Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Απρίλιος 200614-04-2006:Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2005-2006

14-04-2006:Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2005-2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14/4/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε χθες (13-4-06) στις 12:00, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, η Ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2005-2006, υπό  την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη.

Η σύνθεση της Επιτροπής ήταν διευρυμένη, αφού κλήθηκαν και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Παιδείας καθώς και των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών και Ενώσεων Φιλάθλων, ομάδων της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, ιδιαίτερα με την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων.
 
Όπως είναι γνωστό, στην Επιτροπή συμμετέχουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού/Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (Δ.E.A.Β.), της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Ε.Π.Α.Ε.), της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (Ο.Δ.Π.Ε.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβόμενων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.).

Ειδικότερα, συζητήθηκε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, ως ακολούθως:

 • Η θεσμοθέτηση του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου.
 • Η ίδρυση οργανικών μονάδων πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής βίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
 • Η αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Η ενεργοποίηση των Υπευθύνων Ασφαλείας Αγώνων, όλων των Π.Α.Ε.
 • Η θεσμοθέτηση Αθλητικού Εισαγγελέα αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Η τοποθέτηση των προβλεπόμενων ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Λοιπά θέματα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα (Βελτίωση όρων λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων – Υποχρεώσεις αθλητικών φορέων – Ορισμός αξιωματικού συνδέσμου με τους υπευθύνους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων κ.λ.π.).

Εκτιμάται ότι, κατά την προσεχή αγωνιστική περίοδο (2006-2007), η βία στα γήπεδα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, με την εφαρμογή του συστήματος έκδοσης ονομαστικοποιημένων εισιτηρίων και κάρτας φιλάθλων, καθώς και με την υπό έκδοση απόφαση πρόσληψης προσωπικού ασφαλείας από Π.Α.Ε. Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας και Κ.Α.Ε. Α1 Εθνικής Κατηγορίας.

Συζητήθηκαν επίσης, θέματα όπως:

 • Η ίδρυση Συνομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών, η οποία θα στεγάζει όλες τις Ομοσπονδίες – Ενώσεις Φιλάθλων, ποδοσφαιρικών ομάδων χώρας.
 • Η διενέργεια διαλέξεων σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Εκπαίδευσης Ενόπλων Δυνάμεων από αθλητές με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και προσφορά.
 • Η καθιέρωση Ημέρας «Κατά της Αθλητικής Βίας».
 • Η άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής.
 • Η χρησιμοποίηση των εταιρειών φύλαξης σε πολλές θέσεις, με σκοπό την αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων.
 • Η διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων για παρατηρητές Δ.Ε.Α.Β. και λοιπούς εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση. Τελικός στόχος το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να καταστούν προσιτά και οικογενειακά αθλήματα για τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, ανακοινώσεις για τη λήψη οριστικών αποφάσεων θα υπάρξουν το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου από τους συναρμόδιους Υπουργούς, ενώ τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εφαρμοσθούν κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2006-2007.

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                             Fax  :  210 6929764
                                         e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις