Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200528-12-2005: Απειλή για βόμβα άνθρακα-οξυγόνου σε πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών με προορισμό την Κύπρο

28-12-2005: Απειλή για βόμβα άνθρακα-οξυγόνου σε πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών με προορισμό την Κύπρο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28 /12 / 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες 27/12/2005 και ώρα 22:24, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο κέντρο της `Aμεσης Δράσης και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών με δρομολόγιο Αθήνα – Λάρνακα. Αν και δεν υπήρχε προγραμματισμένη πτήση για Λάρνακα και η απειλή κρίθηκε ως αβέβαιης αξιοπιστίας από την Επιτροπή Αξιολόγησης Απειλών, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για την σημερινή πρωινή πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών  για Κύπρο. 

Σήμερα 28/12/2005 και ώρα 07:01, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην `Aμεση Δράση και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα άνθρακα-οξυγόνου σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που πραγματοποιούσε πτήση για Κύπρο. Ενημερώθηκε ο πιλότος της πτήσης Ο.Α 329 Αθήνα-Λάρνακα, ο οποίος είχε απογειωθεί στις 06:50  και με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε απομακρυσμένο και ασφαλές σημείο και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενο και ασφαλή χώρο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Υπουργείου Εθνικής `αμυνας, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Ελληνική Αστυνομία και  Πυροσβεστικό Σώμα) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι τέθηκαν σε άμεση ετοιμότητα.

Ειδικότερα:

  • Το Υπουργείο Εθνικής `Aμυνας, έδωσε εντολή για απογείωση δύο μαχητικών αεροσκαφών τύπου ΜΙΡΑΖ της Πολεμικής Αεροπορίας, έθεσε σε άμεση ετοιμότητα όλα τα αεροναυαγοσωστικά μέσα και σε 30λεπτη ετοιμότητα τη Μονάδα ΡΒΧ Πολέμου. 
  • Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου, έθεσαν σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κατάστασης ανάγκης Αερολιμένα που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ετέθη σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του περιστατικού, με την ενεργοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης ΡΒΧ απειλών.

Παράλληλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συγκροτήθηκε η τετραμελής Επιτροπή Αξιολόγησης Απειλών, σύμφωνα με τον Επίσημο Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΚΑΠΑ), η οποία αξιολόγησε την απειλή ως μη πραγματική δεδομένων των  μέτρων ασφαλείας, που είχαν ληφθεί λόγω του χθεσινού απειλητικού τηλεφωνήματος. 

Οι επιβάτες της πτήσης Ο.Α 329 Αθήνα-Λάρνακα αναχωρούν σήμερα  σταδιακά  για τον προορισμό τους με άλλες πτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις