Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Ιούνιος 200513-06-2005: Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρουμανία (9-11/6/2005)

13-06-2005: Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρουμανία (9-11/6/2005)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13/6/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος, στη Ρουμανία (9-11/6/2005).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Αρχηγός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Αnghel ANDREESCU και τον ομόλογό του, Γενικό Επιθεωρητή της Ρουμανικής Αστυνομίας, κ. Dan Valentin FATULOIU.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν:

  •  το οργανωμένο έγκλημα
  •  τη διακίνηση ναρκωτικών
  •  την εμπορία ανθρώπων 
  •  τη διακίνηση πυροβόλων όπλων-εκρηκτικών και ΡΒΧ υλικών 
  •  την τρομοκρατία

Στη συνάντηση του κ. Αρχηγού με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας έγινε αναφορά:

1. στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ενδυνάμωση της συνεργασίας, στους τομείς της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων (Trafficking)
2. στη δημιουργία και λειτουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Εκπαίδευσης, με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα ασφάλειας που αποκτήθηκε από τον σχεδιασμό και την επιτυχή εφαρμογή του μοντέλου Ολυμπιακής Ασφάλειας, προς όφελος των κρατών της περιοχής.

Η ρουμανική πλευρά επικεντρώθηκε:

  •  στη μεταφορά από την Ελληνική Αστυνομία της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που αποκτήθηκε από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε θέματα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση κρίσεων διασυνοριακού χαρακτήρα και ΧΒΡΠ απειλών
  •  στην υποστήριξη, ενόψει ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δημιουργία των απαιτούμενων δομών στην εφαρμογή του κεκτημένου SCHENGEN

Στη συνάντηση του κ. Αρχηγού με τον Ρουμάνο ομόλογό του,  επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στις Αστυνομίες των δύο χωρών και συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της κοινής προσπάθειας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Βαλκανική και στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση στο άμεσο μέλλον επίσκεψης στην Ελλάδα στελεχών της Ρουμανικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενημερωθούν σε θέματα:

  •  οργάνωσης και επιχειρησιακής δράσης των ειδικών μονάδων επέμβασης 
  •  οργάνωσης της λειτουργίας του μηχανισμού άμεσης ανταπόκρισης της Αστυνομίας και άμεσης επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων σε περιστατικά ασφάλειας

Αντίστοιχα,  Έλληνες  Αξιωματικοί θα επισκεφθούν τη Ρουμανία  για την ενημέρωσή τους σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος (antihacking) και επιστημονικής Αστυνομίας (ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά-Modus Operandi Ρουμάνων εγκληματιών, ανάλυση DNA κλπ.) .

Ο κ. Αρχηγός προσκάλεσε τον Γενικό Επιθεωρητή της Ρουμανικής Αστυνομίας, κ. Dan Valentin FATULOIU, να επισκεφθεί τον προσεχή Οκτώβριο την Αθήνα, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης των Αρχηγών των Αστυνομιών Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, για θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα του διασυνοριακού εγκλήματος.

Τέλος ο κ. Αρχηγός, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Ρουμανία, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και υποστήριξης αστυνομικών επιχειρήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (S.E.C.I.), κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στη μέχρι σήμερα επιτυχή λειτουργία του, αλλά και στις προσπάθειες περαιτέρω αναβάθμισής του.

Να σημειωθεί ότι το S.E.C.I. (South East Cooperation Initiative-Περιφερειακό Κέντρο Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης) ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι στις 26-5-1999, μεταξύ 12 χωρών της Ν.Α. Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ., Μολδαβία, Κροατία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ουγγαρία και Σλοβενία), για την πρόληψη και καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                             Fax   : 210 6929764
                                             e-mail :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις