Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200501-12-2005: Συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες 30/11/2005 έως 2/12/2005)

01-12-2005: Συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες 30/11/2005 έως 2/12/2005)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1/12/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ.Γιώργος Βουλγαράκης.

Η συνεδρίαση είχε απολογιστικό κυρίως χαρακτήρα, ενόψει της παράδοσης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μ. Βρετανία στην Αυστρία.
 
Τα κρίσιμα θέματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν:

  • Η ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με την παράλληλη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η ανάγκη αρωγής των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και η πρόταση για ίδρυση προς την κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαϊκού Γραφείου Αρωγής.
  • Η χρήση του διαδικτύου από τρομοκρατικές οργανώσεις για τη μεταξύ τους επικοινωνία και τη στρατολόγηση νέων μελών και το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης μέσω του διαδικτύου.
  • Η παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης, αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, έθεσε δύο παραμέτρους, προκειμένου να αποφεύγεται η εσωτερική μετακίνηση μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη:

  • εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών και των πρακτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών σε όλα τα Κ-Μ, (συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι υπό ένταξη). Καθιέρωση κοινών χαρακτηριστικών (standards), ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος, κάθετος και οριζόντιος, μηχανισμός αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

 

  • πρόταση να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που να επιβάλλει μια συνεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση στη συνεργασία της Ε.Ε. με τους γείτονές της σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο στην Υποσαχαρική Αφρική. Με τον τρόπο αυτό, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός, θα υπάρξει μεταξύ άλλων ενδυνάμωση της προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υποδοχή στις προτάσεις της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα θετική. Ακολούθησε μάλιστα σαφής διαβεβαίωση του Συμβουλίου ότι θα υπάρξει αμέριστη υποστήριξη από την Επιτροπή στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Βουλγαράκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του νέου Υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Rumen Petkov, να επισκεφτεί τη Σόφια.   

Επίσης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απηύθυνε πρόσκληση στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Franco Frattini, να επισκεφτεί την Αθήνα, την οποία και αποδέχθηκε.
  

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις