Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200510-11-2005: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά

10-11-2005: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10/11/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Χρήστος Αγραπίδης υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Τσιατούρας, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά, Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Δαβάκης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το μνημόνιο υπεγράφη για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή του Πειραιά.

Περιλαμβάνει βασικές αρχές και κατευθύνσεις, ενώ περιγράφει τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες του Πειραιά στην καθημερινότητα τους.

Ενδεικτικά, στο μνημόνιο προβλέπεται :

– Ο ορισμός υπηρεσιακών συνδέσμων μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας (σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά) και Δημοτικής Αστυνομίας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη δρομολόγηση λύσεων σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

– Η χαρτογράφηση των προβλημάτων στην περιοχή του Πειραιά αλλά και των αιτιών που τα δημιουργούν.

– Η συνεργασία των επιχειρησιακών κέντρων της Δημοτικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση τετραψήφιων τηλεφωνικών αριθμών στα Κέντρα της Αμέσου Δράσεως και της Δημοτικής Αστυνομίας, για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία.

– Ο κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων αλλά και διάθεσης πόρων.

– Η κοινή δράση σε θέματα όπως:

  • Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πριν από την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων θα πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας, όπου θα καθορίζονται τα ειδικότερα μέτρα που θα λαμβάνονται, οι ρόλοι, οι δράσεις και οι πόροι που θα διατίθενται.
  • Αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών. Σε ευαίσθητες περιοχές θα πραγματοποιούνται από κοινού ή συμπληρωματικά (ανάλογα με τον ειδικότερο σχεδιασμό και τις ληφθείσες αποφάσεις) περιπολίες ή άλλες οργανωμένες δράσεις.
  • Αντιμετώπιση παραεμπορίου γενικά αλλά και ειδικά σε χώρους λαϊκών αγορών, παζαριών κ.λ.π., με την πραγματοποίηση κοινών συνδυασμένων δράσεων. 
  • Αστυνόμευση σταθμών Η.Σ.Α.Π. (Πειραιά ? Ν. Φάληρο)
  • Αντιμετώπιση μικροεγκληματικότητας, επαιτείας κ.λπ.

– Η συνεργασία και κοινή δράση στις γειτονιές από Αστυνομικούς και Δημοτικούς Αστυνομικούς, κατά Δημοτικό Διαμέρισμα.

– Η εκπαίδευση Δημοτικών Αστυνομικών σε θέματα Αστυνομίας, Τάξης ? Τροχαίας από αρμόδιους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και πρακτική εκπαίδευσή τους σε πιλοτικό πρόγραμμα.

Για την υλοποίηση της κοινής συνεργασίας αποφασίστηκε οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά και η Δημοτική Αστυνομία να χαρτογραφήσουν τα προβλήματα και να συντάξουν σχετικό υπόμνημα για περαιτέρω εξέταση και αντιμετώπιση. Θα επακολουθήσει σχεδιασμός για την ανάπτυξη των κοινών δράσεων και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, που θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου 15ημέρου του μηνός Μαρτίου 2006.

Για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται μια φορά το μήνα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι υπηρεσιακοί σύνδεσμοι καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιά, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά και της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε ειδικότερες περιπτώσεις, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ή στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό την ανάλυση των προβλημάτων, την εκτίμηση της συνεργασίας και της δραστηριότητας των Υπηρεσιών, με βάση τις ειδικότερες αρμοδιότητες τους, την υποβολή προτάσεων και την αναθεώρηση στόχων και δράσεων.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσαν:

Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης : «Είναι γεγονός ότι στο Δήμο του Πειραιά γίνεται μία εξαιρετικά καλή δουλειά. Και επίσης κάθε τέτοια δουλειά έχει διάφορες παραμέτρους που πρέπει κανείς να τις αξιολογήσει για να τις δει στην ουσία τους. […] Γνωρίζετε ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας προϋποθέτει ουσιαστικά μια πολυεπίπεδη και συντονισμένη δράση. Συνεπώς όλοι οι φορείς, αφού έχουν τον ίδιο σκοπό, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.[…] Εμείς σαν Ελληνική Αστυνομία περιμένουμε πάρα πολλά από την Δημοτική Αστυνομία, όπως αντιστοίχως και η Δημοτική Αστυνομία περιμένει πολλά από την Ελληνική Αστυνομία. Με λίγα λόγια, οι πολίτες περιμένουν από όλους μας να έχουμε περισσότερη αποτελεσματικότητα στη δουλειά την οποία ο καθένας είναι επιφορτισμένος να κάνει.
Η συνυπογραφή αυτού του μνημονίου, είναι ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτό που επιθυμούμε είναι η συνεργασία, η από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας ενδιαφέρουν, η από κοινού δράση προκειμένου ζητήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν, να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο και βέβαια πάντα υπό τη γενική αρχή του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αξίες, στο Σύνταγμα και στους Νόμους.
[…] Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να συμβάλω στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του Πειραιά.[…] Έχουμε κάνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή.
Καταρχήν ιδρύθηκαν όπως ξέρετε τρεις Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας για τον καλύτερο συντονισμό και εποπτεία των Αστυνομικών Τμημάτων και των Αστυνομικών Σταθμών που δεν
υπήρχαν. Ιδρύθηκε επίσης το διάστημα αυτό ένας σταθμός ελέγχου διαβατηρίων, συναλλάγματος Πειραιά για το συναλλαγματικό και διαβατηριακό έλεγχο των εισερχομένων προσώπων στο ελληνικό έδαφος από το σημείο εισόδου που είναι το λιμάνι του Πειραιά. […] Σήμερα έχω φέρει μαζί μου το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές με το Δήμαρχο το οποίο και θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αστυνόμευση της πόλης. Ιδρύουμε Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας στην περιοχή του Νέου Φαλήρου του Δήμου Πειραιά, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών που λειτουργούν στον Πειραιά.
[…] Παρακολουθούμε τα βήματα που κάνει η Δημοτική Αστυνομία. Ξέρουμε τις προσπάθειες τις οποίες έχετε κάνει, έχουμε συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Δημοτικών αστυνομικών φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία αφετηρία, μία νέα αρχή.».
Σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γαλλία, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης σχολίασε: «Κυρίες και  κύριοι βλέπουμε αυτές τις ημέρες σειρά επεισοδίων που συμβαίνουν στη Γαλλία. Βλέπουμε επίσης σε πόσο δύσκολη θέση έχουν έρθει εκεί και η κοινωνία και οι αρχές και οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται γενικά στις πόλεις. Από κάθε τέτοιο περιστατικό είναι καλό κανείς να παίρνει μηνύματα και μαθήματα. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν είναι η περίπτωση χώρας με τέτοια προβλήματα. Δεν έχουμε εμείς αυτές
τις ιδιαιτερότητες. Φυσικά τώρα που η κοινωνία στην Ελλάδα εξελίσσεται σαν μία πολυπολιτισμική κοινωνία, είναι ευθύνη όλων όσων έχουμε εξουσία να προστατεύσουμε αυτή την κοινωνία, ούτως ώστε να μην οδηγηθεί σε συνθήκες οι οποίες πιθανόν αργότερα να παραπέμψουν σε περιστατικά τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο τον οποίο ο πολίτης πρακτικά ζητάει από την πολιτεία να τα αντιμετωπίσει. Σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας. Έχουμε ευθύνη και εμείς σαν Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ευρύτερή της έννοια, καθώς και η ίδια η κοινωνία, η οποία καλείται να προστατεύσει την συνοχή της μέσα σε ένα πλαίσιο που θα της δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώνει μια ούτως ή άλλως πολυπολυτισμική διάσταση που σήμερα ο κόσμος έχει.»

Δήμαρχος Πειραιά κ. Αγραπίδης: «[…] Δεν είναι πλέον υπερβολή να μιλάμε για μια νέα, άλλη Δημοτική Αστυνομία. Μια δημοτική αστυνομία με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αλλά και πολύ μεγαλύτερες ευθύνες.
Η υπογραφή του μνημονίου ολοκληρώνει την εξελικτική πορεία της δημοτικής μας αστυνομίας. Η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, μια συνεργασία πλέον δομημένη σε στέρεα θεμέλια, θα αποβεί επωφελής και για τα δύο Σώματα. Κυρίως όμως θα αποβεί επωφελής για τους δημότες μας. Οι οποίοι πλέον μπορούν να προσδοκούν καλύτερη αστυνόμευση, καλύτερες υπηρεσίες.
Η συνεργασία των δύο Σωμάτων θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, αποτελέσματα που θα γίνουν άμεσα ορατά.
Η παρουσία σήμερα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, του κ. Βουλγαράκη, αποτελεί μια απόδειξη για τη σημασία αυτού του μνημονίου. Υποδηλώνει όμως και το έμπρακτο ενδιαφέρον και την ευαισθησία που δείχνει ο Υπουργός στα θέματα ασφάλειας στον Πειραιά.
Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς έχει ιδιαίτερη ανάγκη αστυνόμευσης. Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.[…] Είναι όμως εξίσου προφανές το μεγάλο έργο που μέχρι στιγμής γίνεται, αφού μέχρι στιγμής, ο Πειραιάς έχει το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στη χώρα.
Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι ο Πειραιάς δεν έχει χάσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα του. Και ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας αποτελεί και την καλύτερη ασπίδα για το μέλλον μας. Το μοντέλο αστυνόμευσης που επιδιώκουμε για την πόλη μας έχει σαφώς στόχο να κρατήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της πόλης. Θέλουμε την «αστυνόμευση με ανθρώπινο πρόσωπο» και είμαστε βέβαιοι πως και η Δημοτική μας Αστυνομία, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία
θα υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο με τον καλύτερο τρόπο.»
 

   

  Φωτογράφος/Α.Π.Ε : Χρηστάκης Γιώργος

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση βρίσκονται  και στην ιστιοσελίδα του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                             Fax  :  210 6929764
                                                        e-mail  :
 
elasgrty@mopo.gr

 

 

Τελευταίες Αναρτήσεις