Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200516-12-2005: Ολοκληρώθηκε η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και των ομολόγων του Υπουργών Εσωτερικών του Ιράν, του...

16-12-2005: Ολοκληρώθηκε η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και των ομολόγων του Υπουργών Εσωτερικών του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας (Αθήνα, 15-16/12/2005)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16/12/2005
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η τετραμερής διάσκεψη του Έλληνα Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, και των ομολόγων του Υπουργών Εσωτερικών του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας, κ.κ. Mostafa POOR-MOHAMMADI, Aftab Ahmad Khan SHERPAO και Abdulkadir AKSU αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16-12-2005, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων, των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα.
 
Στη Διάσκεψη παρέστησαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου,  κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,  κ. Ιωάννης Κοραντής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος   κ. Γεώργιος Αγγελάκος, ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Ηλίας Σιωνίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Παρέστησαν επίσης οι Πρέσβεις του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας στην Ελλάδα κ.κ. Mehdi MOHTASHAMI, Rashed Saleem KHAN και Tahcin BURCUOGLU αντίστοιχα, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών αυτών.
 
Ως παρατηρητές παρέστησαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης, Ασύλου και Συνόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Louis De BROUWER, καθώς και εκπρόσωποι της Βρετανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Frontex (νεοσύστατο όργανο της Ε.Ε., που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2005, εδρεύει στη Βαρσοβία Πολωνίας και έχει ως κύρια αποστολή τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).
 
Όπως είναι γνωστό, η τετραμερής διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκη στο Πακιστάν  (το Μάιο του 2005), όπου υπήρξε η πρώτη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη τετραμερούς συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.
 
Η πρώτη ημέρα της διάσκεψης περιελάμβανε συζητήσεις των τεσσάρων ομολόγων Υπουργών και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων των τεσσάρων αντιπροσωπειών.
 
Επίσης, οι τρεις Υπουργοί Εσωτερικών του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας, συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, επισκέφθηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
 
Επιπλέον, στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα επαφές σε διμερές επίπεδο. Συγκεκριμένα, χθες στις 17:00 και στις 18:00, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών του Ιράν και του Πακιστάν και μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών της Τουρκίας και του Πακιστάν αντίστοιχα.
 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς του Ιράν και του Πακιστάν (στις 18:00 και 19:00 αντίστοιχα), ενώ σήμερα στις 10:00 είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
 
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τόσο σε διμερές όσο και σε τετραμερές επίπεδο, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών  και συζητήθηκαν οι τρόποι και τα μέσα προώθησης και ενδυνάμωσης της περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων, των ναρκωτικών και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.
 
Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης, σήμερα στις 11:00. Οι τέσσερεις Υπουργοί συμφώνησαν:
  • την ενδυνάμωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων,
  • την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών και ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μαζικής εισροής λαθρομεταναστών,
  • τη συνάντηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ανώτερων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων για την προώθηση τακτικών διαβουλεύσεων για τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας και
  • τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών σημείων επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών, πρακτικών και τεχνογνωσίας στους τομείς της λαθρομετανάστευσης, της διαφθοράς, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του  οργανωμένου εγκλήματος.
Η επόμενη διάσκεψη συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν σήμερα.
 
Επίσης, συμφωνήθηκε, μελλοντικά, να κληθεί για να συμμετάσχει στη διάσκεψη και το Αφγανιστάν.
 
 

 
 
 
  
 
  
 
Φωτογραφίες από την τετραμερή διάσκεψη υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)
 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                          
  Fax  :  210 6929764 
                                                       email  :  elasgrty@mopo.gr

 

koini_dilosi.pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις