Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200505-12-2005: Σεμινάριο με θέμα «Παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων» στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MEDA) και...

05-12-2005: Σεμινάριο με θέμα «Παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων» στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MEDA) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) (Αθήνα, 05-09/12/2005)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 5/12/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεμινάριο με θέμα «Παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων» διοργανώνεται στην Αθήνα από σήμερα έως 9-12-05 από την Ελληνική Αστυνομία.

Το σεμινάριο διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (MEDA/CEPOL), σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού υπηρεσιών επιβολής του Νόμου.

Στόχος είναι η μεταφορά, μέσω της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Μεσογείου, σε θέματα παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε σήμερα (5-12-05) η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. ?ννα Αμπαριώτου, ενώ εκ μέρους της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Στην εκπαίδευση συμμετέχουν τριάντα (30) ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί από χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα από την Κύπρο, τη Μάλτα, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Τουρκία, την Τυνησία, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων από:

  • αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα των Διευθύνσεων Δημόσιας Ασφάλειας και Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,
  • εμπειρογνώμονες των χωρών: Σουηδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Λίβανο και Μαρόκο, καθώς και
  • αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.).

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν εισηγήσεις για θέματα όπως:

  • Δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. 
  • Παράνομη μετανάστευση και μέθοδοι αντιμετώπισης.
  • Λαθρομετανάστευση στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
  • Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο.
  • Πλαστογραφία και παραχάραξη εγγράφων.
  • Ξέπλυμα χρήματος.
  • Εξαναγκαστική εργασία.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης πρακτικές ασκήσεις κατά τις οποίες θα αναπτυχθούν, σε ομάδες εργασίας (workshops), περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης λαθρομεταναστών από ξηρά και θάλασσα.

Στο περιθώριο των εργασιών θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στη CEPOL έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διοργάνωση σειράς σεμιναρίων, για την υποστήριξη των χωρών της Μεσογείου από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού υπηρεσιών επιβολής του Νόμου. Τα σεμινάρια έχουν στόχο την μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στις χώρες της Μεσογείου και χρηματοδοτούνται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σεμινάριο που ξεκίνησε σήμερα είναι το τρίτο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτό και το πρώτο που διοργανώνει η χώρα μας.

Η Ευρωμεσογειακή συνεργασία (MEDA – Euro-Mediterranean Partnership) είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1995 στη Βαρκελώνη και αφορά το πλαίσιο των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου. Το 2002 η συνεργασία αυτή επεκτάθηκε και σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως επεσήμανε σήμερα, κατά το χαιρετισμό του ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, ιδρύει δύο νέα Τμήματα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Επίσης, στον τομέα anti-trafficking σημαντική είναι η δράση της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες.

Την Πέμπτη (8-12-2005) η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. ?ννα Αμπαριώτου και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματα του σεμιναρίου σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS.

Στην τελετή λήξης των εργασιών την Παρασκευή (9-12-05) θα παραστούν ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής MEDA/CEPOL, κ. Pierre Antonmattei και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος κ. Αντώνιος Μπαγιαρτάκης, οι οποίοι θα απονείμουν τα πτυχία στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

          

              

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                               Fax  :  210 6929764
                                             e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις