTINI φιλοφρόνως την ιδέα-πρόταση για υλοποίηση άσκησης στην Ελλάδα στο τέλος Νοεμβρίου.[..] Έχω την τιμή να προτείνω εκ μέρους  της Χώρας μου την εξής ιδέα. Να οργανώσουμε μια Task Force Αρχηγών Αστυνομίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Δηλαδή να μετέχουν σ’ αυτή την Task Force ανάλογη, με την Task Force των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας οι Αρχηγοί των Αστυνομιών των Βαλκανίων, όπου θα εκτίθενται και θα ανταλλάσσονται απόψεις για τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και τα συναφή εγκλήματα, τις προσδοκίες, τις ανάγκες, και τι ιδέες θα έχουν οι επιχειρησιακοί Αρχηγοί των Αστυνομιών των Βαλκανίων να τα υποβάλλουν στους αντίστοιχους στην Task Force των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας και έτσι να έχουμε μια ετοιμότητα για δράση σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η Χώρα μου αναλαμβάνει αν γίνει να φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σύνοδο της Task Force  των Αρχηγών Αστυνομιών των Βαλκανίων».

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  : 
elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 5/6/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις